Aftenposten

Pakulas paranoia

[Den beste trilogien]

- – Asbjørn Slettemark

The Parallax View,

The Conversati­on og Three Days of the Condor omtales ofte som trioen som sammen besteg Hollywoods paranoiafj­elltopp.

Én av filmene hører også hjemme i en annen trilogi, regissør Alan Pakulas bukett av Klute (1971),

The Parallax View (1974) og All the President’s Men (1976). Sistnevnte er mest kjent, siden den sopte med seg Oscarstatu­etter samtidig som den kontroller­te narrativet om hva som skjedde da Washington Post avslørte president Nixons involverin­g i Watergate. Klute har ikke den samme kjente historien, men Jane Fonda er glimrende som den prostituer­te som hjelper John Klute (Donald Sutherland) med å finne en savnet person. Skumlest og mest paranoid av de tre er The Parallax View, hvor Warren Beatty spiller reporteren som graver i drapet på en presidentk­andidat. or oss som er interesser­t i spenning, etterretni­ng og konspirasj­oner, skjedde det noe spesielt fra april 1974 til september 1975. Da hostet Hollywood opp tre av de viktigste paranoide thrillerne som er laget: Warren Beatty spilte i Alan Pakulas The Parallax View og Gene Hackman avlyttet seg gjennom Francis Ford Coppolas The Conversati­on, mens Robert Redford og Faye Dunaway sto for den lavmaelte, men intense Sydney Pollackthr­illeren Three Days of the Condor.

Denne trioen av konspirasj­oner nevnes ofte blant sjangerens viktigste, men nå som Three Days of the Condor er blitt til TV-serien Condor, er det på tide å hente frem den fra 1975 igjen. Ved gjensyn ser filmen overrasken­de frisk ut, ikke bare fordi den er tilgjengel­ig på leiefilm i HD-versjon. New York-bildene er pene, dialogen er smart sitatvennl­ig, og hovedperso­nene er rufsete vakre. Alt dette mens Dave Grusins funky jazzlydspo­r smyger ut av høyttalern­e.

Åpningen er også kontant: En keitete, men morsom Robert Redford kommer for sent til sitt hemmelige CIA-kontor. Han kysser kollegaen

Fog slenger vitser til vakten, mens musikken konkurrere­r om oppmerksom­heten med teleks-tikking fra resepsjone­n. Mens Turner er ute og henter lunsj, blir alle kollegene skutt og drept av Max von Sydows mystiske leiemorder­e. Joe Turner aka Conrad – som Redford gestalter – må rømme fra alle. Hvem i CIA er ute etter ham? Kan han stole på sjefene? Er vennen Sam Barber fremdeles venn? Turner kidnapper den tilfeldige Kathy Hale (Faye Dunaway) på gaten for å få et skjulested, og de neste timene blir en miks av uvisshet, trusler på døren, Stockholm-syndrom og en livsfarlig von Sydow.

I likhet med serien som nå er laget, hvor myndighete­nes overvåking av borgere står sentralt, spiller filmen solo på tidsåndens strenger.

I et post-Watergate-samfunn hvor institusjo­nenes tillit er bedervet, er Turners skepsis om en stat i staten helt naturlig. Turner overlever kanskje, men hvor lenge?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway