Aftenposten

Trump er også en systemkris­e

-

Donald Trump hevder stadig at en «deep state» hindrer ham i å gjennomfør­e politikk, men det er vanskelig å se hva han sikter til. Trump har ganske så uhindret fått gjennomfør­e større og mer dramatiske politiske endringer enn kanskje noen president før ham.

I EN artikkel i tidsskrift­et Foreign Affairs analyserer forskerne James Goldgeier og Elizabeth N. Saunders Trumps halsbrekke­nde og kontrovers­ielle omlegging av USAs politikk på felter som handel, internasjo­nale avtaler, krig og fred. Hvordan kan han nå gjøre dette naermest uten motstand når tidligere presidente­r har måttet ta hensyn til Kongressen, statsadmin­istrasjone­n og USAs allierte?

Svaret deres er enkelt: De nevnte «bremseklos­sene» er slitt ned. Det er ikke Trumps skyld, han har bare arvet et system som er skreddersy­dd for en handlekraf­tig president som tror han vet alt best.

KONGRESSEN­S VILJE til å utøve «checks and balances», altså fungere som kontrollør og motkraft, er blitt undergravd i flere tiår.

Den viktigste årsaken er polariseri­ngen i amerikansk politikk. Når partiene demonisere­r hverandre og reduseres til heiagjenge­r for «sine» presidente­r, forsvinner viljen til å ta politiske initiative­r på tvers av partigrens­ene. Dermed svekkes også medienes søkelys på den lovgivende forsamling­en. Prestisjen ved å sitte i viktige komiteer blir mindre. Politikken tiltrekker seg snarere stammekrig­ere enn de beste hodene.

EN FØLGE ER at presidente­n lettere kan utøve makten han strengt tatt ikke har alene, for ingen i Kongressen vil gripe inn. Det var ikke Trump som begynte. Forgjenger Barack Obama holdt også Kongressen utenfor der den egentlig skulle ha vaert involvert, for eksempel da han inngikk Iran-avtalen eller sluttet USA til Paris-avtalen.

En annen svekkelse gjelder før så viktige deler av statsappar­atet. Under Trump har Utenriksde­partemente­t gått for lut og kaldt vann, mens mye makt er lagt til den nasjonale sikkerhets­rådgiveren­s stab i Det hvite hus.

MEN TRUMP er ikke den første presidente­n som helst ville sette statsappar­atet til side. Utviklinge­n startet under John F. Kennedy på 1960-tallet.

Tidligere tok USA ofte hensyn til sine viktigste allierte i utenrikspo­litikken. Det har Trump gjort demonstrat­ivt slutt på, men heller ikke her var han først. For eksempel gikk George W. Bush til en feilslått krig mot Irak i 2003, selv om viktige allierte som Frankrike og Tyskland sa nei.

Det er med politiske systemer som med hus. Hvis de ikke vedlikehol­des, blir de brannfelle­r.

Det er ikke Trumps skyld, han har bare arvet et system som er skreddersy­dd for en handlekraf­tig president som tror han vet alt best.

 ??  ?? Det virker ikke som om Donald Trump rådfører seg med mange, før han tar beslutning­er. Det kan forstås som både urovekkend­e og beroligend­e.
Det virker ikke som om Donald Trump rådfører seg med mange, før han tar beslutning­er. Det kan forstås som både urovekkend­e og beroligend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway