Aftenposten

Snarveien til en bedre smaksopple­velse

-

Du har antagelig valgt feil vin til ost hele livet.

Jeg vegrer meg for bombastisk å snakke om rett og galt når det kommer til vin. Folk blir usikre og engstelige av det. Men akkurat nå, når helgen står for døren, har jeg samlet noen tips som kan gjøre den enda bedre. Til hjelp har jeg hentet inn Jan Peter Aursnes. Siviløkono­men sa opp jobben for å vie all sin tid til det produktet som har fascinert ham hele livet – ost.

– De serverer rå grønnsaker, som stangselle­ri eller paprika, sammen med osten. Grønnsaken­e dreper smaken i vinen. Og du trenger heller ikke ekstra staesj. La heller smaken av osten spille hovedrolle­n.

– Ikke velg for mange oster samtidig. Et klassisk «norsk» ostefat består gjerne av femseks ulike typer. Da blir det lett til at smakene spriker i alle retninger. Det er enklere med faerre smaker.

– Blåmuggost er spesielt ugrei. Den er veldig salt. Da trenger du mye smak og gjerne litt sødme. Det klassiske valget er portvin eller den søte dessertvin­en fra Bordeaux, Sauternes.

– Vil du absolutt ha en rødvin, velg en uten for mye snerp og kombiner den med en fast ost eller en brie, sier Aursnes.

Personlig er han hektet på upasteuris­erte oster. Sånt går ikke alltid hjem i ostekretse­r.

– Åh, ja. Folk i ostemiljøe­t er ofte utdannet på universite­tet i Ås og er frelst på pasteurise­rt melk og sånt.

– Da Louis Pasteur fant opp metoden i 1865, tenkte han antagelig ikke på melk. Målet hans var å stabiliser­e vin ved å varme den opp til rundt 60 grader. Det er helt riktig at pasteurise­rt ost får lengre holdbarhet. Men mikroorgan­ismene og smakene de skaper, går tapt når det lages ost av den pasteurise­rte melken.

– Visste du at nesten 30 prosent av ostesmaken kan spores tilbake til fôret dyrene beiter på? De smaksnyans­ene forsvinner ved oppvarming.

– Velg ut to oster. En fast, for de kan kombineres med så mange viner. Og så synes jeg du skal gå for en brie, gjerne fra byen Meaux. Se etter en med litt fast kjerne. Den er så frisk og mild. I tillegg finnes de i nesten alle butikker, sier Aursnes.

Gjør det enkelt. Gjør det enda litt deiligere. Her kommer ukens vintips.

– Finnes det et ostemiljø?

– Hvorfor er du så opptatt av oster laget av rå melk?

– Hva er den vanligste feilen folk gjør med ost?

– Hva mer kan gi en bedre osteopplev­else?

– Er det egentlig et så stort tap?

– Hvorfor er det så krevende å sette vin til ost?

– Så hva er dine beste triks for dem som vil nyte ost i helgen?

– Men de fleste tenker automatisk på rødvin?

 ?? foto: katinka hustad ??
foto: katinka hustad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway