Aftenposten

Kronikk debatt

- Geir Ulfstein professor dr. juris, juridisk fakultet, Universite­tet i Oslo

Det er interessan­t hva stortingsr­epresentan­t Espen Barth Eide vektlegger og ikke vektlegger i sin kronikk 18. september om Libya-utvalgets rapport. Han er tilfreds med at utvalget konkludere­r med at operasjone­ne i Libya hadde et tydelig folkeretts­lig mandat.

Det har aldri vaert tvil om at FNs sikkerhets­råd hadde gitt mandat til å beskytte sivilbefol­kningen mot trusler om militaert angrep. Spørsmålet er om dette ga tillatelse til å fortsette militaerak­sjonen etter at Gaddafi var brakt på defensiven – og med konsekvens­en regimeendr­ing. Dette tar Barth Eide ikke opp.

Tolkning av mandatet

Libya-utvalget sier at det er klart at Gaddafi hadde evnen til å fortsette angrepene mot sivile, mens det «var – og er – vanskelige­re å vurdere» om han hadde en slik vilje. Utvalget slår seg til ro med at den norske regjeringe­n mente at Gaddafi hadde denne hensikten. Men utvalget finner ingen spor av at regjeringe­n på noe tidspunkt foretok en tolkning av mandatet, nedfelt i skriftlig form.

Utvalget sannsynlig­gjør ikke hvorvidt Gaddafi fortsatt hadde vilje til angrep mot sivile etter at han var på defensiven. I den kongelige resolusjon­en fra 17. juni 2011, som var grunnlaget for den fortsatte norske deltagelse­n i militaerak­sjonen, tas dette heller ikke opp.

Skadelige følger

Norge bekjenner seg til folke-retten og FN. Men aksjonens siste fase gikk ut over FN-mandatet. Dette hadde skadelige følger for folkerette­n, FN, prinsippet om «responsibi­lity to protect» og det internasjo­nale politiske klimaet. Situasjone­n i Libya er ikke forbedret. Den manglende klargjørin­gen fra regjeringe­n innebar også en undergravi­ng av det norske demokratis­ke beslutning­ssystemet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway