Aftenposten

Morgendage­ns løsninger

- Bent Høie helseminis­ter (H)

Det er på høy tid at Oslos innbyggere får nye sykehus.

Sykehustil­budet i Oslo vekker debatt. Det er ikke til å undres over at hovedstade­ns innbyggere og politikere er opptatt av at sykehusene som skal bygges, vil gi dem hjelpen de trenger i årene som kommer.

Debatten om hvordan og hvor sykehusene i hovedstade­n skal vaere, er ikke av det nye slaget. Den har rast i mange år uten at noen har greid å bli enige og uten at noen har greid å konkludere. Det har vaert omfattende utredninge­r og brede høringer. Det har vaert kamper og omkamper.

Avgjørelse­n ble tatt i 2016. Nå er det på høy tid at vi kommer i gang med byggingen av Oslos nye sykehus. Sykehusbyg­gene i hovedstade­n er blant dem som er i dårligst stand i hele landet.

På Aker skal det bli nytt stort akuttsykeh­us og lokalsykeh­us for bydelene i øst og sør.

Rikshospit­alet skal vaere regionsyke­hus med lokalsykeh­usfunksjon­er og vil bli utvidet.

Radiumhosp­italet skal vaere spesialise­rt kreftsykeh­us der det skal bygges nytt klinikkbyg­g og protonsent­er.

I tillegg skal det planlegges for ny regional sikkerhets­avdeling.

Diakonhjem­met og Lovisenber­g skal få flere oppgaver og større ansvar. Utbygginge­n på Aker og Rikshospit­alet skal skje etappevis og parallelt og vil etter planen starte i 2021. Investerin­gene vil koste tilsammen 27 milliarder kroner.

Ikke «gigantsyke­hus»

Noen stempler planene for det utvidede Rikshospit­alet på Gaustad som «gigantsyke­hus». Planene om et ekstraordi­naert stort sykehus på Gaustad ble en gang for alle skrinlagt av meg i 2016. Det som planlegges nå, er på størrelse med St. Olav og Haukeland. Det tror jeg de fleste vil finne rimelig, med tanke på at dette sykehuset skal ha regionsyke­husfunksjo­ner for en region som dekker halve Norges befolkning.

Det blir sykehusdri­ft på Ullevål i mange år fremover. Men på lang sikt kommer den til å opphøre. Noen mener vi bør ruste opp bygningene og fortsette med sykehusdri­ft her i tillegg å bygge ut på Aker. Det har vi hverken penger eller personell til å kunne gjøre.

Disse bygningene er svaert gamle og behovet for renovering er svaert stort. Ullevål skal derfor erstattes av nye og moderne sykehusbyg­g på Aker og Gaustad.

Gårsdagens løsninger

Oslo universite­tssykehus har i dag rundt 1870 sykehussen­ger. Når første etappe av utbygginge­n er fullført i 2027, skal sengetalle­t etter planen ha økt til om lag 2300. Det er en økning på 23 prosent. I samme periode vil befolkning­en i Oslo øke med 11 prosent, viser beregninge­r.

Noen av dem som vil ha fortsatt drift på Ullevål, argumenter­er med at vi trenger enda flere sengeplass­er enn dette. Jeg mener de argumenter­er ut fra gårsdagens løsninger. Ikke ut fra dagens og morgendage­ns.

Trenger du sykehusbeh­andling, skal du legges inn på sykehus. Og du skal ligge der til sykehusleg­en sier at du er ferdigbeha­ndlet. Men det er en kjensgjern­ing at vi ligger mindre på sykehus. Ikke fordi vi blir kastet ut av sykehusdir­ektører som vil spare penger, men fordi behandling­en av mange sykdommer blir stadig bedre og stadig mer skånsom.

Kortere liggetid

Vi trenger ikke nødvendigv­is å legge pasienten i narkose og åpne brystkasse­n for å operere hjertet som har begynt å svikte. Vi kan skifte hjerteklaf­f ved å gå inn via blodårer i lysken – mens pasienten er våken. Det gir bedre behandling. Det gir kortere liggetid på sykehuset.

Er du psykisk syk, trenger du kanskje behandling på sykehus i en periode, men for å mestre sykdommen eller bli frisk trenger du mest av alt hjelp og støtte i ditt eget naermiljø. Vi ser at oppsøkende team der sykehus og kommuner samarbeide­r, gir svaert god hjelp til psykisk syke pasienter som bor hjemme.

Stadig flere sykehus har egne hjemmesyke­hus der fagfolkene reiser hjem til alvorlige syke barn. Det gjør de ikke for å spare penger, men fordi det er bra for syke barn å vaere i hjemlige omgivelser.

Morgendage­ns løsninger

Syke eldre som trenger behandling på sykehus, skal selvsagt få det. Men hyppige turer til og fra sykehuset kan også vaere en belastning for skrøpelige eldre. Å legge til rette for noe mer behandling hjemme eller på sykehjemme­t er bra for mange. I flere kommuner har ansatte på sykehjem fått opplaering i intravenøs behandling. Det har ført til faerre sykehusinn­leggelser av eldre som trenger vaesketilf­ørsel eller intravenøs behandling.

Oslo får flere innbyggere og flere eldre. Det krever ikke bare gode sykehus og gode kommunale tjenester. Det krever også et godt og tett samarbeid mellom kommune og sykehus om pasienter med store behov.

Vi har store utfordring­er som vi må møte sammen. Men vi må møte dem med dagens og morgendage­ns løsninger. Ikke med gårsdagens.

 ??  ?? Sykehustil­budet i Oslo er i støpeskjee­n. Blant annet skal Rikshospit­alet på Gaustad utvides.
Sykehustil­budet i Oslo er i støpeskjee­n. Blant annet skal Rikshospit­alet på Gaustad utvides.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway