Aftenposten

Å vaere veteran er et tveegget sverd

- Kjetil Bragstad Tidligere soldat

Som tidligere soldat fikk jeg aeren av å baere norsk uniform med flagget på skulderen. Jeg har også hatt aeren av å bli kjent med noen av de dyktigste soldatene og offiserene vi har, som jeg er stolt av å ha vaert en del av. Som såret i strid, har jeg dessverre også fått erfare hvordan dette, slik jeg ser det, kan utarte til et politisk og økonomisk spill for enkelte.

Selv om jeg måtte amputere venstre bein over kneet, ønsket jeg meg tilbake til tjenesten i Afghanista­n. Enkelte i Forsvaret var negative til dette. Andre turte å utfordre systemet og møtte ønsket med et åpent sinn og mot nok til å gå mot strømmen. På veien forsøkte jeg å få så god helse og funksjonsn­ivå som mulig.

Lavt erstatning­stilbud

Det var utfordrend­e da jeg fikk et urealistis­k lavt erstatning­stilbud, hvor tap av fremtidig inntekt frem til pensjon ble tilbudt dekket med 588 000 kroner, mens det reelle tapet ble utregnet til omkring 110 000 kroner årlig. Det er heller ikke lett når situasjone­n, slik jeg oppfattet det, utarter slik at saksbehand­leren fra Statens Pensjonska­sse roser deg for hvor bra det ser ut til å gå, mens deres innleide advokat naermest gir deg skjenn for å kreve erstatning­en du gjør.

Jeg antar dette kan bli resultatet når staten benytter en advokat som selv har vaert med på å utforme utmålingsr­eglene for skadelidte, og selv driver et firma som spesialise­rer seg på å represente­re forsikring­sselskapen­e. Det fremstår for meg som åpenbart at enkelte her har en stor økonomisk interesse av utfallet i slike saker.

Hersketekn­ikker

Metoden jeg oppfattet ble brukt her, er kalt «good cop, bad cop» og er en av flere hersketekn­ikker beskrevet av forfatter Berit Ås i hennes bok Hersketekn­ikker. Dette er én av flere metoder jeg opplevde at ble brukt mot meg i saken min.

Til tross for at forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen tidligere har avvist at det er noe galt med erstatning­sordningen­e, har han likevel satt ned et utvalg som jobber med dette. Jeg vil personlig anbefale dem å øke erstatning­snivået for fremtidig inntektsta­p for yrkesskade­erstatning­er betrakteli­g, og i tillegg innføre sanksjoner mot advokater og forsikring­sselskaper som forsøker å utnytte uredelige metoder for å holde skadelidte og erstatning­snivået nede. I tillegg kan Regjeringe­n sette krav til hvilke beviser som er tilstrekke­lig i erstatning­ssakene. På den måten slipper man kanskje å legge frem fire lege- og spesialist­erklaering­er som bevis.

Å bli møtt med respekt

For mitt vedkommend­e sitter det langt inne å ta på uniformen med stolthet og finne tillit til staten. Det er heller ikke motiverend­e å vite at andre ville fått mange av de samme utfordring­ene som meg med samme skade i dag.

Jeg har enorm respekt for dem som gjør en hederlig jobb i alle sammenheng­er, da skulle det bare mangle at de ble møtt med forståelse og respekt når de mest trenger oss. Etter min mening må man derfor få på plass en erstatning­sordning som er realistisk i forhold til det tapet de lider, og i tillegg et vern mot uredelige aktører i bransjen. Det gjelder ikke bare veteraner.

 ??  ?? Debatt
Debatt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway