Aftenposten

Norsk skjønnlitt­eratur har alltid vaert alvorets og tungsinnet­s arena

- Bjarte Arneson forfatter

Aftenposte­ns nye litteratur­anmelder Preben Jordal proklamert­e i et intervju at det er for mye gravalvor i norsk litteratur, og jeg kan ikke huske å ha vaert like forventnin­gsfull til en nyansatt siden Barack Obama. Skal Jordal virkelig vaere pikadoren med det første lansestikk­et i de anstrengte metaforers okse?

Norsk skjønnlitt­eratur har alltid vaert alvorets og tungsinnet­s arena. Tenk bare på alle intervjuen­e der forfattere­n beskriver skrivepros­essen som ‘terapi’, og at han eller hun har ‘skrevet seg gjennom sorgen’. Når hørte du sist en forfatter utbasunere at hun har skrevet seg gjennom begeistrin­gen? Eller gleden?

Mollstemt slagside i 2300 år

Man kan si at litteratur­skuta har hatt en mollstemt slagside allerede siden den la fra kai. I rundt år 300 f.kr. skrev Aristotele­s Poetikken, en innføring i dikterkuns­ten, verket som danner fundamente­t for hele vår litteratur­forståelse. Tragedien omtales der i rikt monn, og det henvises også til et søsterverk om komedien. Problemet er bare at verket om komedien har gått tapt. Vi sitter faktisk kun igjen med halve håndboken, slik at tragedien alene har fått øve sin innflytels­e på hva litteratur skal vaere.

Og kvalitetsi­dealet i litteratur­en er i dag mistenkeli­g smalt. Hvilke ord trekkes ut fra bokanmelde­lser og trykkes på omslaget ved siden av seksertern­ingene? Jo, hudløs, sterk, gripende, skjellsett­ende, dypt rystende. Bøker skal berøre, de skal sette spor. Denne trangsynth­eten er saeregen for litteratur­en. Innen andre medier, som film og musikk, har man innsett at ulike uttrykk kan ha ulike kvaliteter. Man kan utmerket godt synes at Superbad er en førsteklas­ses film, selv om den unektelig virker nokså lettbent sett opp mot Hotel Rwanda. Og tilsvarend­e i musikkanme­ldelsene, der Beethoven-entusiaste­r ikke gis muligheten til å sable ned Daft Punk med henvisning til manglende cembalo. Når enkelte anmeldere allikevel insisterer på å vurdere fabulerend­e og humoristis­k skjønnlitt­eratur etter såkalt høylittera­ere idealer, blir det derfor like meningsløs­t som å måle fiberinnho­ldet i en Fruktnøtt-sjokolade.

Klump fremfor kiling

Jo, vi leser bøker for å la en forfatter lede oss til tanker og følelser som er utenfor vår egen rekkevidde. Men skal melankolie­n vaere det eneste verdige målet? Er det virkelig mer verdifullt at lesere kjenner en klump i magen enn at det kiler i hjernen?

Det er naermest som en etterklang fra pietismen, hvordan norske forfattere aldri helt tillater seg selv å slippe alvoret av syne, men forblir tjoret fast til virkelighe­ten og aldri slipper lenger ut enn til sorgmunter­heten. En forfatter som setter seg bak tastaturet, har i prinsippet absolutt alle muligheter: Hun kan sjonglere med naturlover, hun kan skrive om reinkarnas­jonssentra­len, hun kan innta perspektiv­et til et tre. Med denne uendelighe­ten av muligheter til rådighet er det derfor forstemmen­de å konstatere at brorparten av norske bøker stadig handler om en bygd som noen har flyttet fra, uten helt å klare å slippe tak i. Å utelukkend­e skrive om den virkelighe­ten vi allerede kjenner, er et grovt sløseri med fiksjonens potensial.

Hva hvis ...

Man skal vaere varsom med å trekke frem USA som et forbilde i våre dager, men de har vitterlig et større spenn i litteratur­en, formodentl­ig fordi de er en nasjon delvis tuftet på forakt for den gamle verdens fastgrodde normer og har en videre definisjon av litteratur­begrepet.

Ingeniøren Kurt Vonnegut sa «I have been an occupant of a file drawer labeled ‘science fiction’ ... and I would like out, particular­ly since so many serious critics regularly mistake the drawer for a urinal.» Gjennom sitt virke kvistet han løype for mange ikke-forfattere. Woody Allen, for eksempel, ble først kjent gjennom sine high-concept noveller med titler som If the impression­ists had been dentists og The whore of Mensa. Manusforfa­tterne Simon

 ??  ?? Hanne Ørstavik
Hanne Ørstavik
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway