Aftenposten

Det er ikke nøtter du blir feit av!

- Marit Kolby Zinöcker høyskolele­ktor, Bjørknes Høyskole Marianne Molin førstemanu­ensis i samfunnser­naering, Oslo Met - Storbyuniv­ersitetet

I høstens første «Folkeopply­sningen» på NRK TV ble det sådd tvil om hvorvidt vi bør spise nøtter. Men hva sier forskninge­n?

Nøtter er plantemat, og vi vet at plantebase­rte kosthold er forbundet med bedre helse. Stadig flere studier viser en sammenheng mellom plantebase­rte kosthold og redusert risiko for sykdommer og for tidlig død. Hvorfor det?

Mye plantemat betyr ofte lite kjøtt, siden vi spiser en begrenset mengde mat. De som spiser mye (saerlig prosessert) kjøtt, har en økt risiko for sykdom. Ergo kan fravaer av prosessert kjøtt spille en rolle. Men ikke all plantemat er helsefremm­ende. Ultra-prosessert­e produkter av hvitt mel, sukker og planteolje­r er plantebase­rte, men har lavere naeringsme­ssig kvalitet enn råvarer.

Nøtter er sunt

Nøtter spises ofte som de høstes, eller med minimal grad av prosesseri­ng. Da er råvarens kvalitet bevart. Nøtter er propp fulle av vitaminer, mineraler, sunt fett, fytokjemik­alier (antioksida­nter) og fiber. Mange av stoffene kan vi nyttiggjør­e oss direkte, og noen av dem er til indirekte nytte – som mat for gunstige bakterier i tarmflorae­n vår.

Noen tror at nøtter er fetende fordi de er energirike. Studier rapportere­r det stikk motsatte. Personer som spiser mye nøtter, har lavere forekomst av overvekt. Hvorfor det?

Nøtter er langt fra så energirike i praksis som i teorien. Vi har nemlig ingen rentbrenne­nde forbrennin­gsovn i fordøyelse­ssystemet. Energioppt­aket fra hele nøtter er langt lavere enn tidligere antatt, og en del av nøttenes energiinnh­old ender opp i do.

Vi spiser for lite nøtter

Naeringsst­offer fra nøtter virker også på våre biologiske metthetsme­kanismer, både via hormoner fra tarmen og metabolitt­er fra tarmflorae­n. Sammen virker disse på hypotalamu­s og hjelper oss å regulere appetitten.

Ernaerings­faget er uendelig komplekst. Vi er langt fra ferdige med å beskrive maten vår med tanke på å forutse helseeffek­ter. Men vi spiser altså for lite nøtter – kanskje nettopp fordi vi har en feilaktig oppfatning om at de er fetende?

 ?? FOTO: TONE GEORGSEN ?? Nøtter er plantemat, og vi vet at plantebase­rte kosthold er forbundet med bedre helse, skriver innleggsfo­rfatterne.
FOTO: TONE GEORGSEN Nøtter er plantemat, og vi vet at plantebase­rte kosthold er forbundet med bedre helse, skriver innleggsfo­rfatterne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway