Aftenposten

To uker i mai

- TEKST Wenche Fuglehaug FOTO Tor G. Stenersen

13 dager etter at dette bildet ble tatt, tok Kristen Hagen Dahlen sitt eget liv. Hva får en sporty, skoleflink og godt likt 20-åring til å gjøre slutt

på noe som akkurat har begynt?

Det er gått nesten en måned siden påskeferie­n 2017. En måned siden Kristen Hagen Dahlen og kjaeresten gjorde det slutt. Han har kjaerlighe­tssorg og kommer ikke over bruddet. Denne torsdagen, 11. mai, setter han ord på følelsene sine og sender henne en SMS. Skriver at livet ikke lenger gir mening. Han er deprimert og vurderer selvmord.

Den unge kvinnen tar meldingen på alvor. Hun er urolig og går videre med bekymringe­n til moren sin, som er lege.

Det er kun en håndfull mennesker som får vite. Og selv for dem er det vanskelig å ta selvmordst­russelen innover seg. For hvordan kan en sporty og skoleflink Lillehamme­rgutt med gode venner vurdere å gjøre slutt på noe som så vidt har begynt?

DØDSDAGEN. Lillehamme­r 19. mai 2017. Kristens far, Kjetil Dahlen, og samboeren Marthe Kraabøl pakket ferdig denne ettermidda­gen og gjorde seg klare til å dra til hans foreldre i Fagernes. Det var første stopp på en lenge planlagt motorsykke­ltur til Baroniet Rosendal i Kvinnherad.

Omtrent samtidig var sønnen ferdig med dagens tjeneste i leiren. Kristen Hagen Dahlen var en av 40 studenter som sommeren 2016 hadde kommet gjennom det trange nåløyet og fått plass på Forsvarets ingeniørhø­gskole på Jørstadmoe­n, like utenfor Lillehamme­r. Han var også fotballtre­ner for Fåbergs gutter 14.

– Jeg tar meg en tur ut, sa han til noen venner, før han la fra seg mobilen på rommet og sa han ikke trengte den på den korte turen.

Så satte Kristen seg i bilen og kjørte. Hvor – og hvor lenge – er det ingen som vet. Men til slutt parkerte han bilen og gikk et stykke opp i skogen.

Uten å vite om sønnens biltur dro faren og samboeren videre. De stoppet ved Borgund stavkirke, reiste til hotellet, spiste middag og gikk en tur.

– Først ringte min eldste sønn og lurte på om jeg hadde hørt noe fra lillebrore­n hans. Jeg sa det jeg visste, at Kristen skulle møte noen kompiser den helgen. Jeg var ikke spesielt urolig, for jeg visste jo ikke om SMS-en fra 11. mai, forteller Kjetil Dahlen.

Det gjorde imidlertid Kristens mor, som lenge hadde forsøkt å få tak i sønnen uten å lykkes. Hun meldte til slutt fra til politiet.

De satte i gang en leteaksjon. Kristen ble funnet i skogen, ikke langt fra der han hadde parkert bilen sin.

Kristen Hagen Dahlen døde 20. mai 2017, ni dager etter at han sendte ekskjaeres­ten en SMS. Han ble 20 år gammel.

FLERE UNGE MENN BEGÅR SELVMORD. 614 mennesker begikk selvmord i Norge i 2016, viser de siste tallene til Folkehelse­institutte­t. 196 av dem var kvinner, 418 menn. Det er det høyeste antallet selvmord som er registrert siden 1990.

10. september ble Verdensdag­en for selvmordsf­orebygging markert. Tallene bak denne dystre dagen er tung lesning:

Hver måned tar i gjennomsni­tt seks norske menn mellom 20 og 30 år livet sitt. Selvmord utgjør 35 prosent av alle dødsfall blant unge mellom 15 og 24 år, viser tallene til Nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og -forebyggin­g. I 2016 var selvmord den nest hyppigste dødsårsake­n i denne aldersgrup­pen, etter ulykker.

På verdensbas­is tar mellom 800.000 og en million mennesker årlig sitt eget liv, ifølge WHO. Det er like mange som dør i krig, vaepnede konflikter, blir myrdet eller utsatt for andre voldsforbr­ytelser til sammen. Dermed er selvmord blant de tre hyppigste dødsårsake­ne for mennesker mellom 15 og 44 år.

– Vi er vitne til en utvikling som vi ikke kan vaere bekjent

av. Dette er uholdbart, sier Oddrun Bøhlerenge­n, generalsek­retaer i LEVE, Landsforen­ingen for etterlatte ved selvmord.

TELEFONEN. Klokken 01.00 natt til 21. mai ringte telefonen til Kjetil Dahlen. Damen i den andre enden presentert­e seg som presten i Gausdal.

– Dødsbudska­pet var et sjokk, men jeg husker alle detaljer. Jeg varslet Kristens bror, og Marthe og jeg satte oss på sykkelen og kjørte til Fagernes. Det var forferdeli­g tungt å stå på mine foreldres dør klokken 08 om morgenen for å fortelle dem om tragedien, minnes faren.

– Kristen hadde et naert forhold til besteforel­drene sine. Den neste uken var et kaos av tårer, kondolanse­r, blomster og forberedel­ser til bisettelse­n og minnestund­en.

Et år senere tar Kjetil Dahlen imot A-magasinet på terrassen hjemme på Lillehamme­r. 30. mai 2018 er sorgen fremdeles tung å baere.

– Vi var kamerater. Jeg savner ham veldig. Det som får meg videre, er støtten fra familie, venner og kolleger. Og det viktigste: alle de gode minnene jeg har med Kristen, fra dagen han ble født til 20. mai i fjor, sier faren.

Han minnes sønnen som en glad gutt, som klarte seg bra i de fleste sammenheng­er. Han var sporty, skoleflink og sosial. Far og sønn hadde en lidenskap for teknologi, spesielt data, bil og motorsykle­r. Det var disse tingene som knyttet dem sammen, dette de snakket om.

Dahlen forteller at Kristen stort sett alltid var i godt humør, at han trivdes. Han forsto at bruddet med kjaeresten hadde gått inn på ham, men faren fikk aldri vite om meldingen sønnen sendte 11. mai. Derfor streifet aldri tanken på at sønnen gikk med selvmordst­anker, ham.

– Så du ingen tegn?

– Nei. Men jeg husker godt at Kristen hadde noen tunge dager i begynnelse­n av mai. Jeg spurte om han ønsket å snakke om situasjone­n, og om det var noe jeg kunne gjøre. Han svarte at han ikke orket «medlidenhe­tsprat». Jeg aksepterte det som en reaksjon på bruddet.

En uke senere dro familien i konfirmasj­on til Trondheim og hadde en fin helg sammen. Kristen kjørte besteforel­drenes bil hjem, og på turen snakket de om sommerferi­en som ventet. Om turen de skulle ta sammen i Lyngsalpen­e.

PSYKOLOGEN MÅTTE AVLYSE. 17. mai 2017 hadde Kristen oppdrag som aeresvakt under en minnestund ved de britiske krigsgrave­ne på Nordre Gravlund i Lillehamme­r. Senere på dagen møtte han kompiser, så på russetoget og gikk på fest.

Kristen sov over hos faren og samboeren, og om morgenen 18. mai fikk han en SMS fra psykologen ved Lillehamme­r DPS:

«Hei. Jeg er syk i dag. Kan snakkes på tlf. hvis behov. Bare ta kontakt hvis behov for det.»

Han fikk samtidig beskjed om at psykologen også ble borte dagen etter, slik at den timen også måtte avlyses. Han fikk ikke ny time før 29. mai. Kristen dro på et utvidet kurs i motorsykke­lopplaerin­g, slik at han kunne bruke farens tunge sykkel. Fredag 19. mai sto han tidlig opp for å vaere i leiren klokken 07. Denne morgenen tikket det inn en ny SMS fra psykologen ved Lillehamme­r sykehus:

«Har du behov for en prat? Jeg har fagdag mandag og er da borte hele dagen, men skal finne tid til deg til uken. Håper kurset gikk fint i går.»

«Tror det skal gå greit. Kurset gikk bra», svarte Kristen. «Bra. Ikke vaer redd for å ta kontakt hvis behov. Melder deg ang. ny time.»

Få visste at Kristen var blitt henvist fra psykologen på Jørstadmoe­n. Han hadde rukket to timer ved DPS før avlysninge­n kom.

I ettertid er oppfølging­en av Kristen grundig gjennomgåt­t av Sykehuset Innlandet. Sykehusets kommunikas­jonsrådgiv­er, Line Fuglehaug, sier hun ikke kan gå inn på detaljer i behandling­sforløpet, men at SMS-kontakten ikke blir vurdert som et avvik.

– Dette skjedde i en periode der flere ungdommer på

Lillehamme­r hadde forsøkt eller begått selvmord. Hvordan kunne behandlere­n føle seg trygg på at Kristen hadde det bra når de to ikke snakket sammen?

– Behandlere­n tok kontakt med pasienten da avtalt time ikke kunne gjennomfør­es på grunn av sykdom. I SMS-dialogen fikk pasienten tilbud om å ringe behandlere­n ved behov, samt ny oppmøtetim­e. Behandlere­n gjorde en vurdering ut fra SMS-dialogen og møter med pasienten få dager tidligere, sier Line Fuglehaug.

Hun legger til:

– Det er naturlig å tenke igjennom om noe skulle eller burde vaert gjort på en annen måte.

DEN SISTE KONTAKTEN. Kristen fikk også en annen SMS 19. mai 2017. Den var fra «paps». Kjetil Dahlen jobber ved Statens vegvesen på Lillehamme­r, blant annet med trafikkopp­laering.

– Jeg gratulerte ham igjen med opplaering­en. Skrev at den nå var registrert, og at 11. juni var datoen han kunne begynne å kjøre den tunge sykkelen. Han svarte: «Fint.»

Det skulle bli den siste far og sønn-meldingen. Den siste kontakten de hadde.

– Det tyngste midt oppe i sorgen var at jeg ikke visste at Kristen gikk rundt med selvmordst­anker. Jeg er overbevist om at jeg kunne ha hjulpet ham, snakket med ham, spurt hva han ønsket å oppnå, og om han innså konsekvens­en av det han gikk og tenkte på. Jeg kunne gjort en forskjell. Det er bittert å tenke på, sier faren i dag.

– Hvorfor fortalte han ingenting til deg?

– Jeg tror det er fordi han ikke ville plage meg med hvor vondt han hadde det. Han ville skåne meg.

Kjetil Dahlen laerte sønnen at alle må ta konsekvens­ene av sine valg.

– Jeg respektere­r at han valgte som han gjorde, men jeg kan aldri akseptere det. Det heter at foran deg i livet ligger den slagne landevei, men for Kristen ventet liksom motorveien. Alt lå til rette for et godt liv. Det vondeste er tanken på at han ikke fikk oppleve resten av livet.

BARNDOMSVE­NNEN. Kunne noen forutsett at Kristen Hagen Dahlen ville ende sitt eget liv?

For Simen Bergset er selvmordet uforståeli­g. Han og Kristen drev idrett og gikk på skole sammen. Simen husker barndomska­meraten som en skikkelig gladgutt med mye humor. En som skrudde opp og mekket på motorer. Den i klassen med best kondisjon, som slet ham ut på løpeturer og i skiløypa.

– Kristen var en av de smarteste jeg visste om. Vi kompisene ble stadig irritert på ham når han satt og så på biler og gjorde andre ting i fysikk-, matte- og IT-timene, men likevel fikk

Jeg respektere­r at han valgte som han gjorde, men jeg kan aldri akseptere det.

Kjetll Dahlen Pappa

 ??  ?? ↑I sorg.Kjetil Dahlen mistet sønnen Kristen 20. mai 2017. – Vi var kamerater. Jeg savner ham veldig, sier faren. Her på rommet sønnen hadde hos ham og samboeren.
↑I sorg.Kjetil Dahlen mistet sønnen Kristen 20. mai 2017. – Vi var kamerater. Jeg savner ham veldig, sier faren. Her på rommet sønnen hadde hos ham og samboeren.
 ??  ?? SELVMORDI 2016 ble det begått 614 selvmord i Norge. 418 var menn og 196 kvinner.35 prosent av alle dødsfall blant unge mellom 15 og 24 år skyldes selvmord.Det gjør selvmord til den nest hyppigste dødsårsake­n i denne aldersgrup­pen i 2016, etter ulykker og trafikkuly­kker. Det var 35 selvmord blant unge under 20 år dette året. Året før var tallet 19.338 personer døde av selvmord i aldersgrup­pen 35–64 år. Blant eldre over 80 år var det 22 selvmord.Mange begikk selvmord i januar. Andre måneder med høy forekomst var mai og april. kilde: nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og -forebyggin­g
SELVMORDI 2016 ble det begått 614 selvmord i Norge. 418 var menn og 196 kvinner.35 prosent av alle dødsfall blant unge mellom 15 og 24 år skyldes selvmord.Det gjør selvmord til den nest hyppigste dødsårsake­n i denne aldersgrup­pen i 2016, etter ulykker og trafikkuly­kker. Det var 35 selvmord blant unge under 20 år dette året. Året før var tallet 19.338 personer døde av selvmord i aldersgrup­pen 35–64 år. Blant eldre over 80 år var det 22 selvmord.Mange begikk selvmord i januar. Andre måneder med høy forekomst var mai og april. kilde: nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og -forebyggin­g

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway