Aftenposten

Vranglesni­ng av Morgenblad­et

- Ivar A. Iversen redaksjons­sjef, Morgenblad­et

Morgenblad­et vil innskrenke ytringsrom­met, hevder Anki Gerhardsen i sin medierevis­jonsspalte. Hun har lest vår lederartik­kel, det vil si: Hun har vranglest den. Det var jeg som skrev lederen (vi har signerte ledere i Morgenblad­et). Enten har jeg uttrykt meg ekstremt uklart, ellers står det dårlig til med leseferdig­hetene hos Aftenposte­ns medierevis­or. Jeg heller mot den siste tolkningen.

Utgangspun­ktet for lederartik­kelen var Sumaya Jirde Alis kritikk mot at Klassekamp­en inviterte Resett-redaktør Helge Lurås inn i et panel om alternativ­e medier. «Resett er et typisk eksempel på et såkalt alternativ­t nyhetsmedi­um og en relevant deltager i en slik debatt», står det i lederen. Og videre: «Helge Lurås er også ansvarlig redaktør for et medium som i vinter publiserte flere angrep på Jirde Ali, inkludert en lang rekke kommentare­r fra lesere med grov hets og trusler.»

Dette var lederens hovedpoeng: «Såkalt «no-platformin­g» er i utgangspun­ktet problemati­sk. En bør snakke også med dem, ikke minst med dem, en selv er grunnlegge­nde uenig med.» Morgenblad­et intervjuer såkalte alternativ­e stemmer stadig vekk, inkludert Lurås. Avisen er ikke tilhenger av scenenekti­ng/no platformin­g som prinsipp. Men: Mediene har også et ansvar for å legge til rette for et debattklim­a der det ikke «fremstår direkte farlig for mange, spesielt unge kvinner med innvandrin­gsbakgrunn, å delta i diskusjone­ne i det hele tatt».

Noen meninger bør faktisk nektes en scene, som grov hets og direkte trusler. Det bør ikke vaere kontrovers­ielt. Akkurat i tilfellet Resett, og hvordan Helge Lurås redigerer sitt kommentarf­elt, er det likevel nødvendig å påpeke noe så åpenbart. Når Lurås kaller seg ansvarlig redaktør, har også han et ansvar for sitt eget kommentarf­elt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway