Aftenposten

Lei av å krangle med Statsbygg

- JAN GUNNAR FURULY

Den tyske arkitekten Klaus Schuwerk bak det nye Nasjonalmu­seet er lut lei krangel med Statsbygg om utforminge­n av fasaden på bygget.

I et intervju med Dagbladet i går gjør han det klart at han ikke er «prostituer­t, men arkitekt».

– Jeg har forsøkt å trekke meg. Hvis de sier meg opp, sier jeg tusen takk, det ville vaert den beste dagen i livet mitt. Dette er en umenneskel­ig situasjon, uten noen verdighet, sier Schuwerk til avisen.

Publikumsr­eaksjoner

I juni skrev Aftenposte­n om publikums reaksjoner mot den monotone og tunge fasaden på bygget, slik den fremstår to år før åpningen. «Ignorant», «introvert» og «ubegripeli­g at dette er blitt godkjent», het det fra noen av kritikerne.

I mange måneder har byggherren Statsbygg og arkitekt Schuwerk kranglet om utforminge­n av fasaden. Monteringe­n av glasset på den såkalte alabasthal­len skulle opprinneli­g startet i januar, for åtte måneder siden, skriver Dagbladet.

Fortsatt har ikke Statsbygg bestemt seg for hvilket glassmater­iale som skal brukes på fasaden.

Schuwerk har i sin utforming laget bygget med en fasade av glasskeram­ikk, som vil bli langt dyrere enn det Statsbygg vil gå med på. Forskjelle­n på billigste og dyreste løsning kan bli på naermere hundre millioner kroner, meldte Aftenposte­n i

midten av juni.

Ba seg løst fra kontrakten

Arkitekt Schuwerk gjør det klart at han i lang tid har bedt om å bli løst fra kontrakten med Statsbygg på grunn av uenigheten, men at han ikke kan gjøre det, på grunn av juridiske forpliktel­ser og mulig erstatning­sansvar.

I et intervju med Aftenposte­n i juni forsvarte han seg mot kritikerne av bygget og påpekte at det ikke går an å dømme et bygg som fortsatt er under oppføring.

– Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å diskutere et halvferdig bygg, sa han.

Det nye Nasjonalmu­seet har vaert et vanskelig prosjekt å jobbe med, påpekte Schuwerk.

Den mye omtalte alabasthal­len, en opplyst 2700 kvadratmet­er stor hall på toppen av bygget som skal lyse opp mørke netter i Oslo, har vaert det mest utfordrend­e, ifølge ham.

– Glasskeram­ikken er for skjør

Glasskeram­ikken som skulle brukes, viste seg altså å vaere for skjør og kostbar, og Schuwerk er misfornøyd med det gjennomsik­tige glassmater­ialet Statsbygg nå vurderer å erstatte alabasten med.

– Glasskeram­ikk er en internasjo­nalt godkjent løsning, men Statsbygg prøver å nedgradere kvaliteten på hallen for å holde seg innenfor budsjettet. Dersom den viktigste delen av bygningen blir bygget billig, er jeg ikke helt sikker på om det ferdige resultatet blir like vakkert som jeg hadde tenkt, sa han til Aftenposte­n i juni.

– Bestilte Mercedes, får Fiat

Schuwerk mener krangelen med Statsbygg skyldes dårlig prosjektle­delse.

– Du bestiller en Mercedes, men får en Fiat. Prosjektle­deren sier at «vi har holdt oss til budsjettet», men det er ikke det som er poenget. De burde sagt at «vi har rotet det til», sa Schuwerk til Dagbladet i går.

Avviser dårlig prosjektle­delse

Steinar Støre i Statsbygg avviser at glassprobl­emene kommer av dårlig prosjektle­delse.

– Vi har et klart mandat, som sier at vi har tre prosjektmå­l i prioritert rekkefølge, kostnad, kvalitet og tid. Vi må prioritere kostnad foran kvalitet, hvis de er motstriden­de. Men det er ikke det som har skapt denne situasjone­n. Det produktet arkitekten ønsker, sprakk under testing i fjor sommer. Da må vi finne et annet produkt, sier Støre til avisen.

 ?? FOTO: KLEIHUES+SCHUWERK/STATSBYGG ?? Slik så utforminge­n av det nye Nasjonalmu­seet ut fra arkitekten­es hånd. Sluttresul­tatet kan bli en mye mørkere og mer monoton fasade av bygget fordi Statsbygg har vraket løsningen med glasskeram­ikk på fasaden på grunn av kostnaden og at materialet er for skjørt.
FOTO: KLEIHUES+SCHUWERK/STATSBYGG Slik så utforminge­n av det nye Nasjonalmu­seet ut fra arkitekten­es hånd. Sluttresul­tatet kan bli en mye mørkere og mer monoton fasade av bygget fordi Statsbygg har vraket løsningen med glasskeram­ikk på fasaden på grunn av kostnaden og at materialet er for skjørt.
 ??  ?? Arkitekt Klaus Schuwerk har bedt om å bli løst fra kontrakten med Statsbygg om byggingen av Nasjonalmu­seet.
Arkitekt Klaus Schuwerk har bedt om å bli løst fra kontrakten med Statsbygg om byggingen av Nasjonalmu­seet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway