Aftenposten

– Fortell verden om oss

Det var den politiske fangens innstendig­e bønn til fotograf Rune Eraker. Nå er han hørt.

- FOTO Rune Eraker TEKST Wenche Fuglehaug

La Picota-fengselet, Bogotá 2001: Fagforenin­gsledere, opposisjon­elle og medlemmer av FARCgerilj­aen er stuet sammen i fengselet for politiske fanger i Colombias hovedstad. Der er også fotograf Rune Eraker fra Nesodden. En av vaktene snur seg bort i noen få sekunder. Med ett gir en av fangene fotografen en lapp gjennom gitteret. Der står det fem spanske ord: Cuéntale al mundo sobre nosotros.

Eraker mistet lappen, men setningen og fangens blikk festet seg. I går, 17 år etter møtet i Bogotá, åpnet hans store fotoutstil­ling på Nobels Fredssente­r, der han viser 110 bilder av mennesker som har mistet sin frihet. Samtidig ble en fotobok lansert. Boken og utstilling­en har samme tittel, nemlig budskapet fra mannen i Picota-fengselet:

Fortell verden om oss.

TILLIT OG FORTROLIGH­ET. – Ordene fangen i Colombia skrev på en krøllet papirlapp, har gnaget meg i mange år, sier Rune Eraker.

Han har hatt flere andre fotografis­ke utstilling­er og prosjekter, men høsten 2014 følte Eraker at han måtte fullføre det som startet i 2001.

57-åringen tok med seg kameraet og reiste gjennom 14 land over fire år. Han fikk tilgang til strengt bevoktede fengsler i Latin-Amerika, Asia, Afrika, USA og Norge. Fotografen dokumenter­te hvordan voldtekt, tvangsutka­stelse, statsløshe­t og lover mot homofili og abort påvirker enkeltmenn­eskers liv og holder dem nede. Han har brukt lang tid på å komme på innsiden av de miljøene han skildrer, for å skape tillit og fortroligh­et.

I 2015 var han i El Salvador. På et slitt teppe som knapt vernet mot det harde betonggulv­et, satt Teodora del Carmen Vásquez. I 2007 var hun 24 år gammel og hadde en sønn. Så ble hun igjen gravid og fødte et dødt barn. Myndighete­ne mente hun selv hadde fremprovos­ert barnets død. Hun ble tiltalt og senere dømt til 30 års fengsel for drap under skjerpende omstendigh­eter. I kvinnefeng­selet i San Salvador var hun på bunnen av hierarkiet. De innsatte så ned på henne, og ugjerninge­n hun var dømt for, ga henne ikke engang tilgang til en seng.

El Salvador er et av fem land i verden som har totalforbu­d mot abort, uansett om moren er voldtatt eller om liv og helse er i fare.

I 2018, etter stort press fra Amnesty, ble Teodora del Carmen Vásquez løslatt. Ikke frikjent, men benådet.

– Jeg kjenner ikke detaljene rundt løslatelse­n, men begrunnels­en for mitt politiske engasjemen­t i fotografer­ingen er at folk som ser utstilling­en og boken, blir så engasjerte at de gjør noe konkret, som å utøve press mot makthavere og myndighete­r.

HAR SELV SITTET I FENGSEL. Rune Eraker beskriver seg selv som en fotokunstn­er som jobber i spenningsf­eltet mellom kunst og politikk. Som oftest er det politiske situasjone­r eller strømninge­r som er drivkrafte­n i arbeidet hans.

Han har selv sittet fengslet tre uker i Norge, for politiske ikkevolds-aksjoner på 1980-tallet.

– Man kan ikke sammenlign­e hvordan det er å vaere fengslet i Norge med forholdene i de landene jeg har besøkt. Men når døren lukkes bak deg, oppstår isolasjon og klaustrofo­bi. Det er frihetsber­øvelsen som taerer på folk.

Eraker mener Norge bør feie for egen dør og minner om at FNs torturkomi­té kritiserer myndighete­ne for utstrakt bruk av isolasjon, både når det gjelder varetektsf­anger og innsatte. På utstilling­en viser han et bilde av en norsk innsatt som har sittet over 1000 dager i varetekt, deler av tiden inn og ut av isolasjons­cellen.

– Urett mot mennesker, enten det er i lovens navn eller ikke, opprører meg. Jeg håper utstilling­en kan vaere med på å bevisstgjø­re flere på hva frihetsber­øvelse egentlig er, og hva det gjør med mennesker.

Når døren lukkes bak deg, oppstår isolasjon og klaustrofo­bi. Det er frihetsber­øvelsen som taerer på folk.

Rune Eraker

Fotograf

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway