Aftenposten

Sjefens kjøkken

Matprat-direktør Dag Henning Reksnes er opptatt av gode råvarer, men synes det er helt greit å ta seg en ferdigrett i ny og ne.

- DAG HENNING REKSNES (55) [Direktør for Matprat, kommunikas­jonskonsep­tet til Opplysning­skontoret for egg og kjøtt] – Ingvild Fjelltveit – Ingar Storfjell (foto)

MATGLEDE

[Hjemme, ute og på jobben]

God mat er blant de viktigste tingene i livet. Både fordi det hører sammen med matglede og god ernaering, men også fordi det er sosialt. En stor matinteres­se er naturlig når man har en jobb som min, men også privat er jeg opptatt av god mat. Jeg er ofte ute og spiser og finner stor glede i å nyte gode matoppleve­lser.

HYBELKJØKK­EN

[I byen]

Jeg bor i en leilighet med et lite kjøkken i Oslo. Det er sjelden jeg lager eksklusiv mat til meg selv, men når jeg har gjester, liker jeg å lage god mat som kan kombineres med god vin og gode samtaler. En biff, som mange tenker er enkelt, kan bli veldig god når den tilberedes med tid og kjaerlighe­t. Det kan man få til, også på et lite kjøkken.

HUSMANNSKO­ST

[For gårdsarbei­dere]

Jeg er vokst opp på gård, og der var maten solide saker. Klassisk norsk husmannsko­st tilpasset det å jobbe fysisk på gården. Lapskaus, plukkfisk og kjøttkaker. Jeg var med mor og laget okse- og lammerull, fenalår og pinnekjøtt. Jeg driver fortsatt en gård i Nordfjord med et stort gårdskjøkk­en.

GODE RÅVARER

[Fra inn- og utland]

Jeg liker mat der råvarene får komme frem. Derfor er jeg glad i det japanske kjøkkenet, men da tenker jeg ikke på sushi. Det er blitt det de fleste forbinder med japansk mat, men det finnes også en masse deilige kjøttrette­r. På japanske restaurant­er tilbereder man dessuten ofte maten selv. Både smaksmessi­g og estetisk er det en god opplevelse.

USNOBBETE

[Ferdigmat er lov]

Det finnes masse god mat fra norsk matindustr­i, så det er helt greit å ty til enkle løsninger i hverdagen. Har man tid, er det artigere å lage mat fra bunnen av. Men det blir snobbete å si at man alltid må gjøre det. Jeg har sett at en del kokker uttaler seg om dette, og da tenker jeg at det ikke er helt sant. Det finnes mange ferdigrett­er med god smak.

TRADISJONE­LT

[Og internasjo­nalt]

Det blir mye tradisjone­ll mat på hverdagene. Hjemmelage­de kjøttkaker og trukket torsk. Og så går jeg ut og spiser fransk, italiensk og asiatisk i byen. Oslo har et fantastisk matutvalg.

 ??  ?? Min meny Asparges til forrett med en syrlig hvitvin. Lammekarré med sopp sprøstekt i smør og en god sjysaus til hovedrett. Til dessert blir det hjemmelage­de hermetiser­te paerer trukket i kanelstang eller ingefaer, servert med krem.
Min meny Asparges til forrett med en syrlig hvitvin. Lammekarré med sopp sprøstekt i smør og en god sjysaus til hovedrett. Til dessert blir det hjemmelage­de hermetiser­te paerer trukket i kanelstang eller ingefaer, servert med krem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway