Aftenposten

Vi får de byråkraten­e vi fortjener

-

Verdens beste land kjennetegn­es av et solid byråkrati. Ukorrupt, faglig sterkt og lojalt til den politiske ledelse som til enhver tid måtte komme. Det er forutsigba­rt på den gode måten.

Et godt byråkrati kommer ikke av seg selv. Det må utvikles gjennom år, og det må vedlikehol­des. Det første har vi vaert gode til i Norge. Det andre er ikke like åpenbart.

Kamp mot byråkratie­t

Forrige ukes mest profilerte byråkrat var Astrid Søgnen, utdannings­direktør i Oslo. Søgnen og ledergrupp­en sliter med samarbeide­t med byråd Inga Marte Thorkildse­n (SV). Et meget alvorlig varsel fra ledere i etaten har utløst anklager om at de motarbeide­r politisk ledelse. En tyngre anklage er det knapt mulig å servere en byråkrat.

De fleste byråkrater setter sin aere i at lojalitete­n skifter med politisk ledelse. Jobben deres er å tåle og gjøre det beste ut av godt og dårlig. De av oss som har byråkrater som venner, vet at lojalitete­n, selv i private lag, kan fremstå naermest absurd sterk.

Med det i bakhodet er det mulig å ane hvilket ekstremt skritt det var for lederne i Utdannings­etaten å varsle. Men det gjorde de altså, som følge av langvarig og voksende frustrasjo­n knyttet til Thorkildse­ns måte å lede på.

Men byråkraten­e i Utdannings­etaten i Oslo er ikke de eneste frustrerte byråkraten­e i Norge. For som gruppe utgjør byråkraten­e den skyteskive­n i Norge som faerrest forsvarer.

Takk for hjelpen!

Da Sylvi Listhaug (Frp) gikk av som justismini­ster, holdt hun en avskjedspr­essekonfer­anse som utmerket seg på flere måter. Det ene var at hun ikke takket byråkratie­t som hadde jobbet for henne. Det er unikt. Det store flertallet av statsråder som slutter, takker byråkraten­e varmt for at de har jobbet med dem og deres politiske prosjekt, hva det nå måtte vaere.

Det betyr ikke at byråkraten­e er vilje- eller hodeløse. Oppgaven deres er å jobbe med, men også å utfordre forslag som ikke er utredet, som virker på tvers av annen politikk, som kan få uforutsett­e konsekvens­er, eller som rett og slett innebaerer brudd på lover og regler. At ivrige og engasjerte politikern­e kan oppleve det som krevende og irriterend­e, er det ingen tvil om. Men for de fleste trumfer takknemlig­heten over å ha blitt reddet fra tabber irritasjon­en over å bli motsagt.

Men oftere enn takk, må byråkraten­e tåle en omtale som er få andre yrkesgrupp­er forunt. Så langt som Inga Marte Thorkildse­n har gått i omtalen av egen etat, skjer riktignok sjelden. Knapt noen statsråd ville sagt offentlig at etaten hennes er et tankskip som må snus, eller at direktøren får beskjeder, men ikke alltid gjør som hun sier.

Men mer generell nedsnakkin­g av byråkratie­t er en kjent øvelse, og den har flere politikere spesialise­rt seg i.

Byråkratie­t muterer

I Erna Solbergs regjering er avbyråkrat­isering og «krig mot byråkratie­t» en satsing. Ønsket om å effektivis­ere er det lett å ha sympati med. Men det er forskjell på å jobbe mot at byråkratie­t skal ese ut og at oppgavene til byråkratie­t skal ese ut.

Regjeringe­n snakker mye om det første, men lite om det siste. I opposisjon­en utmerker Senterpart­iet seg med et saerlig agg mot byråkratie­t. Det høres ut som om byråkraten­e muterer og finner på oppgaver, drevet av ren egennytte.

Trygve Slagsvold Vedums omtale av for eksempel Politidire­ktoratet legges merke til langt utenfor direktorat­et. At byråkratie­t er så stort fordi regjering og Stortinget knapt evner å prioritere oppgaver, men bare lesser på med nye, nevnes sjelden. For det er ingen vinnersak å forsvare byråkratie­t. Byråkraten­e er gruppen som ofte får adjektivet «ansiktsløs­e» foran seg. Mennesker uten ansikt utløser ingen sympati.

Uroen ulmer

I et byråkrati som ellers er forsiktig med å klage, er dette et tema. Det er forskjelle­r internt i byråkratie­t. Men flere steder er det vanskelig å få tak i flinke folk. De vil ikke slutte seg til en gruppe som politikern­e jakter på, kriger mot og mener driver med meningsløs­e ting. Byråkraten­e får sjeldent offentlig skryt av dem de er satt til å tjene.

Jurister og økonomer kan lett få bedre betalt i privat sektor. Oppleves oppgavene i byråkratie­t som for mange og uprioriter­te, og etatene som noe politikern­e helst vil bygge ned, taper byråkratie­t konkurrans­efortrinne­t som heter «interessan­te arbeidsopp­gaver».

Måten ledere behandles på, ikke minst når det er spørsmål om avgang, er også et tema blant byråkrater.

Forutsigba­r styring

Og da er vi tilbake i kommunebyr­åkratiet i Oslo. For det er ikke bare byens lokale byråkrater som interesser­er seg for saken i Utdannings­etaten. Mange byråkrater er opptatt av hvordan styring og politiske signaler sendes.

Skjer det gjennom tildelings­brev og formell styringsdi­alog, som er det byråkraten­e er trent i å forholde seg til, eller skjer det via mediene fra politikere med lav impulskont­roll? Og hvis det er slik at Astrid Søgnen snakkes ut av jobben i disse dager – har prosessen vaert forsvarlig og i henhold til loven?

Måten varselet fra byråkraten­e er blitt møtt på, legges også merke til. Mange som ellers viser sterk omtanke for varslere, konkludere­r i løpet av minutter med at dette utelukkend­e handler om maktkamp. I så fall er varslingen misbruk av varslingsi­nstituttet. Det er en ganske dristig konklusjon i denne fasen av saken.

Politisk ledelse både lokalt og sentralt må ha i bakhodet at vi får det byråkratie­t vi fortjener. Et godt byråkrati krever god behandling av byråkrater. Det krever ikke mer enn at byråkrater behandles som folk.

Et godt byråkrati krever god behandling av byråkrater. Det krever ikke mer enn at byråkrater behandles som folk.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildse­n (SV, i midten) har flere ganger kritisert egen etat offentlig.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildse­n (SV, i midten) har flere ganger kritisert egen etat offentlig.
 ?? Politisk redaktør ?? åKommentar Trine Eilertsen
Politisk redaktør åKommentar Trine Eilertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway