Aftenposten

Overvelden­de hitparade

- Jeff Lynnes Electric Light Orchestra Katrine Sviland

og farger strømmer ut fra skjermene uten stopp.

Det er passende for en kveld med hit etter hit fra storhetsti­den på 70-og 80-tallet. Og publikum virker å ha fulgt Lynne gjennom karrieren. Av de 13 menneskene som er på scenen, virker kun Lynne å vaere igjen fra det opprinneli­ge Electric Light Orchestra.

Men nå turnerer de sammen under navnet Jeff Lynnes ELO, tross alt. Da han splittet med Roy Wood og 60-tallsbande­t The Move, ble lydbildet preget av The Beatles og Beach Boys’ falsettvok­al.

Men ELO høres ikke ut som pastisjpop. Det er også symfonisk med en og annen flørt med rockabilly og disco.

De velkjente orkestrale arrangemen­tene – og ikke minst keyboardar­rangemente­ne – spilles av nye, profesjone­lle musikere snarere enn en gjeng som overlevde å turnere i de tiårene da det sannsynlig­vis var mest grenseløst og gøy.

Det er gjennomøvd, kalkulert til og med. Men publikum får nøyaktig det de vil ha: En hitparade uten stans. Lynne later for øvrig til ikke å ha eldes noe saerlig.

Trampeklap­p

Det er trampeklap­p fra første øyeblikk.

«Standin’ in the Rain» leveres med dramatiske strykere, lyn og torden spraker over LED-skjermer. Så kommer hits som «Evil Woman», «All Over the World» og «Showdown» – alle til vill jubel fra et fullsatt Oslo Spektrum.

Det visuelle utgjør halve opplevelse­n. Ta nevnte «All Over the World»; her snurrer en jordklode sakte rundt seg selv, byer lyses opp av fyrverkeri. Og fra låt til låt går det fra kitsch til overdreven­t kitsch når natur og univers møtes i dyplilla og blåtoner – omtrent som de spraymalte fullmånebi­ldene en får kjøpt langs enhver strandgate der turister ferdes.

Men for all del – det er litt av et overvelden­de show vi blir servert. Det er sjelden jeg ser et publikum leve seg så fullstendi­g inn i en konsert. Selv for en anmelder som ikke har hørt mye på ELO, er det umulig å ikke kose seg.

Solid vokal

Vi får «Do Ya» fra The Move, «When I Was a Boy» og selvsagt «Livin’ Thing». Dansing og jubel (og det med et middelaldr­ende publikum med sitteplass­er). «Handle With Care» fra Traveling Wilburys – som R.E.M. må ha lyttet til noen ganger – er like velkjent for publikum. Et innslag av opera kommer i «Rockaria!» – en av få låter der tempoet skiftes. Den stikker seg ut med et rockabilly-sound. Og i balladen «Telephone Line» får Lynne vist at han har virkelig har en solid vokal.

Det hele blir et grandiost paradenumm­er, en hyllest til Electric Light Orchestra og et veldig effektfull­t sådan.

 ?? BEGGE FOTO: JAVIER AURIS ?? Publikum i Spektrum fikk det de ønsket: En hitparade uten stans fra Jeff Lynnes Electric Light Orchestra. Det visuelle fra konserten var en opplevelse i seg selv.
BEGGE FOTO: JAVIER AURIS Publikum i Spektrum fikk det de ønsket: En hitparade uten stans fra Jeff Lynnes Electric Light Orchestra. Det visuelle fra konserten var en opplevelse i seg selv.
 ??  ?? Jeff Lynne er blitt 70 år, men ser knapt ut til å eldes.
Jeff Lynne er blitt 70 år, men ser knapt ut til å eldes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway