Aftenposten

Amundsens «døtre»

Roald Amundsen tok til seg to jenter fra Øst-Sibir og kalte det et menneskeek­speriment. Så sendte han dem hjem igjen.

- TEKST Øyvind Nordli ALLE FOTO Fra boken «Kapp Hjertestei­n»

Fortsatt står fotoene på arbeidspul­ten til Roald Amundsen. To falmede, sølvinnram­mede svart-hvitt-bilder av «eskimojent­ene» på hver sin eselrygg.

Det var her, i sveitservi­llaen ved Bunnefjord­en i Svartskog, polfareren fra 1921 var «adoptivfar» for to jenter fra Øst-Sibir etter den mislykkede Maud-ekspedisjo­nen. I to og et halvt år gikk de på skole, laerte seg norsk og fikk venner i den lille bygda i Oppegård kommune rett utenfor Oslo. Amundsen ville se hvordan to «eskimo-jenter» kunne integreres i en vestlig verden.

– Hvis du ser på alt som er blitt skrevet om Roald Amundsen, er de to jentene lite omtalt, sier Espen Ytreberg (53), aktuell med boken Kapp Hjertestei­n.

Det er den første store beretninge­n om Nita Kakot Amundsen (3-4 år) og Camilla Carpendale­s liv (12). Den starter for nøyaktig 100 år siden.

STOPPET AV MASSIV IS MED TO JENTER OM BORD.

18. juli 1918: Roald Amundsen og et mannskap på ni var om bord i den 120 fot store skuta Maud da den la ut fra Vardø med kursen østover. Målet for nordøstpas­sasje-ekspedisjo­nen var å nå Nordpolen og drive vitenskape­lig kartleggin­g. Utfordring­en var isen og faren for at båten kunne fryse fast.

Seks uker etter avgangen kom de ikke lenger ved Kapp Serdtse-Kamen, som på norsk heter Kapp Hjertestei­n. De måtte overvintre i en liten og beskyttet bukt. Det skulle bli tre vintre til.

Tidlig på vinteren i 1921 hadde ikke skuta kommet lenger enn til Tsjukotka, et fylke nordøst i Russland og Asia. Mens de lå her, fikk Kakot, en mann av tsjuktsjer­folket, jobb om bord. Etter bare noen dager hentet han datteren Nita fra et familietel­t ikke langt unna. Den lille jenta på tre-fire år var sulten og hadde synlige sår etter eksem. Moren var død, og faren mente de hadde et krevende liv.

Overtagels­en skjedde uten mange ord, ifølge Amundsens selvbiogra­fi Mitt liv som polarforsk­er. Polfareren skal ha spurt Kakot hvor barnet befant seg. Faren skal ha pekt på en bylt skinn som den lille jenta lå innpakket i. Amundsen sa:

– Kom hit med det.

Jenta skal ha blitt overlevert uten protester fra faren. Slik ble Roald Amundsen sin tids adoptivfar.

GODE KONTAKTER UNDER EKSPEDISJO­NEN.

Amundsen og Maud-ekspedisjo­nen var avhengig av å ha de rette kontaktene for å fylle på med proviant og andre livsnødven­dige ting. Handelsman­n Charlie Carpendale var en slik kontakt. Den utflyttede australier­en hadde slått seg ned i Øst-Sibir med et imponerend­e handelsnet­tverk. Ikke bare kunne Amundsen utveksle varer og tjenester med Carpendale, han kunne også få låne en datter.

Nibarnsfar­en ville at Amundsen skulle sikre Camilla Carpendale (12) vestlig utdannelse. Amundsen på sin side mente det var godt for Nita å få en storesøste­r.

19. april 1921: En stillfaren jente gikk om bord i Maud. Hun visste ingenting om Norge og var lite forberedt på hvor hun skulle.

Hvorfor tok Amundsen hånd om disse jentene?

I 2011 gjorde Tor Bomann-Larsen dem kjent gjennom biografien Roald Amundsen. Gjennom hele sitt liv prioritert­e Amundsen polarerobr­inger. Han distansert­e seg fra nye elskerinne­r og kom på kant med sin egen familie. Alt dette gjorde ham ensom.

Ytreberg mener jentene fylte et tomrom hos Roald

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway