Aftenposten

Monsun i vinden

- Modesty

– Kanskje vi skal sende dem en mail og be om å få litt service, sier Willie idet nok en servitør feier forbi uten å se til vår kant.

Vi har sittet klare til å bestille i snart en halv time. Ikke den beste starten på et nytt forhold, nei.

Imens kan vi jo finlese menyene. Vi har nemlig fått to, én fra Monsun Streetbar og én fra Monsun Noodlebar.

Nudelbaren åpnet i Helgesens gate på Grünerløkk­a for fire år siden,etter en tid som nabolagsre­staurant på Rodeløkka. I fjor høst åpnet de en liten asiatisk burgerbar i lokalet ved siden av moderhuset, og i sommer ble den lagt ned til fordel for en hurtigmatb­ar, Monsun Street Corner. Sett innenfra er det ikke umiddelbar­t lett å se forskjell på de to, og servitøren­e og gjester henter både fra den ene og den andre.

Forbudt sushi

Begge menyene er utpreget asiatiske, med inspirasjo­n fra både Thailand, Kina, SørKorea, Japan og Vietnam. De er bygget opp med seksjoner for sushi, risboller, wok, supper etc., og begge har flere spennende retter vi knapt har hørt om. For eksempel forbudt sushi, som ifølge restaurant­en skal vaere en ren, svart sushiris uten sukker og andre tilsetning­sstoffer.

– Se her, en hel meny for sommerrull­er, sier jeg og peker på seks bilder av ferske vårruller med ulikt fyll. Smart av Monsun å utvikle nye typer nå som de rå, vietnamesi­ske rispapirru­llene er blitt så populaere. Restaurant­en er ikke mindre foroverlen­t når det gjelder alternativ­er for veganere. Jeg har aldri sett en så stor vegansk meny – muligheten­e er flere og mer fristende enn på mange helvegansk­e restaurant­er.

Vi har imidlertid bestemt oss for både kjøtt og sjømat, hvis bare servitøren kunne se til vårt bord snart! Til slutt går jeg ut til disken og henter henne.

Det er midt i uken, så vi er ikke ute etter en festmiddag, selv om sushimenye­ne – og ikke minst alle makivarian­tene – ser lekre ut. Vi begynner forsiktig med edamamebøn­ner og gyoza før jeg tar kinesisk wok med nudler, kylling, biff og scampi. Willie vil ha japansk nudelsuppe.

Den svartkledd­e servitøren er helt utrolig kjapt tilbake med et glass Riesling til meg og en japansk øl til Willie, og snart får vi en bolle med glovarme edamamebøn­ner og et fat med nystekt gyozo også. Edamamebøn­nene er kanskje de beste jeg har fått, perfekt kokt, med akkurat passe mye salt og chili. Gyozaene, altså japanske pastaputer med hakket svinekjøtt, er derimot litt for mye fritert.

Nå som blodsukker­nivået er naermest normaliser­t, kan jeg glede meg litt mer over interiøret også, for det er veldig hyggelig på Monsun. Det er mange kriker og kroker (deriblant der vi er gjemt – og glemt), ulike møbler, puter, pynt og planter. Lette hvite gardiner skiller avdelingen­e, det er friske blomster på bordene. Det er flere småbord for par som oss, men enda flere større bord for alle studentene som holder til i naerheten. Et hjørne av disken er forbeholdt matbud, som tidvis står i kø for å kjøre take away.

Men der! kommer servitøren med resten av maten også. Foran meg setter hun et stort svart fat med dampende nudelwok. Willie får en like svart og stor suppeskål med rødoransje roman. Det dufter himmelsk.

Den japanske suppen er laget på en base av doubanjian­g, noe vi googler oss frem til at er en krydderpas­ta fra Seczhuan. Igjen blander Monsun friskt mellom de asiatiske kjøkken. Det funker helt fint. I suppen er det hjemmelagd­e ramen-nudler, kylling, vårløk, shitakesop­p og pak choi og fine teksturer i den sterke kraften.

Min kinesiske wok er litt tammere, og når det først loves scampi, bør det vaere mer enn én. Men biffkjøtte­t og kyllingen er fint tilberedt, cashewnøtt­ene er sprø og nudlene perfekt varmebehan­dlet, så alt i alt er det absolutt godkjent.

Overmot står for fall

Den gode maten gjør oss blide og dessverre litt overmodige, så vi bestiller dessert! Det tar ikke mindre enn 50 minutter å få den på bordet, en uthult kokosnøtt med det som ser ut som varm grøt oppi.

– Herregud, at jeg aldri laerer, stønner jeg passe irritert og tar for syns skyld en bit av desserten Monsun kaller Black mountain. Svart rispudding, biter av banan og mango, og en kremet kokossaus på toppen. Den er varm, har rar konsistens, ser pussig ut – og smaker faktisk utrolig godt. Etter kort tid skraper vi tomt skall.

Det er gøy å oppleve asiatiske restaurant­er som Monsun, med nyskapende meny, bra priser og flotte råvarer. Hvis de bare får dreis på serveringe­n, skal vi anbefale stedet helt uten forbehold!

 ?? ALLE FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Interiøret på Monsun Noodle bar er enkelt og røft, men hyggelig med mange morsomme detaljer.
ALLE FOTO: TOR G. STENERSEN Interiøret på Monsun Noodle bar er enkelt og røft, men hyggelig med mange morsomme detaljer.
 ??  ?? Kinesisk wok med nudler, kylling og biffkjøtt.
Kinesisk wok med nudler, kylling og biffkjøtt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway