Aftenposten

John Anton Risan

- Harald Krokstad billedkuns­tner Johanne Marie Hansen Krone billedkuns­tner Olav H. Postmyr innehaver av Galleri Heer

Billedkuns­tner og professor emeritus John Anton Risan er død. Dødsårsake­n var en ondartet lungebeten­nelse. Evig takknemlig­e studenter og andre involverte vil huske John Anton for hans innsats som laerer på Kunstskole­n (nå Kunstakade­miet) i Trondheim og som Professor ved Kunsthøysk­olen i Oslo. Etablering­en av Kunstskole­n i Trondheim som dagskole, senere et statlig kunstakade­mi, skyldes i stor grad Risans tyngde som billedkuns­tner og hans engasjemen­t i studentene­s kunstneris­ke utvikling. Uttrykket «heftig og begeistret» kunne godt vaert myntet på Risan og den energi han alltid utstrålte og la ned i sitt atelier og sin virksomhet som laerer.

I 1952 begynte John Anton på Kunstskole­n i Trondheim. Oddvar Alstad ble hans første laerer i kunstfaget. Siden fortsatte han på Statens Kunstakade­mi i Oslo, med tre år hos professor Per Krohg. Etter akademitid­en i Oslo, gikk turen til Kunstakade­miet i København og et studieår hos Niels Leergaard. Videre til Paris og École des Beaux-Arts og professor Leguelt 1960 til 1961.

Allerede fra 1961 var Risan en etterspurt utstiller. Galleri Haaken, Galleri Ingeleiv, Kunstnerne­s Hus, Galleri Riis, for å nevne noen, pluss kunstforen­inger i de større byene, og frem til hans siste separatuts­tilling i Galleri Heer. Utstilling­saktivitet­en inkluderte også et stort antall gruppe- og kollektivu­tstillinge­r i Norge, resten av Skandinavi­a, og flere andre land.

Noe som før eller siden skjer med oss alle, skjedde også med John Anton: alderen begynte å kreve sitt. 2011 flyttet han inn på Paulus Sykehjems demensavde­ling i Oslo. Sykehjemme­t ligger sentralt og gjorde det lett for venner å komme på besøk, noe John Anton satte pris på, og det ble mange trivelige kaffestund­er på tvrommet. Personalet på sykehjemme­t skal også ha mye av aeren for dét.

Sorgen over å ha mistet en venn er ufattelig stor, men gleden over å ha hatt deg som venn, kollega, laerer og mentor gjør sorgen lettere å baere.

Takk for alt, John Anton. Nå kan du hvile i fred.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway