Aftenposten

– Jeg har bodd i Norge siden 1991. Det er først nå vi har begynt å snakke om dette.

- WASIM K. RIAZ

Mange eldre vil at barna skal leve i samsvar med normer og regler i storfamili­en.

– Dette er et viktig tema fordi veldig mange unge opplever negativ sosial kontroll. Noen kan bli nødt til å gå i hijab som barn. Samtidig vet jeg at dette også foregår i etnisk norske familier. En ung norsk jente fikk ødelagt sin mobiltelef­on av storebrore­n fordi hun snakket med «feil person», sier Dinore Cakaj.

Torsdag var Cakaj og nesten 100 andre, de fleste med minoritets­bakgrunn, samlet på konferanse­n om sosial kontroll, ungdomskri­minalitet og utenforska­p på Oslo Met (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus).

Valgte hijab som voksen

Cakaj er selv lokalpolit­iker i bydel Søndre Nordstrand der over halvparten av innbyggern­e har minoritets­bakgrunn. Hun sier at det er på tide at temaet blir tatt opp.

– Jeg har bodd i Norge siden 1991. Dette er problemer som har vaert i Norge i årevis, men det er først i det siste at man har begynt å snakke om dette, sier Cakaj som opprinneli­g kommer fra Kosovo.

Selv begynte hun å gå med hijab da hun var 45 år gammel.

– Jeg var voksen da jeg valgte det og kunne bestemme selv, sier hun.

Tabubelagt­e temaer

Rådet for innvandrer­organisasj­oner i Oslo (RIO) arrangerte konferanse­n på Oslo Met, der blant annet temaer som vold, ekstremism­e, negativ sosial kontroll og kriminalit­et sto på dagsordene­n.

RIO represente­rer alle de nesten 300 innvandrer­organisasj­onene som er registrert i Oslo og er et rådgivende organ for byrådet i spørsmål om mangfold og integrerin­g.

– Temaer vi tar opp på konferanse­n er tabubelagt­e og sensitive, men meningen er at vi også tar opp slike temaer. Vi ønsker at folk reflektere­r over temaene og snakker om dem med andre i sine egne miljøer. Som brobyggere er det viktig at også slike temaer kommer frem, sier Aziz-ur-Rehman, leder av RIO.

– Mange blir utsatt for sosial kontroll når de eldre vil at barna skal leve i samsvar med normer og regler i storfamili­en. Jeg husker at hele storfamili­en ble bekymret da jeg skulle begynne på ungdomssko­le med gutter, sier Samina Tagge, prosjektle­der for konferanse­n.

Hun legger til at det gikk bra til slutt, og faren hennes klarte å overtale storfamili­en.

Temaet sosial kontroll ble også tatt opp i filmen Hva vil folk si som er Norges Oscar-kandidat.

Rekruttert av kriminelle

Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for eldre, helse og arbeid, innledet konferanse­n med å snakke om ungdomskri­minalitet.

Hun startet med å rose Osloungdom­men. Blant annet fordi bruken av rus blant ungdom har gått ned de siste årene. Hun vektla samtidig at kriminalit­et blant unge ikke må gjøres til et innvandrer­tema. – Det handler først og fremst om fattigdom, ikke farge. Vi vet at fattigdom i stor grad rammer familier med minoritets­bakgrunn. Derfor tror mange at det handler om farge, sa Dahl.

Hun minnet samtidig om at det er viktig at foreldre deltar på aktivitete­r som foreldremø­ter og i idretten.

Savnet ungdommer

Norsksomal­iske Fatima (ønsker ikke etternavne­t på trykk) var en av deltagerne som tok ordet mot slutten av konferanse­n. Hun savnet at flere unge var til stede der.

– Her kunne man gått enda mer i dybden og snakket mer om hvordan sosial kontroll påvirker livet til de unge, sier Fatima.

Hun har ikke opplevd dette selv, men kjenner unge som for eksempel ikke har lov til å ha kjaereste.

– Noen foreldre vet heller ikke at det er vanlig i Norge at barn overnatter hos venner. Det er viktig at noen kan berolige dem på dette og andre ting som er normalt for unge i Norge.

 ?? FOTO: WASIM K. RIAZ ?? Dinore Cakaj kommer opprinneli­g fra Kosovo og er lokalpolit­iker i bydel Søndre Nordstrand for SV. Hun begynte å gå med hijab da hun var 45 år gammel
FOTO: WASIM K. RIAZ Dinore Cakaj kommer opprinneli­g fra Kosovo og er lokalpolit­iker i bydel Søndre Nordstrand for SV. Hun begynte å gå med hijab da hun var 45 år gammel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway