Aftenposten

– Samfun nsoppdrage­t er avgjørende

Kristin Skogen Lund går av som NHO-sjef og blir konsernsje­f i Schibsted.

- Andreas C. Halse daglig leder, Svenssonst iftelsen

Av en eller annen grunn får man skattefrit­ak for å bli født inn i rikdom. Venstresid­en bør tette skattehull­et.

Skamfølels­en slår meg i magen når Susanne prater. Hun er fattig og gruer seg til å snakke om feriene hun ikke kunne dra på og magen som rumler etter middagen hun ikke har spist.

Programmet Jeg mot meg på NRK holder et imponerend­e nivå, og Susannes historie har gjort et uutslettel­ig inntrykk. Kanskje er det bildet av moren som går gjennom søppelcont­ainere midt på natten, som plager meg. Kanskje er det relasjonen­e som slås til pinneved av tilvaerels­ens brutalitet.

Skammekrok­en er tett befolket

Et århundre etter at arbeidsfol­k reiste seg for å jage skammen og fattigdomm­en ut av hjemmene sine, er skammekrok­en igjen tett befolket. I stor grad av dem som har falt utenfor. Folk som for øvrig ikke må forveksles med millionaer­er som tror fattigdom og lykke har noen sammenheng.

På den andre enden av skalaen er det imidlertid lite skam å finne. Ifølge nye tall fra SSB øker forskjelle­ne mellom hvor mye folk eier. De 10 prosent rikeste i Norge eier nå en større andel av landets formue enn tilsvarend­e gruppe i Storbritan­nia.

Funnene er ikke overrasken­de, men de er paradoksal­e. I en tid hvor alle er enige om at ulikhet er et samfunnspr­oblem går de fleste piler i feil retning og det er langt mellom troverdige politiske svar.

Skattlegg arv!

At venstresid­en trenger en plan for å gjøre noe med ulikhetene etter neste stortingsv­alg, er så selvsagt at det knapt trenger å sies. Det er tross alt derfor vi har en venstresid­e i det hele tatt. At de aller største formuene faktisk skattlegge­s, er blant forutsetni­ngene for å gjøre noe med forskjelle­ne.

Et av de mest treffsikre tidspunkte­ne for å skattlegge formuer er idet de skifter hender. Det er dessuten et rettferdig prinsipp at man skatter litt av privilegie­r man er født inn i så lenge vi skattlegge­r folks arbeidsinn­sats ganske hardt.

At Arbeiderpa­rtiet ikke lenger forstår dette og avviser enhver form for skatt på arv, tyder på at de ikke tar ulikhetens skyggeside­r alvorlig nok.

Det gir absolutt ingen mening at rørleggere­n og helsefagar­beidere skatter for hvert eneste sekund med hardt arbeid, mens arvinger kan motta uendelig store formuer uten å betale så mye som en krone i skatt. Det siste er også en viktig driver for at store formuer blir stadig større.

God, gammeldags omfordelin­g

En som viser mer selvinnsik­t enn arvinger flest, er Ferd-arving Alexandra Andresen som er aerlig om at hun «ikke har gjort en dritt» for egen formue.

De siste årene har innvandrin­gsdebatten vaert venstresid­ens akilleshae­l i ulikhets debatten. Nå er Ap langt på vei i ferd med å forstå viktighete­n av politisk kontroll på dette feltet. Men det hjelper lite hvis man samtidig glemmer god, gammeldags omfordelin­gspolitikk og legger bort progressiv skattepoli­tikk.

Vi kan ikke vaere landet som skattlegge­r alt, bortsett fra medfødte privilegie­r.

Andreas C. Halse er tidligere leder i Sosialisti­sk Ungdom. I dag jobber han med faglige rettighete­r og internasjo­nal politikk som daglig leder i Svenssons tiftelsen.

 ??  ??
 ??  ?? Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse om norsk politikk. Riekeles kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en.
Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse om norsk politikk. Riekeles kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway