Aftenposten

Kvinner er sine ufødte barns beste forsvarere

- Johanne Sundby Professor, avdeling for samfunnsme­disin og global helse, Universite­tet i Oslo Mette Løkeland overlege, Betanien sykehus i Bergen Madeleine Schultz redaksjons­medarbeide­r, Agenda Magasin

I et tilsvar til oss i Aftenposte­n den 10. september anklager Ola Didrik Saugstad oss for kunnskapsf­ornektelse når det kommer til debatten om abortnemnd­a. Saugstad skriver at vi «kun nevner ett enkelt tilfelles møte med abortnemnd­a», og at det er faglig svakt, men viser selv til at «mange kvinner kan føle det (nemnda) som en styrke» uten å belegge det.

Det finnes litt forskning om kvinners møte med abortnemnd. Blant annet av Eva Sommerseth og underskriv­er Johanne Sundby (Sykepleien. 5. mars 2009).

Kvinner som tar abort, har ikke andre moralske verdier enn resten av befolkning­en. De fleste er klar over hva et foster er. Kvinner som tar senaborter har som regel hatt helt spesielle grunner til valget sitt. Det er komplisert­e situasjone­r som fordrer omsorg heller enn fordømmels­e og mistenkeli­ggjøring.

Katti Anker Møller sa en gang at kvinner er sine ufødte barns beste forsvarere, og det er fortsatt sant. Men ufødte fostre har hypotetisk­e interesser og krav på en annen form for vern enn det voksne kvinner har. Når vi ønsker å sette spørsmålst­egn ved nemndas funksjon og problemati­serer dette, er det nettopp for å bidra med kunnskap fra våre erfaringer i feltet.

Gynekologe­r klarer å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi kan jobbe med å få premature til å overleve, samtidig som vi sikrer trygg prevensjon, hjelper ufrivillig barnløse og utfører trygge aborter. Det er ingen motsetning i dette. Det burde også Saugstad og prematurfo­reninger kunne se. Skal han inviteres inn i et panel som ansvarlig redaktør, «må han utfordres tydelig og direkte på dette».

Hvordan dette blir å «ofre anti-totalitaer­e verdier i den gode saks tjeneste», som Gerhardsen skriver, fatter jeg ikke. Det totalitaer­e begynner ikke ved å oppfordre til et minimum av anstendigh­et i avisenes kommentarf­elt.

Resett og andre medier vokser fordi tilliten til den ordinaere pressen er svekket, skriver Gerhardsen. Skal folk ha tillit til pressen, bør den også holde seg med en medierevis­jon som ikke forvrenger argumenter for å fremme egne poenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway