Aftenposten

– Nå er tiden inne for å prute på renten

Rekordlave renter varer trolig ikke mye lenger.

- KATHRINE HUMBERSET

Sentralban­ksjef Øystein Olsen har signaliser­t at styringsre­nten skal opp på rentemøtet i morgen.

– Nå er tiden inne for å prute på renten, sier styreleder i Norges Eiendomsme­glerforbun­d, Kurt F. Buck.Han mener at det de siste årene ikke har vaert en naturlig konkurrans­esituasjon bankene mellom. I dag er imidlertid situasjone­n en annen:

– Norske banker har nesten aldri hatt større overskudd enn de siste årene. Det har kanskje vaert nødvendig for å styrke bankene, men nå går det mot slutten. De fleste banker har nå god kontroll på egenkapita­len, og lånemarked­et skal normaliser­e seg, mener Buck.

Hans råd til boligeiere er å benytte situasjone­n til å «shoppe» rundt mellom bankene for å få de beste lånebeting­elsene.

– Bruk forbrukerm­akten

En som har gjort nettopp det, er Eivind Berg, som driver blogg om personlig økonomi.

– Vi var ikke fornøyd med betingelse­ne vi fikk i vår tidligere bank og så via Finansport­alen at vi kunne få billigere lån andre steder. Da banken vår ikke ville sette ned renten vår, byttet vi til en annen med bedre betingelse­r, forteller Berg.

Berg hadde 2,165 prosent effektiv rente før han byttet. Den tidligere banken satte ned renten idet familien hadde bestemt seg for å bytte bank til 2,05 prosent. Familien fikk dermed prutet ned renten ytterliger­e i den «nye» banken. De endte med 1,99 prosent effektiv rente.

– Alt som skulle til, var å sende en mail og henvise til renten i andre banker. Får du «nei», er det bare å bruke forbrukerm­akten din og bytte bank, sier han.

En tusenlapp i måneden

Et søk på Forbrukerr­ådets tjeneste Finansport­alen.no viser at konkurrans­edyktig rente på lån til en kunde med god sikkerhet for tiden er under to prosent. Boliglånsr­entene hos de større bankene som DNB, Sparebank1 og Handelsban­ken ligger høyere enn dette.

– Dette innebaerer at det vil bety mye for mange å oppnå konkurrans­edyktig rente på boliglånet. En husholdnin­g med lån på to millioner kroner vil kunne spare opp mot en tusenlapp i måneden, sier avdelingsd­irektør i Finansport­alen, Elisabeth Realfsen.

Hun anbefaler kunder å henvende seg til nåvaerende bank og be om lavere rente.

Trenger du råd om hvordan du bør argumenter­e, kan du bruke Finansport­alens prutehjelp og ta en titt på Finansport­alens boliglån soversikt som gir samlet oversikt over tilbudene fra alle landets banker.

– Hvis banken ikke tilbyr deg en rente som er konkurrans­edyktig, bør du flytte boliglånet til banken som tilbyr de beste betingelse­ne, sier Realfsen.

Tror ikke på rentehevin­g

Sterke signaler fra Sentralban­ken og økonomer til tross; 19 prosent av oss tror renten vil forbli uforandret, mens tre prosent tror den vil settes ytterliger­e ned, viser en undersøkel­se analyseins­tituttet YouGov har gjort på vegne av Nordea.

– Dette er et tydelig tegn på at mange ikke har tatt inn over seg at vi nå beveger oss inn i en ny fase i norsk økonomi, sier forbrukerø­konom Elin Reitan.

I undersøkel­sen kommer det også frem at de fleste ikke tar seg bryet med å regne ut hva en rentehevin­g vil ha å si for deres økonomi: Kun 43 prosent sier at de har gjort slike kalkulerin­ger.

– Når renteutgif­tene øker vil overskudde­t i lommeboken krympe, og mange vil ha behov for å kutte den utgående pengestrøm­men. Det vil garantert vaere noen som ikke vil makte det, og for disse kan konsekvens­ene bli store, påpeker Reitan.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? I morgen er det rentemøte i Norges Bank. Det kan vaere mye å spare på å sammenlign­e boliglånsr­entene til bankene og velge den mest gunstige.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX I morgen er det rentemøte i Norges Bank. Det kan vaere mye å spare på å sammenlign­e boliglånsr­entene til bankene og velge den mest gunstige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway