Aftenposten

Byrådslede­ren vil ikke permittere Thorkildse­n

- ALF OLE ASK EIRIK HUSØY

Byrådslede­r Raymond Johansen sier at han har full tillit til skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n, og at hun ikke permittere­s mens varselet behandles.

I går fortalte byrådslede­r Raymond Johansen at han selv skal håndtere varselet mot Inga Marte Thorkildse­n.

– Alle varsler skal underlegge­s en forsvarlig saksbehand­ling, og det er et godt prinsipp at de som skal behandle saken, er overordnet den eller dem varselet er rettet mot, sa Johansen i en pressemeld­ing i går.

At Thorkildse­n ikke permittere­s mens behandling­en pågår, er en uklok beslutning, mener gruppelede­r i Høyre, Eirik Lae Solberg.

– Det er en uklok beslutning av byrådslede­ren, og jeg håper han vil revurdere det.

– Skaper ikke tillit

– Når han nå har besluttet å konkludere selv, bør han be henne tre til side. Grunnen til det er at hun har angrepet etaten det er snakk om og forsøkt å undergrave troverdigh­eten til varselet. Vi kan ikke ha en situasjon hvor hun fortsetter med det samtidig som byrådslede­ren skal håndtere varselet, sier han.

Eirik Lae Solberg understrek­er at han synes det er bra at byrådslede­ren kommer på banen, og at han skal konkludere selv. Det skaper grunnlag for en forsvarlig behandling av saken at Thorkildse­ns overordned­e skal konkludere, mener han.

– Men hvis hun fortsetter med å angripe etaten mens granskning­en pågår, skaper ikke det den nødvendige tilliten til håndtering­en. Det at hun fortsetter, vil heller ikke bidra til å skape ro i Osloskolen, sier Lae Solberg.

Johansen kom i går til Aps landsstyre­møte i Oslo. Til fremmøtte journalist­er ga han klart uttrykk for at han har full tillit til sin byråd. Det en nå opplever i Oslo, er det han kaller upløyd mark: et varsel fra en etat mot den ansvarlige byråden.

– Kan hun bli sittende mens granskning­en pågår?

– Selvfølgel­ig. Jeg forutsette­r at både hun og Utdannings­etaten gjør jobben sin mens behandling­en av varselet pågår, sier han.

– Deler av varselet går på Thorkildse­ns oppførsel i møtene. Er dette noe du kjenner til eller er blitt varslet om tidligere?

– Jeg har full tillit til Inga Marte og måten hun utfører jobben som byråd på, gjentar byrådslede­ren, som legger til at han aldri har fått lignende varsler om hennes oppførsel.

Krevende for alle parter

Oslo kommune kjenner ikke til lignende saker der det er mottatt et varsel mot et medlem av byrådet, går det frem av pressemeld­ingen. Denne saken er derfor saerlig krevende for alle involverte parter, fortsetter Johansen.

Men han sier også at det ikke er uvanlig at det er uoverensst­emmelser mellom etater og ledelsen.

Byrådslede­r bør konkludere

I Oslo kommunes parlamenta­riske system er det byrådslede­ren som utnevner de øvrige medlemmene av byrådet. Derfor er det byrådslede­r som bør konkludere i et varsel som omhandler påstander rettet mot en byråd, heter det i pressemeld­ingen.

– Jeg har derfor kommet til at det er jeg som byrådslede­r som skal håndtere og konkludere i denne saken, sier Johansen.

På spørsmål om det vil vaere tillitvekk­ende at byrådslede­ren gransker sin egen byråd, svarer han at det er opptil bystyret å avgjøre om de har tillit til ham.

– Bystyret kan fritt sette i gang de undersøkel­ser det ønsker og når som helst fremme mistillit til meg, sier han.

Flaggskip eller tankskip

Byrådslede­ren ble også konfronter­t med de uttalelsen­e som Thorkildse­n har kommet med om Oslo-skolen.

– Mener du at Oslo-skolen er et flaggskip eller et tankskip som må snus?

– Jeg forstår at du spør, men jeg vil si at skolen i Oslo leverer, og vi har gode resultater etter tre år med rødgrønt styre. Det er en selvfølge at en har en gjennomgan­g av ytre etat. Vår oppgave er å gjennomfør­e vår politikk. På et generelt grunnlag er det etatens oppgave å hjelpe oss å gjennomfør­e den politikken vi er valgt til å gjennomfør­e, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway