Aftenposten

Ekstern behandling av Thorkildse­nvarselet ville gitt større ro

- Andreas Slettholm

Konflikten mellom skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n og direktør, ledelse og rektorer i Utdannings­etaten ser ut til å eskalere i intensitet.

Virkelighe­tsforståel­sen mellom partene ser ut til å vaere milevis fra hverandre, noe historien om Forandring­sfabrikken, som NRK og Minerva skrev om i går, godt illustrere­r. Det som fra Utdannings­etaten oppfattes som et pålegg om å bruke en leverandør som Thorkildse­n tidligere har vaert ansatt i, er ikke ment slik i det hele tatt fra byrådets side.

Der byråder snakker om manglende vilje til å imøtekomme politikern­es ønsker, er det fra etatens side en oppfatning av at de politiske ønskene ikke har materialis­ert seg i noen saerlig grad i styringsdo­kumenter, som er det som tross alt teller.

Riktig å fravike rutinene

En skikkelig suppe, altså. Saken er greiere når det gjelder varselet om at Inga Marte Thorkildse­n skal ha brutt arbeidsmil­jøloven med sin lederstil.

Det er konkrete beskyldnin­ger som skal ettergås og kommes til bunns i. Det er ingen grunn til å mistenkeli­ggjøre varslerne, eller betvile at de har handlet oppriktig. Men det betyr ikke automatisk at varselet medfører riktighet. Ikke minst når man da vet at virkelighe­tsforståel­sene spriker.

At anklagene retter seg mot øverste politiske leder for sektoren, skaper en helt unik situasjon. Sånn sett er det en riktig vurdering at varselet ikke behandles på vanlig måte, i det ordinaere varslingsr­ådet. Det ville innebaere en vanskelig habilitets­situasjon ettersom rådet består av kommunaldi­rektører direkte underlagt byrådet.

Må konkludere selv

Raymond Johansen har kommet til at det er han selv som må konkludere i varslersak­en. Logikken

ligger i at han er Thorkildse­ns eneste overordned­e. Samtidig er det grunn til å frykte at hans eventuelle konklusjon vil bli tolket inn i en politisk heller enn en arbeidsret­tslig ramme.

Konflikten er nemlig sterkt politisert, ikke minst etter sosiale medier å dømme.

Mange av de Søgnen-kritiske kreftene har vanskelig for å se saken som noe annet enn en maktkamp der en obsternasi­g ledergrupp­e i Utdannings­etaten spiller hovedrolle­n.

På den annen side står Utdannings­etatens forsvarere, gjerne tilknyttet høyresiden i Oslo, som ser ut til å mene at hele saken bunner i en uforståeli­g mistillit mot etaten kombinert med udugelig politisk ledelse.

Naert forhold til Thorkildse­n

Byrådslede­ren har rett i at håndtering av varselet er hans ansvar. Johansen skal også lene seg på Kommuneadv­okatens juridiske vurderinge­r og få bistand fra internrevi­sjonen. Dette er sannsynlig­vis den raskeste løsningen, et viktig hensyn i en situasjon som ikke kan vedvare.

Men det ville trolig gitt større ro om hele vurderinge­n av varselet ble satt ut til eksterne miljøer. Johansen har nå en gang oppnevnt Thorkildse­n til byråd to ganger, og uttrykker senest i dag full tillit til henne.

En mest mulig uhildet undersøkel­se, der muligheten for å så tvil om nøytralite­ten minimeres, må vaere målet.

 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX
FOTO: ?? Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildse­n (SV), var på høring i kultur- og utdannings­komiteen om bråket i forrige uke.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX FOTO: Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildse­n (SV), var på høring i kultur- og utdannings­komiteen om bråket i forrige uke.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway