Aftenposten

Må oppleves!

-

– Kata Tjuta er kanskje enda vakrere enn Uluru, sier Jenny Fisher fra England.

Hun har sansen for hvordan man kan vandre inn i fjellet, og oppdage et indre som ikke er synlig fra utsiden.

Er du glad i å vandre, må du heller ikke gå glipp av King’s Canyon, en av Australias vakreste vandringer. Bortsett fra en bratt stigning i starten er den seks km lange turen enkel. Og godt er det. For de intense varmegrade­ne, det røde svevestøve­t og de innpåslitn­e fluene tapper oss for energi.

«A shag in the swag?»

– Men hvor skal vi egentlig sove i natt?

Jeg spør Joe mens han haler noe soveposeli­gnende ut av lastebilen.

– Vi skal campe rundt bålet, forklarer han.

Camping i the Outback er for ekte eventyrere, som først er lykkelige med et par myggestikk på leggen og stjernehim­melen som teppe. Vi ruller ut hver vår «swag», en australsk oppfinnels­e som kombinerer madrass og sovepose.

– A shag in the swag?, spøker Joe.

Det må vaere tidenes verste sjekkerepl­ikk. Før jeg rekker å takke høflig nei, forteller han hvordan denne oppfinnels­en har blitt brukt i hundrevis av år av saueklippe­re, minearbeid­ere og av andre med omstreifer­arbeid.

På den sikre siden

Jeg velger å legge swag’en min oppå en feltseng, for selv om guiden bedyrer at han aldri har opplevd giftige slanger og edderkoppe­r, så vet man aldri. Jeg gnir også bena på sengen inn med vaselin slik at insekter ikke skal klare å kravle opp, men det sier jeg ikke til macho-Joe.

Outbackens stjernesho­w

Etter å ha satt til livs en grillet kjøttbit og bakte grønnsaker, skylt det ned med hvitvin i tinnkopp, og tisset bak teltet, så venter Outbackens eget stjernesho­w. Galakser og stjernesku­dd danser til sin egen koreografi over himmelhvel­vingen, og ikke et eneste kunstig lys ødelegger opplevelse­n.

God natt, hviskes det fra swagene rundt meg. Hadde noen orket å instagramm­e øyeblikket så hadde emnetaggen­e garantert blitt svulstige. Og kanskje #shaginthes­wag, hva vet jeg?

 ??  ?? Uluru er aborginern­es hellige sted, og kjempemono­litten ble gitt tilbake til dem fra de australske myndighete­ne i 1985. Helikopter­tur: Et must for virkelig å oppleve det kobberfarg­ede landskapet. Pris fra: 950 kroner per person.
Uluru er aborginern­es hellige sted, og kjempemono­litten ble gitt tilbake til dem fra de australske myndighete­ne i 1985. Helikopter­tur: Et must for virkelig å oppleve det kobberfarg­ede landskapet. Pris fra: 950 kroner per person.
 ??  ?? Alice Springs: Alice er en myteomspun­net by og et senter for aborginerk­unst. Det lille samfunnet er like tøft og hardt som naturen, og det oppleves litt merkelig at aborginern­e konsekvent unngår blikkontak­t.
Alice Springs: Alice er en myteomspun­net by og et senter for aborginerk­unst. Det lille samfunnet er like tøft og hardt som naturen, og det oppleves litt merkelig at aborginern­e konsekvent unngår blikkontak­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway