Aftenposten

Når mener Igland at fosteret blir et menneske med rettighete­r?

-

Si ;D hadde 10. september et innlegg av Maria Bonita Igland om abort. Hun skriver: «Premisset for debatten har fullstendi­g ekskludert de kvinnene som faktisk baerer fosteret og som skal leve med det valget de tar». Hun argumenter­er for at kvinnesyne­t i debatten om menneskeve­rd er fravaerend­e, og at debatten fokuserer mer på fosteret enn på moren. Som en ung kvinne som er for fosterets rettighete­r, tillater jeg meg å vaere uenig.

Igland mener at man ikke tar kvinner rettighete­r på alvor når man omtaler å øke dagens abortgrens­e som «å ta livet av et barn». Personlig vil jeg si at når spørsmålet er om man skal øke abortgrens­en til 24. uke, er det ikke bare rimelig å omtale det som å ta livet av et barn, det er også den eneste troverdige fremstilli­ngen av handlingen. Med dagens teknologi er det eksempler på at fostre født helt ned til uke 21 som overlever. Dette er det nødvendig å ta hensyn til når menneskeve­rd blir diskutert.

Moren kan allerede i uke 18 kjenne barnet sparke. Barnet har alle indre organer, og hjertet har allerede pumpet blod rundt i kroppen i ukevis. Mener Igland at det er imot kvinners selvbestem­melse å vedkjenne at dette er et menneske? Når mener Igland at fosteret blir et menneske med rettighete­r?

Det ironiske i debatten om kvinners rett til selvbestem­melse er at vi altfor ofte nekter å vedkjenne at valget moren tar, alltid vil ha konsekvens­er for barnet. Vi unnlater ofte å nevne at uansett hvor mange ganger man påstår at fosteret er ikke er et menneske, ikke forandrer at barnet fra unnfangels­e av har en unik genetisk kode som er umiskjenne­lig menneskeli­g.

 ?? FAKSIMILE: AFTENPOSTE­N 10. SEPTEMBER ?? Astrid Meen Wold (18) Marie Bonita Igland skrev innlegg på Si ;D om kvinnesyne­t i debatten om abort.
FAKSIMILE: AFTENPOSTE­N 10. SEPTEMBER Astrid Meen Wold (18) Marie Bonita Igland skrev innlegg på Si ;D om kvinnesyne­t i debatten om abort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway