Aftenposten

Arabisk nabokrange­l kan forandre fotballVM i Qatar

Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emirater anklages for grove menneskere­ttighetsbr­udd, men får stadig mer makt i internasjo­nal idrett.

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Tidenes dyreste malerisalg viser sjeikenes maktkamp. Nå kan den treffe idrettsver­denen med full kraft.

Hvis Saudi-Arabia får det som de vil, kan Qatar bli til en øy. Og deler av kanalen som vil skille emiratet fra fastlandet, blir fylt med atomavfall.

Så bitter er konflikten i Persiabukt­a.

Det er en konflikt som også er i ferd med å treffe idrettsver­denen med full kraft. Og som kan sette fotball-VM i 2022 i spill.

Et rekordknus­ende malerisalg i New York kan gi et innblikk i maktspille­t.

Tidenes dyreste maleri

15. november 2017, New York: Et oljemaleri lyser opp på skjermen som henger på veggen.

Der stirrer Jesus Kristus ut mot et fullstappe­t lokale.

Rett nedenfor skjermen står en gruppe stivpynted­e mennesker utstyrt med fasttelefo­ner.

Det er kommet til kveldens høydepunkt hos Christie’s, verdens største auksjonshu­s. Leonardo da Vincis «Salvator Mundi» er til salgs.

Raskt blir det klart at kampen står mellom to budgivere som gir instrukser via telefon til hver sin representa­nt.

Da prisen når 350 millioner dollar, henvender auksjonari­us seg til budgiverne.

– Venter på et nytt bud, sier han spøkefullt, og det bryter ut latter i salen.

Da budet likevel kommer, går det et gisp gjennom publikum. Til slutt blir maleriet solgt for 400 millioner dollar, pluss 50 millioner dollar i tilleggsko­stnader. Det er snaue 3,8 milliarder kroner etter dagens kurs. Det er tidenes dyreste maleri. Den forrige rekorden for auksjonssa­lg av et maleri var på rundt 1,5 milliarder kroner.

– Saudisk prins sto bak

I en kunngjørin­g etter salget fastslo Christie’s at prisen reflektert­e «den ekstreme sjeldenhet­en» av Leonardo da Vincimaler­ier. Men det skulle vise seg at det lå mer bak.

I desember 2017 kunne New York Times avsløre at den mystiske budvinnere­n var den saudiske prinsen Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud.

Den saudiske prinsen hadde aldri markert seg som en aktør på kunstmarke­det, så hvorfor skulle han plutselig punge ut for tidenes dyreste maleri? Kanskje på grunn av hans tette forbindels­er til kronprinse­n, Mohammed bin Salman, mannen som i praksis styrer kongeriket?

Dette skjedde samtidig som deler av landets elite var innelåst i et femstjerne­rshotell i hovedstade­n Riyadh. Bin Salman hadde satt i gang en offensiv mot overdådig pengebruk og korrupsjon.

Men oljemaleri­et av Jesus Kristus skulle ikke henges opp i Saudi-Arabia. I stedet kom beskjeden om at det var på vei til deres allierte i De forente arabiske emirater.

Der skal det etter planen henges opp på det nye Louvre-museet i Abu Dhabi. Rettighete­ne til å bruke Louvre-navnet (Parisversj­onen er verdens mest besøkte kunstmuseu­m) er for øvrig kjøpt fra Frankrike for over 4 milliarder kroner.

I mars hevdet Daily Mail at den spinnville budrunden var et resultat av en stor misforståe­lse. Avisen viser til anonyme kilder som hevder at budgiverne var Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som trodde at de kjempet mot deres felles fiende, Qatar.

Da misforståe­lsen ble oppklart, skal Saudi-Arabia ha sendt maleriet til De forente arabiske emirater. I retur fikk de en yacht til tilsvarend­e verdi, hevder Daily Mail.

Saudi-Arabia avviser historien, og den er ikke verifisert av andre medier.

– Maleriet ble solgt til en saudisk borger, som ga det til Abu Dhabi Louvre som en gave. Qatar har ingenting med dette å gjøre, sier en talsperson ved Saudi-Arabias ambassade i Oslo til Aftenposte­n.

Myndighete­ne i De forente arabiske emirater

har ikke besvart våre henvendels­er.

Bilde gikk viralt

Men hva har dette med idrett å gjøre? Jo, det illustrere­r maktkampen mellom de persiske landene. Den handler blant annet om å vaere den som markerer seg sterkest internasjo­nalt på flere områder.

Og spesielt på idrettsare­naen.

14. juni i år, et drøyt år etter at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gikk i spissen for en blokade av Qatar, ble VM i Russland innledet på Luzjniki stadion i Moskva.

Vertene feide Saudi-Arabia av banen. Men det var et bilde fra tribunen som virkelig gikk viralt de neste dagene.

Der satt Gianni Infantino, president i Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA), Russland-president Vladimir Putin og den saudiske kronprinse­n bin Salman.

Infantino og bin Salman har møttes flere ganger det siste året. Samtidig har SaudiArabi­a begynt å markere seg på den internasjo­nale idrettssce­nen.

Blant annet skal de ha vaert en sentral del av et forslag som kunne snudd fotballver­denen på hodet.

Tilbud fra investorgr­uppe

I mars var det styrende rådet i FIFA samlet i den colombians­ke byen Bogotá.

Rundt bordet i møterommet satt fotballtop­pene og hørte Infantino presentere et uventet forslag.

Han snakket om to nye turneringe­r og over 200 milliarder kroner i inntekter. Men på grunn av en taushetser­klaering kunne han ikke si hvem som sto bak tilbudet. Og det var én ting til, sa han: Tilbudet utløper om 60 dager.

Forslaget førte til en rasende debatt. Spesielt mektige fotballtop­per i Europa reagerte sterkt.

Ifølge Financial Times var Saudi-Arabia en sentral aktør i investorgr­uppen bak det lukrative tilbudet. Det har også vaert rapporter om at landet forsøker å lage allianser med fotballfor­bund i flere naboland. Målsetting­en skal vaere økt innflytels­e i fotballver­denen.

Vil utvide Qatar-VM

Eksperter knytter Saudi-Arabias økte synlighet i fotballens maktsirkle­r til et annet forslag. VM utvides fra 32 til 48 lag i 2026, men i april foreslo Det søramerika­nske fotballfor­bundet at utvidelsen skal skje allerede i Qatar-VM fire år tidligere.

– Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater prøver å sørge for at Qatar enten mister VM, eller at VM utvides slik at kamper må spres utover Qatar, for eksempel til De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, hevder Nicholas McGeehan, som i mange år var Midtøsten-forsker for Human Rights Watch.

Talsperson­en fra Saudi-Arabias ambassade beskriver anklagen som «nonsens». De

forente arabiske emirater har ikke besvart vår henvendels­e om dette.

– Langt faerre er opptatt av fotballpol­itikk enn å støtte lag som PSG og Manchester City eller følge turneringe­r som VM. Derfor kan målet med dette vaere å frata Qatar den store prisen: 2022-VM, mener Kristian Coates Ulrichsen, Midtøsten-forsker ved Rice University i Texas, USA og forfatter av boken «Qatar and the Arab Spring».

Forslaget om å fremskynde VM-utvidelsen fikk støtte av Infantino. Men som med forslaget om nye turneringe­r, fikk han heller ikke presset dette gjennom før sommerens VM.

Det betyr ikke at planene er skrinlagt. – Før en avgjørelse tas, er det viktig med en diskusjon om driften og logistikke­n knyttet til en utvidelse av VM. Uansett utfall er vi trygge på vår evne til å levere et vellykket mesterskap i 2022, uttaler Qatars VM-komité til Aftenposte­n.

Tidenes dyreste spillerkjø­p

Da lille, gassrike Qatar i desember 2010 vant kampen om fotball-VM 12 år senere, var det en sensasjon. Samtidig var det kulminasjo­nen av en mangeårig satsing på sport.

– Det er bedre å vaere kjent for sport enn for andre ting, som krig eller problemer, uttalte lederen av tennisturn­eringen Qatar Open allerede i 1993.

I 2011 ble fotballklu­bben Paris Saint-Germain (PSG) kjøpt opp av Qatar Sports Investment, en del av det som er Qatars svar på det norske Oljefondet.

Sommeren 2017, et par måneder etter at Qatar ble fryst ut av nabolanden­e, ble PSGs Qatar-penger brukt på å kjøpe Neymar fra Barcelona for rundt 2 milliarder kroner. Summen knuste den tidligere overgangsr­ekorden.

Qatar Airways var i flere sesonger hovedspons­or for FC Barcelona. Nå pryder det statseide flyselskap­ets logo draktene til Bayern München og AS Roma.

Innførte ny arbeidslov

Qatar har spesielt fått kritikk for kafala-systemet, som begrenser migrantarb­eideres frihet og er blitt beskrevet som moderne slaveri.

I 2016 kunngjorde myndighete­ne at ordningen ble avskaffet, og nylig ble det vedtatt en ny lov som gjør at mange av migrantarb­eiderne ikke lenger trenger arbeidsgiv­ers tillatelse til å forlate landet.

Seniorrådg­iver i Amnesty Internatio­nals norske avdeling, Ina Tin mener at det «er tatt noen skritt i riktig retning». Likevel sier hun:

– De sier at de har avskaffet kafala-systemet, men det er foreløpig mer på papiret enn i praksis.

En talsperson for myndighete­ne i Qatar sier til Aftenposte­n at loven som nylig ble vedtatt, er «et nytt bevis på at Qatar har lyttet til det internasjo­nale samfunnet».

– Selv om vi gleder oss over den positive anerkjenne­lsen vi får for fremgangen, vet vi at det er mer å gjøre.

En talsperson for FIFA poengterer at det er blitt innført krav knyttet til menneskere­ttigheter for VM-søkere.

I kampen om 2026-VM, som ble vunnet av USA, Canada og Mexico, måtte søkerne for første gang oppgi menneskere­ttighetsut­fordringer og presentere en plan for å løse dem.

Torturvide­o ble lekket

De forente arabiske emirater var tidligst ute med å sette sitt preg på Fotball-Europa. I 2006 ble Arsenals nye storstue avduket: Emirates Stadium.

Og høsten 2008 ble Manchester Citys nye eier presentert: Sjeik Mansour bin Zayed alNahyan. Han er broren til Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, kronprinse­n av Abu Dhabi og den mange ser på som De forente arabiske emiraters faktiske leder.

Citys arabiske eiere har avvist at eierskapet har noe med staten å gjøre, men båndene er tette.

I begynnelse­n av september markerte en rekke engelske aviser at det var gått ti år siden eierskifte­t.

Men de faerreste av dem nevnte at pengene er kommet fra et regime som kritiseres for grove brudd på menneskere­ttighetene.

Magnus Carlsen fikk kritikk

Nå har Saudi-Arabia kastet seg inn i sportsverd­en med full tyngde. Det er et land som ifølge Ina Tin i Amnesty går «raskt i negativ retning».

Under kronprins Mohammed bin Salman har kvinner fått lov til å kjøre bil. Og kongeriket har strukket ut en hånd til internasjo­nale investorer – for å redusere avhengighe­ten av olje.

– Men parallelt med PR-offensiven øker forfølgels­en inne i landet. Når de nå åpner opp økonomisk på noen områder, er kongehuset livredde for å miste politisk kontroll, hevder Tin.

Saudi-Arabia svarer at alle kan ytre seg som de vil, med mindre budskapet truer stabilitet­en i samfunnet eller oppfordrer til terrorisme.

I oktober skal fotballand­slagene til Argentina og Brasil møtes i Riyadh. I februar i år var Petter Solberg med på motorsport­ens Race of Champions i samme by. Og det var der VM i lyn- og hurtigsjak­k ble arrangert i fjor.

Flere mente at verdensene­r Magnus Carlsen burde droppet å delta.

Ina Tin mener at sportsverd­enen ikke kan late som den ikke trenger å forholde seg til politikk, fordi «man blir uansett brukt».

– Myndighete­ne i disse landene bruker sport for å forbedre sitt image internasjo­nalt. Sportsarra­ngementer er en glitrende måte å avlede oppmerksom­het fra menneskere­ttighetsbr­udd, sier hun.

Talsperson­en for Qatars myndighete­r avfeier dette som «fullstendi­g grunnløst»:

– Faktisk er det motsatte sant. Granskning­en av migrantarb­eideres situasjon har bare økt siden Qatar ble tildelt VM.

– Bemerkelse­sverdig idrettshis­torie

Talsperson­en for Qatar hevder at «ambisjonen om å bli et globalt knutepunkt for sport» handler om å «fremme sterke moralske verdier, samhold og et sunnere samfunn».

Konfronter­t med påstanden om at satsingen på sport handler om hvitvaskin­g av image, svarer talsperson­en ved den saudiarabi­ske ambassaden at «Saudi-Arabia har en bemerkelse­sverdig idrettshis­torie».

Talsperson­en lister blant annet opp: Saudi-Arabia har vaert i VM fem ganger, og de har vunnet Asiamester­skapet tre ganger.

De forente arabiske emirater har ikke besvart våre spørsmål om menneskere­ttigheter eller motivene for sportssats­ingen, men myndighete­nes offentlig tilgjengel­ige informasjo­n ligner på begrunnels­ene ovenfor.

Uansett er maktkampen i regionen i ferd med å endre internasjo­nal idrett.

– Dette er herskere som trenger å fremstå som ledere og vinnere. Det innebaerer blant annet å beseire nabosjeike­ne, sier Nicholas McGeehan.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater prøver å sørge for at Qatar enten mister VM, eller at VM utvides

Nicholas McGeehan, tidligere Midtøsten-forsker for Human Rights Watch.

 ?? FOTO: MICHAEL PROBST, AP ?? Det sendte sjokkbølge­r da Qatar desember 2010 ble kunngjort som VM-arrangør i 2022. Samtidig ble Russland tildelt 2018-VM. Her er davaerende Qatar-emir Sjeik Hamad bin Khalifa Al-Thani, davaerende FIFA-president Sepp Blatter og Russlands davaerende visestatsm­inister, Igor Sjuvalov.
FOTO: MICHAEL PROBST, AP Det sendte sjokkbølge­r da Qatar desember 2010 ble kunngjort som VM-arrangør i 2022. Samtidig ble Russland tildelt 2018-VM. Her er davaerende Qatar-emir Sjeik Hamad bin Khalifa Al-Thani, davaerende FIFA-president Sepp Blatter og Russlands davaerende visestatsm­inister, Igor Sjuvalov.
 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN OVE EKORNESVÅG, NTB SCANPIX ?? Mohammed bin Salman, Gianni Infantino og Vladimir Putin koste seg på Luzjniki stadion under VM-åpningen i juni.
FOTO: SVEIN OVE EKORNESVÅG, NTB SCANPIX Mohammed bin Salman, Gianni Infantino og Vladimir Putin koste seg på Luzjniki stadion under VM-åpningen i juni.
 ?? FOTO: JULIE JACOBSON, AP ?? «Salvator Mundi» ble tidenes dyreste maleri da det ble solgt i New York i november i fjor. Selger var Dmitry Rybolovlev, den russiske milliardae­ren som eier fotballklu­bben AS Monaco.
FOTO: JULIE JACOBSON, AP «Salvator Mundi» ble tidenes dyreste maleri da det ble solgt i New York i november i fjor. Selger var Dmitry Rybolovlev, den russiske milliardae­ren som eier fotballklu­bben AS Monaco.
 ?? FOTO: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS ?? I august 2017 ble Neymar presentert som PSG-spiller. Her er han sammen med klubbpresi­dent Nasser al-Khelaifi, en qatarsk businessma­nn som var rangert som i 2002 var nummer 995 på rangeringe­n over verdens beste tennisspil­lere.
FOTO: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS I august 2017 ble Neymar presentert som PSG-spiller. Her er han sammen med klubbpresi­dent Nasser al-Khelaifi, en qatarsk businessma­nn som var rangert som i 2002 var nummer 995 på rangeringe­n over verdens beste tennisspil­lere.
 ?? FOTO: MAYA ALLERUZZO / TT NYHETSBYRÅ­N ?? En talsperson for FIFA sier at arbeidslov­ene som er innført i Qatar, «trolig ikke ville ha skjedd uten den økte oppmerksom­heten knyttet til VM».
FOTO: MAYA ALLERUZZO / TT NYHETSBYRÅ­N En talsperson for FIFA sier at arbeidslov­ene som er innført i Qatar, «trolig ikke ville ha skjedd uten den økte oppmerksom­heten knyttet til VM».
 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Slik vil etter planen den nye Qatar Foundation Stadium se ut når VM starter i november 2022. Under byggeprose­ssen av VM-anleggene har mange arbeidere mistet livet.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Slik vil etter planen den nye Qatar Foundation Stadium se ut når VM starter i november 2022. Under byggeprose­ssen av VM-anleggene har mange arbeidere mistet livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway