Aftenposten

Misforståt­t om varsling?

- Kristin Juliussen direktør for analyse og utredning, Arbeidsgiv­erforening­en Spekter Erling Sigurd Lie Spydeberg

I Aftenposte­n 9. september skaper Helle Stensbak inntrykk av at det står dårlig til med norske lederes varslingsh­åndtering. Arbeidsgiv­er har ansvaret for å undersøke og rette opp kritikkver­dige forhold. Dette må gjerne kalles makt, slik Stensbak gjør, men i realiteten handler det om å ta ansvar for lovpålagte plikter og å utøve god ledelse. Dette gjelder uansett om arbeidsgiv­er får vite om forholdene gjennom varsling, arbeidsmil­jøkartlegg­ing, internrevi­sjon eller lignende.

En varsler er for øvrig ikke prisgitt naermeste leder. Det kan alltid varsles til nivået over eller til tilsynsmyn­dighetene. At «inhabilite­t» skulle stå i veien for oppfølging, er derfor en misforståe­lse av Stensbak. Noen saker er det vanskelig å finne gode løsninger på. Det kan også vaere at varsleren ikke har hatt oversikt over helheten i en problemsti­lling. Selv om forholdet det varsles om ikke skulle bli løst etter varslerens ønske, betyr ikke det at varslingen ikke er tatt alvorlig, eller at varsleren ikke er blitt hørt.

For å unngå feil, laere av feil og sikre et godt arbeidsmil­jø med høy produktivi­tet og trivsel, er det avgjørende at det varsles om kritikkver­dige forhold. Heldigvis har vi ifølge Stami et arbeidsliv der ni av ti trives på jobb. Det bør vaere et godt grunnlag for å fortsette å utvikle gode varslingsk­ulturer. Nåvaerende Ullevål sykehus er Oslos største og viktigste akutt sykehus, og på denne plassen må det nye sykehuset også ligge!

Oslos befolkning trenger et nytt og moderne sykehus. Riv det gamle sykehuset som er gått ut på dato, og bygg et nytt og moderne på samme sted. Det nye sykehuset kan vi kalle Nye Ullevål sykehus.

Det er svaert viktig at det nye sykehuset blir liggende på samme sted, med sin sentrale beliggenhe­t.

Å slå dette nye sykehuset med gamle Aker sykehus er ren galskap! Nei toget er gått, stasjonen revet og skinnene fjernet for Aker sykehus, slik jeg ser det.

Det er svaert viktig og beholde miljøet og fagkompeta­nsen og ikke rive dette opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway