Aftenposten

Fremmedspr­åk bør bli valgfritt

-

Hvorfor skal alle måtte laere seg et språk halvveis?

Grunnen til at nesten alle norske ungdommer kan engelsk i dag, er at vi er omgitt av språket. Vi forholder oss til engelsk på sosiale medier, vi ser på engelske filmer og serier, vi tar til oss informasjo­n på engelsk overalt. Derfor kommer engelsken naturlig. Men hva med det andre fremmedspr­åket vi skal laere oss?

Å laere et helt nytt språk er veldig krevende nettopp fordi man ikke er omgitt av det i hverdagen. Raske tavlegjenn­omganger av grammatikk og gloser, sporadiske muntlig øvelser og gruppearbe­id med andre som er på samme nivå som deg selv: Det gjør deg ikke kapabel til å forstå eller snakke språket. Tre klokketime­r i uken utgjør dessuten veldig lite, spesielt når man kanskje ikke engang er motivert for å laere språket.

Motivasjon er ikke nok

Jeg startet med italiensk som fremmedspr­åk og var motivert. Jeg prøvde mitt beste, men etter ett år satt jeg igjen med nesten ingenting. Men nå i sommer begynte jeg å jobbe for meg selv i mitt eget tempo. Vi har hatt en italiensk utveksling­selev i familien, og i løpet av noen uker har jeg laert mer italiensk enn det jeg gjorde i løpet av et helt skoleår. Nå er jeg på utveksling i Italia og blir bedre for hver dag som går. Det å snakke til og omgås folk som har språket som morsmål, er den optimale måten å laere det på, fremfor å pugge gloser i et klasserom.

Burde vaere valgfritt

Den beste løsningen hadde vaert at fremmedspr­åk ble valgfritt. På den måten kan de som ønsker det, ha muligheten. Men det er mange som aldri vil ha noe sterkt behov for å kunne noe mer enn norsk og engelsk. Man kommer ikke noe lenger enn til «nivå to» uansett. Hvorfor skal alle måtte laere seg et språk halvveis? Ordningen er dårlig gjennomten­kt, uklok, utdatert og tynn. Politikere, gjør i det minste en revurderin­g av den ordningen vi har i dag. Den fungerer ikke for noen parter, heller ikke dem som har lyst til å laere et nytt språk.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg startet med italiensk som fremmedspr­åk og var motivert. Jeg prøvde mitt beste, men etter ett år satt jeg igjen med nesten ingenting, skriver Bendik Saeter Wessel (17).
FOTO: NTB SCANPIX Jeg startet med italiensk som fremmedspr­åk og var motivert. Jeg prøvde mitt beste, men etter ett år satt jeg igjen med nesten ingenting, skriver Bendik Saeter Wessel (17).
 ?? Bendik Saeter Wessel (17) ??
Bendik Saeter Wessel (17)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway