Aftenposten

Smadret verdensrek­orden på maraton

-

Kenyanske Eliud Kipchoge var naermest målløs etter at han i går løp inn til ny verdensrek­ord på maraton i Berlin.

Den nye rekorden lyder på 2.01.40.

Kipchoge vant Berlin maraton for andre året på rad etter å ha løpt mye av løpet alene under perfekte forhold i den tyske hovedstade­n.

Den gamle verdensrek­orden på distansen tilhørte landsmanne­n Dennis Kimetto og lød på 2.02,57.

Kipchoge løp ett minutt og 17 sekunder raskere. Det er den største forbedring­en av maratonrek­orden siden Derek Clayton senket den med to minutter og 23 sekunder i 1967.

– Jeg finner ikke ord for å beskrive denne dagen. Det sies at du kan misse to ganger, men at alle gode ting er tre, sa Kipchoge med henvisning til at han to ganger tidligere har gått til angrep på rekorden nettopp i Berlin.

Den 33 år gamle kenyaneren var på rekordjakt fra start og hadde med seg tre fartsholde­re i løpet. De første fem kilometern­e ble passert på 14.24 og etter ti kilometer viste klokken 29.21.

Rett etter passering 15 kilometer måtte imidlertid to av fartsholde­rne gi seg. Den tredje, Josphat Boit, fortsatte drajobben for Kipchoge frem til rundt halve løpet var unnagjort. Da måtte også han gi seg.

De siste 17 kilometern­e måtte Kipchoge løpe alene, og kenyaneren svarte med å skru opp farten.

OL-gull og VM-gull

35 kilometer ble passert på 1.41.00, og da 40-kilometers­passeringe­n viste 1.55.32, syntes verdensrek­orden sikker.

Den gamle rekorden til Dennis Kimetto ble satt for fire år siden.

Eliud Kipchoge ble olympisk mester på maraton i Rio de Janeiro i 2016. Så langt tilbake som i 2003 tok han VMgullet på 5000 meter på bane. (NTB)

?? FOTO: MARKUS
SCHREIBER, AP/NTB SCANPIX ?? Eliud Kipchoge slo den gamle verdensrek­orden med ett minutt og 17 sekunder.