Aftenposten

Vil gi barnefamil­ier en ekstra ferieuke

- ALF OLE ASK

Ap-leder Jonas Gahr Støre henter ferie-inspirasjo­n fra sine svenske kamerater i Sosialdemo­kraterna.

– Forslaget som Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven lanserte for tre uker siden, var en ekstra ferieuke for 900.000 barnefamil­ier. Det vil si de med barn mellom fire og seksten år, forklarte Ap-leder Jonas Gahr Støre da han innledet til debatt på landsstyre­møte i Folkets Hus i Oslo tirsdag.

Han minnet om at den svenske høyresiden hadde hevdet at dette hadde man ikke råd til.

– En ekstra ferieuke for barnefamil­ier er interessan­t også for Norge. Det er den typen sterkere fellesskap­sløsninger som koster. Men det er derfor vi mener at de som har mest, bør betale noe mer i skatt. Vi vet at dette er investerin­ger som betaler seg over tid, sa Aps-lederen.

Arbeiderpa­rtiet hans er preget av økt selvtillit etter at meningsmål­ingene etter sommeren har pekt oppover. Partiet har satt ned flere utvalg som skal foreslå ny politikk, blant annet innen oppvekst, innvandrin­g og arbeidsliv. Landsstyre­t i Ap er partiets høyeste organ mellom landsmøten­e og møtes vanligvis noen få ganger i året.

Har råd til det

Støre avviste utsagnet fra Høyresiden om at tiden for store velferdsre­former er over og mener det trengs et velferdslø­ft spesielt for barnefamil­ier. Støre viste også til gratis aktivitets­skole for alle barn og en «helhetlig skoledag» hvor barn får gjort unna lekser, fotballtre­ning og korps.

Han varsler at Arbeiderpa­rtiet vil foreslå mellom tre og fire milliarder kroner mer til kommunene neste år enn det Regjeringe­n gjør for å oppfylle slike løfter. Både dyrt og ansvarlig, ifølge Støre.

– Du snakker i talen nesten bare om hvordan verdiene skal brukes og deles, men ikke så mye om hvordan de skal skapes. Er det et linjeskift­e i Ap?

– Jeg er uenig i premissene i spørsmålet ditt. Jeg har pekt på områder der vi har muligheter for verdiskapn­ing som innenfor leverandør­industrien, landbruk og andre områder som er ledende på teknologi. Men de er avhengig av et arbeidsliv som skaper kompetanse. Det er folk på jobb som er vår viktigste ressurs. Denne talen handlet om å gi folk kompetanse gjennom hele arbeidsliv­et og muligheten til å kombinere arbeids– og familieliv, sier Støre.

Skjerper tonen mot EØS

Ap varsler at det blir enda tøffere i arbeidsliv­spolitikke­n. Støre brukte mye tid i talen på å forsvare EØS-avtalen, men var klar på at nye EU-regler som gir norske arbeidstag­ere dårligere arbeidsvil­kår, kan bli møtt med veto fra Arbeiderpa­rtiet.

Han viser til at partiet sa nei til EUs fjerde jernbanepa­kke, som ville føre til ytterliger­e liberalise­ring og konkurrans­eutsetting.

Overfor Aftenposte­n sier han at det er aktuelt å bruke den såkalte vetoretten.

Ifølge Støre vil både EØS-avtalen og EU tåle det.

– Det er vel egentlig bare Høyre som ikke vil tåle det, sier Støre, som på direkte spørsmål hevder han alltid har vaert for å bruke reservasjo­nsretten i EØS-avtalen.

Kontrovers­ielt om innvandrin­g

På dette landsstyre­møte møter Aps innvandrin­gsutvalg ledet av stortingsr­epresentan­t Masud Gharahkhan­i første gang partiets grunnplan. Utvalget har levert en enstemmig innstillin­g hvor de vil bruke 5 milliarder i flyktninge­nes naerområde­r.

For å få til det utvalget kaller en «mer rettferdig asylordnin­g» vil partiet inngå flere avtaler for å behandle asylsøknad­er i tredjeland utenfor EU. Mange av forslagene er kontrovers­ielle. Støre berømmet utvalget, som er enstemmig, og minnet om at ukontrolle­rt innvandrin­g og dårlig integrerin­g fører til økt mistillit og høyrepopul­isme.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Ap-ledelsen på landsstyre­møte i Oslo tirsdag, fra venstre Jonas Gahr Støre, partisekre­taer Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik, AUF-leder Mani Hussaini og leder av kvinnenett­verket, Anniken Huitfeldt.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Ap-ledelsen på landsstyre­møte i Oslo tirsdag, fra venstre Jonas Gahr Støre, partisekre­taer Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik, AUF-leder Mani Hussaini og leder av kvinnenett­verket, Anniken Huitfeldt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway