Aftenposten

– Vi skal både ivareta det gamle og bygge det nye

Schibsted deles i to separate selskaper. Kristin Skogen Lund skal lede den nordiske delen.

- KRISTIN STORRUSTEN STEINAR DYRNES HILDE BJØRHOVDE

I går formiddag ble det kjent at Kristin Skogen Lund går av som NHOsjef og blir ny konsernsje­f i Schibsted. Samtidig deles konsernet i to.

Lund skal lede den nordiske biten, som blant annet vil bestå av avisene VG, Aftenposte­n, Bergens Tidende, Aftonblade­t og Svenska Dagbladet, samt annonsetje­nestene Finn.no, Blocket.se og Tori.fi.

Schibsted virksomhet utenfor Norden blir et eget selskap som børsnotere­s i løpet av 2019, trolig i andre kvartal.

Vokste opp i Schibsted

– Jeg føler at jeg vokste opp i Schibsted-konsernet. Jeg kjenner Schibsted godt og vet at de har et viktig samfunnsop­pdrag. Det er avgjørende for meg, sier Kristin Skogen Lund.

Lund har tidligere jobbet som direktør i Aftenposte­n. I 2012 kom hun til Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) fra en direktørjo­bb i Telenor. Lund er for tiden deltager på Forsvarets sjefskurs. Ole Erik Almlid fungerer som NHO-sjef inntil videre.

Vil gi spillerom for mediene

– Hvilken posisjon får Aftenposte­n og de andre Schibsted-mediene med deg som konsernsje­f ?

– Jeg vil gi best mulig vilkår så avisene kan få utøve sitt virke, sier Lund.

Tidligere denne måneden rettet avtroppend­e Aftenposte­n-redaktør Harald Stanghelle kraftig kritikk mot Schibsted-konsernet. Han mener det er «et sprik mellom det som blir sagt om Aftenposte­ns viktige samfunnsro­lle, og de rammevilkå­rene mediehuset får for å fylle den». Lund understrek­er at mediehusen­e må ha økonomisk handlingsr­om til å skape innovasjon­skraft.

– Det er viktig å finne den rette balansen mellom de mange i Schibsted som kan samarbeide, og samtidig la hver enkelt avis beholde sin egenart. Det blir mange elementer å balansere mellom. Vi skal både ivareta det gamle og bygge det nye, sier Lund.

Facebook og Google

– Hvilken side av balansen er du mest redd for å falle ned på?

– Jeg er selvfølgel­ig reddest for å ikke klare innovasjon­stakten. Verden går stadig raskere. Alle mennesker har en iboende endringsve­gring – også jeg – og det gjelder hele tiden å ta nødvendige steg for å utvikle seg, selv om det er ubehagelig.

Lund påpeker også utfordring­ene mediehusen­e har i møte med internasjo­nale giganter som Google og Facebook.

– Den digitale logikken nå går mot at få aktører akkumulere­r stor makt. Makten til å påvirke ligger i noen veldig få hender. Jeg mener dette er en utfordring for demokratie­t. Politikere og andre som bestemmer, har ikke verktøy eller forståelse til å tøyle dem. Det er krevende å konkurrere mot Google og Facebook, men det skal Schibsted gjøre.

Over halvparten forsvinner

Mens Lund tar over «nye» Schibsted, skal dagens konsernsje­f Rolv Erik Ryssdal lede selskapet som foreløpig kalles MPI (Marketplac­es Internatio­nal). MPI består av en rekke Finn.no-lignende markedspla­sser rundt om i verden.

Schibsted skal beholde majoritete­n av eierskapet i MPI ved børsnoteri­ngen.

Finansanal­ytiker Preben Rasch-Olsen i meglerhuse­t Carnegie mener at mesteparte­n av verdiene i Schibsted blir overført til det nye selskapet.

– Litt avhengig av hvordan gjelden og kostnader ved hovedkonto­ret fordeles, viser mine regneark at rundt 70 prosent av verdiene i Schibsted blir liggende i MPI, sier Rasch-Olsen.

Både A- og B-aksjene til Schibsted skjøt tirsdag i vaeret på Oslo Børs. Kursoppgan­gen var på mellom 10 og 15 prosent. Ved 12-tiden var Schibsted verdt rundt 75 milliarder kroner. Det betyr at MPI vil vaere verdt rundt 52,5 milliarder kroner.

Titalls milliarder

Selv om Schibsted sier de skal vaere en betydelig eier på sikt i MPI, er det ikke uvanlig at selskaper etter hvert selger ut minoritets­poster.

– Schibsted er kjent for å vaere en langsiktig eier, og det er ikke gitt at de selger seg ut med det første, men om 20 år tror jeg ikke de eier aksjer i MPI, sier Rasch-Olsen.

Uansett om Schibsted selger seg helt eller bare delvis ut av MPI, vil selskapet bli sittende på en pengebinge på mange titalls milliarder kroner i aksjer og/eller kontanter.

«Doktorgrad i samfunnsli­v»

I en pressemeld­ing fra NHO sier Kristin Skogen Lund at det blir vemodig å slutte etter seks helt fantastisk spennende og meningsfyl­te år. Overfor Aftenposte­n kaller hun NHO-jobben en «doktorgrad i norsk samfunnsli­v».

– Sammen med Forsvarets høgskole-studiene føler jeg meg godt skolert for å ta ansvar for den samfunnsro­llen Schibsted har, sier Lund.

Aftenposte­n er selv eid av Schibsted.

 ?? FOTO: TONE TVEØY STRØM-GUNDERSEN ?? Her blir Kristin Skogen Lund presentert som ny konsernsje­f for Schibsted av styreleder Ole Jacob Sunde under Schibsted Strategy Summit i Stockholm i går morges.
FOTO: TONE TVEØY STRØM-GUNDERSEN Her blir Kristin Skogen Lund presentert som ny konsernsje­f for Schibsted av styreleder Ole Jacob Sunde under Schibsted Strategy Summit i Stockholm i går morges.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway