Aftenposten

VM-gull x 2

Kjetil Borch (28) og Birgit Skarstein (29) kunne juble for VM-gull. Men det betyr ikke pengeregn.

- Mette Bugge Journalist Aftenposte­n i Plovdiv mette.bugge@aftenposte­n.no

Roforbunde­t beklager at de ikke har noe å gi til sine beste.

Borch og Skarstein smilte på pallen og fortsatte på festen som foregikk på tidlig kveld i går.

Der ble det lest opp en gratulasjo­nsmelding fra kong Harald. Én til hver gullvinner.

To ferske verdensmes­tre oppretthol­dt Norges gode statistikk. Ingen annen sommeridre­tt leverer så mange medaljer på høyt nivå. Bare under landslagst­rener Johan Flodin er det blitt 21. Han overtok i 2013.

Belønninge­n roerne får, er en god følelse og mer selvtillit. Det viste seg i tårer som strømmet på etter triumfene. Borch måtte tørke øynene og gjemme hodet i en drakt som var gjennomvåt av svette. Han ble rørt. På vei til dopingkont­rollen, etter å ha fått sin første medalje i singlescul­ler, lo han det bort.

– Det var så mye vind på arenaen, sa han.

Den uforglemme­lige dagen

Men det var ingen tvil om at både han, Skarstein og alle de gode hjelperne i roing var berørt av det som skjedde. To verdensmes­tre i løpet av en halv time i Bulgaria var nesten ikke til å forstå.

Hortensroe­ren Borch, som slo den femdobbelt­e verdensmes­teren Ondrej Synek, og trønderen Skarstein hadde levert. Skarstein slo i tillegg sin egen verdensrek­ord med elleve sekunder.

Større blir det ikke, skjønt Borch er klar: – VM er stort, men det som teller, er OL.

Han har fire private sponsoravt­aler, men vet veldig godt at forbundet ikke deler ut noen ekstra kroner til dem som lykkes i det som er en olympisk idrett. Han vet at det han får er skulderkla­pp samt gode klemmer fra trenerne og fysioterap­eut Daniel Lilltveit Berge. 38-åringen var også hans trener i yngre dager hjemme i Horten.

– Fravaeret av bonuser er helt OK. Så lenge det ikke er penger til rekrutt og junior, som må betale alt selv, ville det vaert feil hvis vi skulle få bonuser, sier Borch. Han tilføyer:

– Det viktigste er at forbundet får sikret midlene. Og at pengene går til spissing av prestasjon­ene.

Sa nei takk til bonus

Birgit Skarstein registrere­r bare at pengekasse­n ikke blir større etter at hun har tatt sitt tredje VM-gull i denne idretten.

– Jeg kan ikke tenke på det. Jeg har noen private sponsorer, men ingen som fører til bonuser, innrømmer hun, men legger til:

– Jeg gjør ikke dette for penger. En slik «belønning» kan aldri drive oss. Samtidig er jo også vi avhengig av noe å leve av.

Skarstein forteller at det har vaert bonus gjennom det internasjo­nale forbundet tidligere. Hun husker det var slik i 2013. Problemet var bare at pengene kom fra en ølsponsor. World Rowing valgte å takke nei til fortsatt samarbeid.

– Det var et verdivalg jeg er enig i.

– Hvorfor er dere ikke attraktive?

– Det er en kombinasjo­n av mediedekni­ng og konkurrans­ehyppighet. Vi konkurrere­r ikke ofte og veldig sjelden hjemme i Norge. I Norge har vi ingen mulighet til å arrangere VM eller verdenscup. Vi har ikke fasilitete­r til det, sier hun.

Det at Årungen, selve nasjonalan­legget for roing og padling, er så dårlig at det er uaktuelt for selv et junior-VM, forteller mye.

I Danmark er det imidlertid noe helt annet. Der har en sponsor nylig gått inn med 50 millioner kroner (omtrent 65 millioner norske kroner) for å ruste opp danskenes roanlegg ved Bagsvaerd Sø. Det har alle fasilitete­r og et godt samarbeid med kommunen.

Glad for de vi har

Thorvald Jacobsen, visepresid­ent i Norges Roforbund og den som har med toppidrett å gjøre, mener at det er flere grunner til at roingen ikke får gjennomsla­g.

– Noen tror kanskje at det er en liten idrett ute, selv om sporten er liten i Norge, i underkant av 3000 aktive. Slik er det ikke.

Han forteller at VM, som ble avsluttet i går, hadde deltagere fra 63 nasjoner. Roing har vaert med i sommer-OL siden 1900.

– Roforbunde­t er ikke i naerheten av å kunne gi ut bonus. Vi har

et budsjett på 13–14 millioner kroner. Det skal dekke trenerlønn­inger, høydeoppho­ld, samlinger og konkurrans­er.

Selv om forbundet har noen få sponsorer og er sjeleglade for dem, utgjør sponsorinn­tektene en marginal del. Hovedfinan­sieringen kommer fra Olympiatop­pen og Norges idrettsfor­bund.

Jacobsen mener at forbundet heller ikke har vaert dyktige til det han kaller «å lese markedet godt nok». Men i en liten organisasj­on er det vanskelig å få tid til alt som må gjøres. I roforbunde­t må selv landslagst­renerne rigge opp leiren, legge utstyret på hengeren etterpå og ofte kjøre alt hjem til Norge.

Johan Flodin har gjort det flere ganger, og i Plovdiv hjalp han til med å få alt på plass lenge etter rosportens store dag. Båtene måtte hjem.

Håper å få markert seg fremover

Visepresid­enten er enig med Skarstein i at plass og tid i mediene er noe de gjerne skulle ønske seg.

– Det er tungt å få inntreden. Frem til EM hadde vi liten eksponerin­g.

I EM i Skottland for få uker siden ble det også to gull, til Kjetil Borch og dobbeltscu­lleren med Are Strandli og Kristoffer Brun. Sistnevnte kunne bare konstatere at han må hjem og fortsette arbeidet som snekker for å ha til livets opphold. Til jul er han byggmester. Satsingen mot OL fortsetter.

Forbundet tar imot små drypp med åpne armer. Under festen som startet i Bulgaria klokken fem lokal tid, klokken fire hjemvei Norge, fikk unge utøvere en hyggelig overraskel­se.

Bente Widding, assisteren­de markedssje­f i Norges idrettsfor­bund og sponsorans­varlig Pål Enger i Norsk Tipping, hadde med seg 70.000 kroner.

– Vi ønsker at de nest beste skal få et utviklings­stipend som går til lettvektsb­åten og kvinnebåte­n. De unge skal få dra på høydeoppho­ld arrangert av Olympiatop­pen. Jeg håper at det er flere sponsorer som tenker at roforbunde­t er verdt å sponse, sier Widding.

 ??  ?? Roerne Kjetil Borch ogBirgit Skarstein
Roerne Kjetil Borch ogBirgit Skarstein
 ?? FOTO: DARKO BANDIC / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Kjetil Borch imponerte stort med VM-gull i singlescul­ler. Forrige nordmann som greide det i VM, var Olaf Tufte i 2003.
FOTO: DARKO BANDIC / TT NYHETSBYRÅ­N Kjetil Borch imponerte stort med VM-gull i singlescul­ler. Forrige nordmann som greide det i VM, var Olaf Tufte i 2003.
 ?? FOTO: BALINK CZYCK ?? To store utøvere. Kjetil Borch og Birgit Skarstein drømte om VM-gull og fikk det. Men holder det for sponsorene?
FOTO: BALINK CZYCK To store utøvere. Kjetil Borch og Birgit Skarstein drømte om VM-gull og fikk det. Men holder det for sponsorene?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway