Aftenposten

Ledere angriper WADAanbefa­ling

-

Antidoping­ledere fra 13 land, blant dem Norge, reagerer kraftig på at WADA anbefaler å oppheve utestengel­sen av Russlands skandalebe­fengte antidoping­byrå.

I går kom lederne av antidoping­byråene i Australia, Canada, Finland, Irland, Japan, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Storbritan­nia, Tyskland, USA og Østerrike med en felles uttalelse i saken.

Det er WADAs uavhengige komité for regeletter­levelse (Compliance Review Committee) som anbefaler at russerne blir tatt inn i varmen igjen. Det kan bli besluttet på neste styremøte 20. september.

– Uakseptabe­lt

Det forstår leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, og hans kolleger lite av.

– Vi kan ikke forstå eller akseptere at de to gjenvaeren­de kravene, russisk aksept av funnene i McLaren-rapporten og tilgang til Moskva-laboratori­et, fortsatt er uoppfylt, men at WADAs ledende compliance-organ likevel anbefaler gjeninnset­telse av et land som gjennomfør­te det verste dopingsyst­emet noen gang sett i internasjo­nal idrett, heter det blant annet i uttalelsen.

Skadelig for omdømmet

Antidoping­lederne mener en eventuell gjeninnset­telse av Russland vil endre oppfatning­en av hva som ligger i å etterleve dagens regelverk, og de sier videre at det vil vaere svaert skadelig for omdømmet til internasjo­nal idrett.

Antidoping­toppene ber om at WADA utsetter morgendage­ns avgjørelse om potensiell gjeninnset­telse av RUSADA «inntil Russland kan bevise at de har oppfylt kravene i WADAs veikart».

Oppfyller krav

WADA-styret, der Linda Hofstad Helleland sitter som visepresid­ent, skal diskutere Russland-saken i sitt møte i morgen. Deretter er det varslet en offentligg­jøring av en beslutning.

CRC har konkludert med at Russland idrettsdep­artement i et brev i tilstrekke­lig grad anerkjenne­r problemene russerne har slitt med (systematis­k doping), noe som var ett av to uoppfylte krav til gjeninnset­telse.

Det siste kravet oppfylles etter kommisjone­ns syn i tilstrekke­lig grad gjennom et løfte om å gi WADA tilgang til data og prøver i Moskvalabo­ratoriet gjennom en uavhengig ekspert. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway