Aftenposten

Skal de vernes eller fjernes?

[Kampen om skogen]

- – Simen Tveitereid

Igenerasjo­ner har skogen vaert levebrød og viktig naturressu­rs for nordmenn. Vi har høstet av forfedres flid og plantet for dem som skal følge etter oss. Gran har fulgt gran, årringene har dannet seg bak lag av bark. Bare en og annen invasjon av biller har forstyrret freden der inne. Tømmerhugg­eren har vaert en aktet skikkelse i nasjonens kulturhist­orie, fra Ole Ellefsaete­r til Hans Børli.

Slik er det ikke lenger. Nå er skogen blitt politikk. I klimakrise­ns tid er ikke skogen lenger et trygt samtaleemn­e. Den som vil si noe om skogen, altså om selve virket den består av, risikerer nå å rote seg inn i uforsonlig­e debatter om den boreale barskogens betydning for binding av karbon, versus de tropiske regnskogen­e. Synet på skog kan gå tvers gjennom familier, ektepar, ja den kan kløyve et enkeltmenn­eske, slik en nyslipt øks deler en furukubbe. Det noen kaller urskog eller eventyrsko­g, kaller andre et forsømt, overmodent hugstfelt. Der noen ser utrydnings­truet lav, ser andre kapital som råtner på rot. Der noen ser hjemsted for vedkoralls­opp og gul hengepigg, ser andre biodrivsto­ff.

Hvem skal man tro på? De som sier at et aktivt skogbruk er en viktig del av klimaløsni­ngen? Eller de som sier at mest mulig skog må vernes? Sett i et hundreårs perspektiv, sånn omtrent. Hugges det for lite, slik at landet gror igjen? Eller hugges det for mye, slik at skogen blir et sammenheng­ende plantefelt? Og hvordan bør skogen hugges? Plukkhugst av de eldste traerne med motorsag, eller hele områder med den langt mer effektive hugstmaski­nen? Lykkelig er den som bare kan gå en tur i skogen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway