Aftenposten

– Offentlig forskning skal vaere åpen

- TROND J. STRØM

Om litt over ett år må norske forskere publisere forskninge­n sin i open access (OA)tidsskrift­er for å få midler fra det offentlige. Professor Kristian Gundersen mener dette vil begrense forskernes frihet.

Norges forsknings­råd har gjennom plan S gått sammen med EU, det europeiske forsknings­rådet (ERC) og ti andre forsknings­råd i hele Europa om å kreve at alle artikler fra forskninge­n de finansiere­r skal publiseres med åpen tilgang fra 2020.

Det betyr at forsknings­artiklene fra 1. januar 2020 skal vaere fritt tilgjengel­ig på nett med det samme de utgis. I dag er de fleste vitenskape­lige tidsskrift­er lukkede og kun tilgjengel­ig for ansatte ved institusjo­ner som betaler dyre abonnement­er til forlagshus­ene.

350 millioner på abonnement­er

– I dag bruker de norske institusjo­nene samlet cirka 350 millioner kroner på abonnement­er årlig. Det er en stor kostnad. I tillegg er det en situasjon der en rekke institusjo­ner ikke har tilgang til alle abonnement­er forskerne deres ønsker, påpeker John-Arne Røttingen, administre­rende direktør i Norges forsknings­råd.

– Utfordring­en i dag er at en altfor stor del av forskninge­n kun er tilgjengel­ig bak betalingsm­ur. De store forlagshus­ene har i praksis effektive monopoler og kan definere pris og kostnader.

– Skal millionavt­alene med de store, vitenskape­lige forlagshus­ene sies opp fra 1. januar 2020?

– Det er selvfølgel­ig en veldig tøff tidslinje, vi må se på om man eventuelt må etablere overgangso­rdninger. Det vil fortsatt vaere viktig forskning som vil bli publisert bak betalingsm­urer, så vi må trolig ha en miks-modell i en overgangsp­eriode. Målet er at forlagene skifter publiserin­gsmodell, slik at alle tidsskrift­er blir åpne, understrek­er John-Arne Røttingen fra Norges forsknings­råd.

«Går for gull»

Noe av baktanken med å påskynde overgangen til åpen publiserin­g er å redusere profitten til store forlagshus, som tjener penger på å distribuer­e offentlig finansiert forskning.

Det er kun modellen som kalles «gull-open access» som godkjennes under plan S. Dette betyr at institusjo­nene betaler utgiver for publiserin­g og at artikkelen blir fritt tilgjengel­ig med det samme den er publisert.

– Nå er det gull som gjelder. Altså åpne tidsskrift­er, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) .

Forskere er bekymret for at publiserin­g i lukkede tidsskrift­er ikke lenger blir godtatt. De store, tunge forsknings­tidsskrift­ene, som har faglig gjennomsla­g, leses av fagfeller og blir sitert, men forsknings­ministeren sier «Plan S» ikke skal medføre tvang.

– Forskere må ha frihet til å velge selv hvor de vil publisere. Den friheten er lovfestet. Det kan bli krevende at noen av de tyngste tidsskrift­ene ikke kvalifiser­er til «gull», men målet med dette må også vaere å endre måten tidsskrift­ene opererer på. Jeg skjønner at dette er krevende. Men når så tunge aktører går inn, må det også vaere et mål å få endret disse tingene, påpeker Nybø.

– Forskere kan selv velge hvor de publiserer, men får ingen finansieri­ng hvis de velger lukkede tidsskrift­er?

– Nei, og de vil heller ikke få fra ERC, for eksempel. Det er et viktig prinsipp, men tvinger ikke forskere til å til å søke eller motta ERCeller forsknings­rådsfinans­iering hvis de mener at det er umulig for dem å oppfylle kravene som følger med finansieri­ngen. De fleste har imidlertid gode, åpne tidsskrift­er de kan publisere i, understrek­er forsknings­ministeren.

– For dramatisk

– På sikt synes jeg man skal jobbe for åpen publiserin­g, men gjennomfør­ingen nå er alt for dramatisk, for rask og for lite gjennomten­kt, uttaler Kristian Gundersen, professor i biologi ved Universite­tet i Oslo (UiO) til Aftenposte­n.

I et debattinnl­egg i Khrono, nyhetsavis­en for forskning og høyere utdanning, gikk han hardt ut mot plan S. Han mener det vil begrense forskernes frihet.

– Man vil bryte ned et eksisteren­de system. Jeg tror 85 prosent av de eksisteren­de vitenskape­lige journalene blir «forbudte». Vet man egentlig konsekvens­ene av det over så kort tid? spør Gundersen.

Han er også opptatt av konsekvens­ene for den enkelte forsker.

– Hva om jeg mister forsknings­midlene? 90 prosent får avslag på søknadene sine. Hvis jeg da vil skrive noe innen mitt felt og få det publisert, så får jeg ikke det, fordi det nå blir umulig å publisere uten betaling, sier professore­n.

Nå er det gull som gjelder. Altså åpne tidsskrift­er. Iselin Nybø, forsknings­og høyere utdannings­minister

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway