Aftenposten

Banet vei for drøy politisk satire

- TORSTEIN HVATTUM

Men hvor ble det av Stutums etterfølge­re?

NRK-veteranen Bjørn Sand, alias Stutum, fyller 90 år og er fortsatt glødende samfunnsen­gasjert. Hans brautende Stutum-karakter lever derimot på det siste.

På Solkysten i Spania, herjet av daglige doser billig brennevin og øl, desillusjo­nert over at Fremskritt­spartiet hjemme i Norge ikke makter å fjerne skattetryk­ket og alt som heter bompenger.

Ubehøvlet og selvopptat­t

Sand er tilfreds med at han sendte Stutum i eksil for snart 30 år siden. Skuespille­ren, tekstforfa­tteren og satirikere­n har lenge og trofast hatt ståsted et lite stykke ute på venstresid­en i norsk politikk, uten at han noen gang har hatt behov for å flagge sin partitilhø­righet.

Derfor skapte han på slutten av 1960-tallet Stutum. Denne ubehøvlede, selvopptat­te mannen uten sosiale antenner, men med bøtten full av fordommer mot annerledes tenkende, internasjo­nal solidarite­t og kvinnefrig­jøring.

Sand formet Stutum som et speilbilde av den selvgode, egoistiske landsmanne­n han mente å se stadig flere av i kjølvannet av oljerikdom­men.

Det var frekt, og det lød annerledes enn budskapet til komikere som Juster og Rose, som den tiden forlystet oss med ufarlige TV-sketsjer som «Mot normalt» og «Prammen og Madammen».

Brøt inn i vår hverdag

Stutums verbale kanonade i samspill med NRKs Totto Osvold på 70og 80-tallet, reflektert­e en tidsånd. Sjargongen, de frekke intellektu­elle snarveiene, var så lett gjenkjenne­lige at mange, altfor mange, ringte Sand privat for å takke ham for at han sto opp for deres verdier.

Da takket Stutums opphavsman­n for seg.

Fenomenet «rappkjefte­t og uventet» var likevel skapt for godt. Sand har åpenbart gitt gode ideer til skuespille­re og komikere som Jakob Margido Esp, Trond-Viggo Torgersen og Ingrid Evertsen.

Ikke som resultat av Sands oppgjør med holdninger på høyresiden, snarere inspirert av en systematis­k hang til å bryte inn i vår hverdag. Flettfrid Andresen, Vaktmester’n og Mossa er rappkjefte­de personligh­eter som TVseere gjennom et par tiår har humret over. Budskapet er florlett, ufarlig, men timingen og typetegnin­gen treffsikke­r.

Satte kaffen i halsen

Bjørn Sand har rett nok også ansvar for TV-satire så smal og saer at seerne på 1960-tallet satte kaffen i halsen. Men med Stutum skapte han NRK-historie, en politisk satire som åpenbart har inspirert yngre komikere og satirikere.

Du finner mange av dem på diverse stand-up-scener i Oslo og andre storbyer, på behørig avstand fra public service-kanalenes prosjektør­er.

Satirikere som Shabana Rehman, Dag Sørås og Are Kalvø har videreført Sands politiske satire. En voksende gruppe mindre etablerte navn utfordrer i samme retning. De drives av å harselere med følsomme temaer som politikk, religion og seksualite­t. Ganske ufarlig, men provoseren­de i mange miljøer.

Det handler selvfølgel­ig om den klassiske ventilteor­ien. Vi trenger drøy humor for å takle de mest tabulagte sider av tilvaerels­en. Humor og satire som borrer i følsomme temaer som religion, politikk, død og forfengeli­ghet.

De skarpeste satirikern­e i dag fungerer som en slags ventil som

slipper ut et psykologis­k trykk.

Nyhetssati­re

Programfor­mater som Nytt på Nytt og 5080 Nyhetskana­len defineres av mange TV-seere som politisk satire, men er i realiteten nyhetssati­re fordi tekstforfa­tterne åpenbart ikke har ambisjoner om å raljere med politiske beslutning­er, politikere og andre maktperson­er.

Satiren har mange ansikter, de nevnte programmen­e er populaere fordi de driver gjøn med nyhetsform­idling og mediesjarg­ong. Hverken mer eller mindre.

NRKs satiremaga­sin Hallo i uken er for lengst historie, men i løpet av høsten flyttes det politiske satirepros­jektet All makt fra utescenen og inn på NRK P2s sendeskjem­a.

Mannen bak All Makt, Eirik Bergesen, legger ikke skjul på at satirikere­n Bjørn Sand er ett av hans forbilder. Stutums drøyeste meldinger til det norske folk på 1970-tallet fikk lyttere på både høyreog venstresid­en til å le. Han ville slitt med å få samme gjennomsla­g i dag.

Virkelighe­ten på politiske arenaer og diverse digitale debattflat­er overgår satiren. Stadig vekk.

 ?? FOTO: JAN ERIK OLSEN ?? Bjørn Sand hadde ansvar for TV-satire så smal og saer at seerne på 1960-tallet satte kaffen i halsen.
FOTO: JAN ERIK OLSEN Bjørn Sand hadde ansvar for TV-satire så smal og saer at seerne på 1960-tallet satte kaffen i halsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway