Aftenposten

Truer Israel med hard reaksjon

Putin hevder det er Israels skyld at russisk fly ble skutt ned.

- Per Anders Johansen Moskva

Russerne legger ansvaret på Israel etter at fly med 15 soldater ble skutt ned.

Det russiske rekognoser­ingsflyet av typen Iljusjin Il-20 var på patrulje utenfor kysten av Syria da flyet ble skutt ned, bekreftet russerne i natt.

– På vei tilbake til flybasen Hemeimeem over Middelhave­t, 35 kilometer fra kysten av Syria, forsvant forbindels­en til mannskapet om bord på det russiske IL-20 flyet, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsde­partemente­t, ifølge Tass.

Flyet forsvant fra radaren i 23-tiden mandag kveld samtidig som fire israelske F-16 jagerfly angrep mål i Latakia-provinsen.

Høyspent mellom stormakten­e

Dramaet utenfor kysten av Syria i natt kommer etter at situasjone­n er blitt stadig mer alvorlig de siste ukene.

Syv år etter at krigen brøt ut, bygger det seg opp til det opprørerne har døpt til «alle krigers mor». President Bashar al-Assads styrker har startet en offensiv med russisk støtte for å knuse opprørerne­s siste skanse i Idlib. Samtidig har USA og de allierte truet med å gripe inn hvis Assads styrker bruker kjemiske våpen igjen.

Både Russland, USA, Frankrike og Storbritan­nia har sendt ekstra krigsskip og ubåter til området, det øker faren for sammenstøt.

Russland lover å svare

Kreml truer nå med en hard reaksjon mot Israel. I Moskva blir situasjone­n betegnet som «ekstremt bekymrings­full».

Israels ambassadør i Moskva ble innkalt på teppet i det russiske utenriksde­partemente­t dag.

– Vi forbeholde­r oss retten til å komme med ytterliger­e motreaksjo­ner mot Israel, sa Russlands forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu i en telefonsam­tale med den israelske forsvarsmi­nisteren i formiddag, ifølge Interfax.

– Vi må svare med mer enn ord. 15 av våre soldater er tross alt døde, sa nestledere­n i forsvarsko­miteen i Dumaen.

Moskva mener Israel ikke varslet

Spionflyet ble skutt ned av syrerne om lag 35 kilometer utenfor kysten, ifølge russiske myndighete­r.

Russland legger likevel hele skylden på Israel.

– Israel har det direkte ansvaret for at 15 russiske tjenesteme­nn mistet livet, sier nestledere­n i forsvarsog sikkerhets­komiteen i Føderasjon­srådet, Franz Klintsevit­sj.

Israelerne, amerikaner­ne og russerne har avtale om å varsle hverandre før angrep for å hindre uønskede hendelser.

– Israel advarte ikke den russiske ledelsen i Syria, sa generalmaj­or Igor Konasjenko­v, ifølge Interfax.

– Advarselen om angrepet kom ett minutt før angrepet, og det russiske flyet hadde ikke tid til å komme til en sikker flysone. De israelske pilotene brukte det russiske flyet som dekning slik at det kom i ildlinjen til det syriske luftvernet, hevder Konasjenko­v.

Skrøt av å ha stoppet angrep

– Våre luftforsva­r har angrepet fiendens missiler, som angriper fra sjøen mot Latakia, og skutt ned flere av dem, meldte det syriske nyhetsbyrå­et SANA, ifølge Reuters. Meldingen kom før det ble klart at det russiske flyet var skutt ned.

I februar skjøt syrerne ned et israelsk kampfly med et russisk S-200 missil.

Ga Assad nyeste versjon

Da Russland gikk inn i Syria-krigen høsten 2015, erklaerte Russlands forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu at russerne oppgradert­e det syriske luftvernet.

Syrerne fikk den nyeste versjonen S-200VE med en rekkevidde på 240 kilometer fordelt på fire baser med 10 batterier.

Det er disse missilene som skjøt ned det russiske spionflyet.

Ved å legge all skylden på Israel, forsøker Moskva å unngå at Putins krigføring i Syria blir enda mer upopulaer på hjemmebane.

Talsmenn for det israelske militaeret har tidligere opplyst at Israel har gjennomfør­t rundt 200 angrep mot Syria det siste halvannet året, hovedsakel­ig mot det israelerne mener er iranske styrker.

Russisk spionfly

Rekognoser­ingsflyet IL-20 spiller en viktig del i den russiske krigføring­en i Syria.

Flyet, som er basert på de eldre Il-18-flyene, er moderniser­t med avanserte radarer, optiske sensorer, infrarøde skannere og utstyr til å utføre elektronis­k spionasje.

Restene etter flyet og de døde russiske soldater ble i morges funnet i havet 27 kilometer vest for byen Banias i Latakia, ifølge Ria Novosti.

Dagen før spionflyet ble skutt ned, hadde Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias Erdogan lange samtaler om situasjone­n i Idlib. Russerne, tyrkerne og iranerne sier de er blitt enige om å opprette en «demilitari­sert» buffersone og rense området for «radikale» opprørere.

 ?? FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP ?? Putin taler til russiske militaere på flybasen i Hemeimeem i Syria under et besøk i desember 2017.
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP Putin taler til russiske militaere på flybasen i Hemeimeem i Syria under et besøk i desember 2017.
 ?? FOTO: MIL.RU ?? Slik er det russiske forsvarets fremstilli­ng av hva som skjedde i natt. Blå markerer det israelske angrepet og det røde krysset viser ruten til spionflyet og hvor det ble skutt ned.
FOTO: MIL.RU Slik er det russiske forsvarets fremstilli­ng av hva som skjedde i natt. Blå markerer det israelske angrepet og det røde krysset viser ruten til spionflyet og hvor det ble skutt ned.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Det russiske rekognoser­ingsflyet av typen Iljusjin Il-20 med 15 mennesker om bord ble skutt over Middelhave­t i natt 35 kilometer fra den syriske kysten.
FOTO: WIKIPEDIA Det russiske rekognoser­ingsflyet av typen Iljusjin Il-20 med 15 mennesker om bord ble skutt over Middelhave­t i natt 35 kilometer fra den syriske kysten.
 ?? Aftenposte­ns korrespond­ent ??
Aftenposte­ns korrespond­ent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway