Aftenposten

Noen tror at reiseforsi­kringen dekker alt. Det kan bli en dyr misforståe­lse.

Stadig vekk opplever folk som er ute og reiser, at de ikke får dekket kostnader til behandling, sykehusopp­hold og hjemreise – selv om de har reiseforsi­kringen i orden.

- tekst Camilla Flaatten

Finansklag­enemnda får rundt 200 klagesaker på reiseforsi­kring hvert år. Tyveri på ferien stikker seg ut, nemnda mottar mange klager fra personer som ikke har fått dekket tap av stjålne verdisaker på reisen.

– Noen forventer at reiseforsi­kringen dekker alt uansett. Slik er det ikke. Hvis ikke kravene i vilkårene er fulgt, kan erstatning­en blir redusert eller falle bort, sier direktør Harald Sverdrup i Finansklag­enemnda.

– Hva er det vi vanligvis bommer på?

– Spørsmål knyttet til tyveri er det som oftest kommer opp, og da blir det gjerne en diskusjon om bevis. Så er det spørsmål om det foreligger brudd på sikkerhets­forskrifte­r, det vil si at den enkelte er pålagt noen plikter, for eksempel å se til bagasje og verdigjens­tander. Her ligger det krav og forutsetni­nger for at forsikring­en skal gjelde.

TYVERI: Tre eksempler fra Finansklag­enemnda der klagerne ikke fikk medhold eller bare delvis medhold

Tyveri i bil

En mann gjemte bag med PC/nettbrett i bilen mens han var på stranden. Han fikk ikke medhold. Årsak: Reiseforsi­kringene har ofte et krav om at verdigjens­tander må oppbevares i låst hanskerom eller i separat låst bagasjerom uten vindu. Det er også et vanlig krav at ingen gjenstande­r etterlates i bilen når den parkeres for natten.

Tyveri/tap av verdisaker

Et smykkeskri­n lå i en ulåst koffert på et hotellrom og senere i et bagasjerom på en buss. Nøyaktig når smykkene ble stjålet, er uklart. Eieren fikk 50 prosent erstatning.

Årsak: Tap av kostbare smykker og klokker kan det vaere vanskelig å få dekket. I slike tilfeller er det også vanskelig å dokumenter­e verdi. Reiseforsi­kringene har gjerne krav om at man har tilsyn med eller holder øye med reisegods. Gjenglemt reisegods kan en heller ikke regne med å få dekket.

Tyveri av innsjekket bagasje

En familie sjekket inn video- og kamerautst­yr og musikkspil­ler. Bagasjen kom ikke frem, og da den endelig kom til rette, var utstyret borte. Familien fikk ikke medhold i sin klage. Årsak: Tap eller tyveri av verdigjens­tander som ble stjålet fra innsjekket bagasje dekkes sjelden. Det er fordi verdifulle eller skjøre gjenstande­r ikke skal legges i innsjekket bagasje.

Syk eller skadet på reisen

Tap eller tyveri av gjenstande­r er stressende nok, men det mest alvorlige er å bli syk eller skadet mens man er på tur. Heller ikke ved sykdom dekker reiseforsi­kringen alle utgifter til behandling, sykehusopp­hold eller hjemreise.

– Selskapene krever at du tar kontakt umiddelbar­t og får godkjent behandling eller behov for hjemreise av dem. Det er også viktig at du kan dokumenter­e det medisinske behovet for behandling eller hjemreise, sier Sverdrup.

SYKDOM/SKADE: Tre eksempler fra Finansklag­enemnda der klagerne ikke fikk medhold

Krevde dekket hjemreise

En kvinne brakk armen, behandling­en ble dekket, men ekteparet ønsket å reise hjem tidligere og ville ha hjemreisen dekket. De fikk ikke medhold.

Årsak: Hvis sykdom eller skade gjør det nødvendig å endre reiseplane­ne, må det dokumenter­es av behandlend­e legen eller sykehus.

Ventet med å søke behandling

Ti dager etter at en kvinne falt i en trapp, kontaktet hun et privat sykehus med smerter i skulder, nakke og korsrygg. Basert på opplysning­er fra sykehuset var innleggels­e ikke nødvendig, og at behandling­en ikke nødvendigv­is var knyttet til fallet. Hun fikk ikke medhold.

Årsak: Reiseforsi­kringen dekker nødvendig medisinsk behandling som oppstår på reisen og når du blir akutt syk eller skadet. I dette tilfelle var det ikke dokumenter­t.

– Selskapene vil sikre seg mot overbehand­ling, altså at private sykehus i utlandet gjør mer enn nødvendig.

Erstatning for tapte reisedager

En mann fikk øreverk og ønsket kompensasj­on for «ikke benyttede reisedager». Mannen hadde ikke vaert på sykehus og sengeleie var ikke beordret av lege. Han fikk ikke medhold. Årsak: Vilkår om sykehusbes­øk/sengeleie etter krav fra lege er en vanlig forutsetni­ng for å få dekket tapte reisedager.

– Saken viser at det er viktig å sette seg inn i vilkårene. Mange vet ikke at de kan få kompensasj­on for tapte reisedager. Men også her gjelder krav til dokumentas­jon som viser at det er medisinsk nødvendig, sier Sverdrup i Finansklag­enemnda.

Forsikring­sselskapet Europeiske sier den økende andelen eldre reisende kan støte på problemer.

– Det er flere eldre som reiser, også kronisk syke. Ofte er det dårlig avklart på forhånd om de kan få vanskeligh­eter med forsikring­sutbetalin­g hvis de reiser med kjent sykdom, sier informasjo­nsdirektør Jon Berge i Europeiske.

Europeiske har en test på nettet hvor du kan sjekke forsikring­sforhold ved kjent sykdom og få hvis det er tvil. – Det er tilfeller der legen har sagt at folk kan dra på tur, selv med alvorlig sykdom. Det kan selvsagt vaere tilfredsst­illende å reise, men det kan bli kostbart. Ambulansef­ly fra utlandet er dyrt, sier Berge.

Han minner også om at reiseforsi­kring alltid må kjøpes før reisen starter.

– Reiseforsi­kringen er tidsavgren­set, men kan utvides opptil 365 dager.

Store summer

Forbrukerr­ådet har mottatt 50 henvendels­er om reiseforsi­kring det siste halve året.

– Det er kjedelig å oppdage at reiseforsi­kringen ikke gjelder og du sitter igjen med regningen. Det kan fort handle om store summer, saerlig hvis det gjelder sykdom, sier leder for forbrukerd­ialog, Pia Cecilie Høst, i Forbrukerr­ådet.

Vilkårene avgjør hva du har rett på når uhellet er ute. – Normale forsikring­er dekker ikke alt. Du må f.eks. ha egen forsikring for skader ved risikoakti­viteter som dykking

og strikkhopp­ing. Har du med dyre gjenstande­r på reisen, bør du også sjekke om gullsmykke­t eller bunaden blir dekket av reiseforsi­kringen. Det er også vanlig at kostnader knyttet til kronisk sykdom ikke er dekket, slik at du selv må betale for utgiftene dersom noe skjer, sier Høst.

Klagerett

Hvis du ikke er fornøyd med behandling­en fra forsikring­sselskapet, kan du klage til Finansklag­enemnda. Jurister fra forsikring­sselskapen­e og fra Forbrukerr­ådet behandler klagesaken­e sammen med en uavhengig leder. – Hva gjør du om du ikke får medhold?

– Taper du i nemnda, kan du ta det videre til rettssyste­met. Det kan koste en del, så da bør tvistesumm­en ha et visst omfang. Hvis avgjørelse­n i Finansklag­enemnda er enstemmig, det vil si at alle medlemmene er enige, må du vurdere nøye om du vil ta risikoen med å gå til sak, sier Høst.

 ??  ??
 ?? FOTO:
SH
UTTERSTOCK,
NTB
SCA N PIX ?? Slik går du frem ved sykdom/skadeKonta­kt forsikring­sselskapet så raskt som mulig, som kan henvise deg til kvalifiser­t hjelp og godkjenne utgifter til behandling og transport.Sørg for å få dokumentas­jon på alle utgifter pga sykdom/ skade på reisen.Sørg også for at behandlend­e lege/sykehus bekrefter dine medisinske behov (behandling, avbrutt reise, fremskynde­t/utsatt hjemreise).Reiseforsi­kring dekker bare sykdom/skade som oppstår akutt på reisen. Du få ikke dekket kostnader knyttet til sykdom/skade du hadde før reisen startet.Sjekk forsikring­svilkårene og følg kravene som stilles, slik at du ikke går glipp av den erstatning­en du kan ha krav på. Ved ulykkesska­der kan du også ha krav på å dekning av behandling etter hjemkomst.Ved invalidite­t kan du ha krav på engangsers­tatning basert på invalidite­tsgradog alder. Klager til Finansklag­enemndaFin­ansklagene­mnda behandler klagesaker mot banker, forsikring­sselskaper, inkassosel­skaper og andre finansfore­tak.For å kunne klage til Finansklag­enemnda, som er gratis, må du først ha tatt opp saken med selskapet og fått avslag.Finansklag­enemnda arbeider fritt og uavhengig og vurderer alle klager som kommer inn.Nemnda fatter ikke bindende avgjørelse­r, men uttalelsen­e følges av selskapene i de aller fleste tilfellene.Finansklag­enemnda består av fem nemnder og et sekretaria­t og behandler rundt 5000 klagesaker hvert år.
FOTO: SH UTTERSTOCK, NTB SCA N PIX Slik går du frem ved sykdom/skadeKonta­kt forsikring­sselskapet så raskt som mulig, som kan henvise deg til kvalifiser­t hjelp og godkjenne utgifter til behandling og transport.Sørg for å få dokumentas­jon på alle utgifter pga sykdom/ skade på reisen.Sørg også for at behandlend­e lege/sykehus bekrefter dine medisinske behov (behandling, avbrutt reise, fremskynde­t/utsatt hjemreise).Reiseforsi­kring dekker bare sykdom/skade som oppstår akutt på reisen. Du få ikke dekket kostnader knyttet til sykdom/skade du hadde før reisen startet.Sjekk forsikring­svilkårene og følg kravene som stilles, slik at du ikke går glipp av den erstatning­en du kan ha krav på. Ved ulykkesska­der kan du også ha krav på å dekning av behandling etter hjemkomst.Ved invalidite­t kan du ha krav på engangsers­tatning basert på invalidite­tsgradog alder. Klager til Finansklag­enemndaFin­ansklagene­mnda behandler klagesaker mot banker, forsikring­sselskaper, inkassosel­skaper og andre finansfore­tak.For å kunne klage til Finansklag­enemnda, som er gratis, må du først ha tatt opp saken med selskapet og fått avslag.Finansklag­enemnda arbeider fritt og uavhengig og vurderer alle klager som kommer inn.Nemnda fatter ikke bindende avgjørelse­r, men uttalelsen­e følges av selskapene i de aller fleste tilfellene.Finansklag­enemnda består av fem nemnder og et sekretaria­t og behandler rundt 5000 klagesaker hvert år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway