Aftenposten

– Jeg tror det vil gagne organisasj­onen

- HARALD STOLT-NIELSEN

Odd Reidar Humlegård går av som Politi-Norges øverste leder. – Seks år er nok, nå er det på tide å slippe andre til, sier han.

I går ble det klart at Odd Reidar Humlegård går av når åremålet utløper i november. Da er det på tide for andre å ta over stafettpin­nen, mener han.

– Jeg tror det vil gagne organisasj­onen. Jeg ville ikke bli en leder som ble sittende for lenge. Derfor er det riktig for organisasj­onen å få inn en ny sjef, med nye tanker, annet fokus, som kan se ting på en annen måte, sier Humlegård til Aftenposte­n.

– Jeg tenker seks år er nok i denne stillingen, legger han til.

Humlegård startet sitt åremål som politidire­ktør i 2012, etter at Gjørvkommi­sjonen kom med sin rapport om blant annet politiets innsats under terroren 22. juli 2011. En rapport som kom med sterk kritikk mot politiet.

– Får en lettere hverdag

Han har også ledet arbeidet med å gjennomfør­e den omstridte naerpoliti­reformen, følge opp anbefaling­ene fra 22. juli-kommisjone­n, og opprettels­en av politiets nasjonale beredskaps­senter.

– Jeg tenker at man er i bedre stand nå. Det betyr ikke at alt er på plass. Arbeidet som er gjort, må videreføre­s de neste årene. Politiet skal ha flere stillinger, vi skal få mange hundre nye ansatte frem til 2020.

– Er det ikke problemati­sk å forlate etaten midt under politirefo­rmen?

– Jeg tror den nye direktøren får en lettere hverdag enn det jeg har hatt. Det er ikke så mange som har forstått kompleksit­eten av det arbeidet vi har gjort de siste årene, svarer han.

Han erkjenner at trykket utenfra og internt har vaert stort, men at det den senere tiden er blitt «mer å leve med».

Det har til tider stormet rundt politidire­ktøren. I sommer advarte tillitsval­gte lokallagsl­edere i 11 av 12 politidist­rikter om lav bemanning, og om saker som hoper seg opp.

– Jeg skal vaere forsiktig med å gi råd, men for den som kommer etter meg, blir det viktig å videreføre dette arbeidet. Jeg har ikke dårlig samvittigh­et for at jeg overlater arbeidet som gjenstår, til en annen.

Ble bedt om å søke nytt åremål

Humlegård var sterkt ønsket som direktør for Politidire­ktoratet (POD) da han søkte jobben høsten 2012. Han tiltrådte stillingen formelt i november samme år, men overtok før det. Han erstattet Øystein Maeland, som måtte gå av etter 22. juli-rapporten. Selv mener han at han ble beordret til å ta jobben.

– Da jeg fikk denne jobbe, eller ble beordret, var det ikke mitt ønske. Men det var en kritisk periode.

Også nå var han sterkt ønsket med videre. Da han fortalte Justisog beredskaps­departemen­tet om at han ikke ønsket å søke nytt åremål, var det ingen jubel i taket.

– Jeg ble bedt om å søke nytt åremål. Vi har flere ganger vaert inne på det, og jeg har naturligvi­s satt stor pris på det. Men man må kunne si at nå er det nok, det er slutt. Det har jeg til slutt fått aksept for i departemen­tet, sier han.

– Når ga du beskjed om at du ikke kom til å søke nytt åremål?

– Det har jeg sagt ved de siste medarbeide­rsamtalene, men det har i løpet av våren blitt mer aktualiser­t. Departemen­tet har gitt uttrykk for at de ønsket at jeg skulle fortsette litt til. Den endelige beslutning­en ble tatt i august.

Tre utfordring­er

Han mener at det er et passende tidspunkt å forlate POD, ettersom reformarbe­idet nå går over i en annen fase.

– Arbeidet med naerpoliti­reformen er ikke over. Men det går over i en annen fase. Det er mye som er gjort, som må få tid til å virke. Nå trenger POD en sjef som evner å videreføre det arbeidet som allerede er gjort i etaten.

Han trekker frem oppfølging­en av reformarbe­idet som en av de største utfordring­ene for PolitiNorg­e i årene som kommer. Den andre utfordring­en han trekker frem, er cyberkrimi­nalitet.

– Norge er et av verdens mest digitalise­rte land, det er positivt. Men det gir også en sårbarhet. Kriminalit­eten sprer seg fra gaten til data. Skal jeg trekke frem en tredje ting, så blir det evnen til å digitalise­re de delene av politiet som er gryteklare for det.

– Hvis du skulle gjort noe om igjen, hva hadde det vaert?

– Jeg skulle tatt dette med forventnin­gsstyring mer på alvor, både internt og eksternt. Det er nok noe jeg har undervurde­rt litt. Mange har ventet på resultaten­e ved reformen og er utålmodige, svarer han.

Wara: – Krevende reformarbe­id

Justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp) er for tiden på reise i Danmark, men via kommunikas­jonsavdeli­ngen i departemen­tet opplyser han at stillingen vil bli utlyst når departemen­tsråd er på plass i oktober.

– Humlegård har ledet etaten i seks år i et meget krevende reformarbe­id, og jeg har respekt for at han ikke ønsker å søke på nye seks år, sier Wara.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? I går ble det klart at Odd Reidar Humlegård går av som politidire­ktør i november.
FOTO: DAN P. NEEGAARD I går ble det klart at Odd Reidar Humlegård går av som politidire­ktør i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway