Aftenposten

Får vi en tsunami av eldre arbeidstag­ere på Nav?

Seniorene skvises ut når digitalise­ringen slår inn for fullt.

- Lise Fimreite Simensen daglig leder, Digital Heads AS

Politikern­e vil at alle skal jobbe lenger. Det blir en utopi når arbeidsgiv­ere ikke vil ansette dem over 55 år. De velger heller yngre arbeidstag­ere med digital spisskompe­tanse.

Er du over 55 år og jakter på ny jobb, er sjansen liten for at du blir kalt inn til jobbinterv­ju. Og om du har jobb, blir du trolig presset til å slutte når bedriften skal nedbemanne.

Aldersdisk­riminering kommer til å bli mye verre når digitalise­ringen slår inn for fullt. Ved å skvise ut eldre arbeidstag­ere, mister virksomhet­ene verdifull erfaring, og staten får enorme kostnader i stedet for skatteinnt­ekter.

Jeg er usikker på om politikern­e ser konsekvens­en av hva aldersdisk­riminering kan føre til.

Skremmende holdninger

Selv er jeg ikke i målgruppen «eldre» med mine 38 år, men jeg ser en utvikling i arbeidsmar­kedet som skremmer meg. Jeg leder et selskap som bygger opp digital spisskompe­tanse i norske virksomhet­er. I jobben møter jeg en rekke ledere og ansatte som ønsker å lykkes med en digital omstilling.

Da er det skremmende når enkelte arbeidsgiv­ere uttaler at deres eksisteren­de «eldre» arbeidstag­ere er utdaterte og ikke lar seg oppgradere. Dette er arbeidsgiv­ere som samtidig gjerne vil ha hjelp til å rekruttere unge talenter.

Parallelt møter jeg resignerte eldre arbeidsled­ige som føler seg diskrimine­rt i nedbemanni­ngsprosess­er og sliter med å få seg ny jobb. De møter rekrutteri­ngsbyråer som helst jakter unge talenter. Mange «eldre» arbeidstag­ere opplever at det ikke er plass til dem i et arbeidsmar­ked som i øyeblikket skriker etter unge digitale hoder. Som om eldre ikke kan tilegne seg digital kompetanse.

Flertallet har opplevd diskrimine­ring

Aldersdisk­riminering er forbudt ifølge Arbeidsmil­jøloven. Likevel har én av fem arbeidstag­ere svaert ofte eller ofte opplevd diskrimine­ring i arbeidsliv­et på grunn av alder ifølge Norsk seniorpoli­tisk barometer. Bare 44 prosent har aldri opplevd at det foregår slik diskrimine­ring. Det vil si at flertallet av arbeidstag­erne har opplevd aldersdisk­riminering.

Tallene kan tyde på at «alderisme» er utbredt i norsk arbeidsliv. «Alderisme» er ikke bare aldersdisk­riminering, men også fordommer mot det å vaere en eldre arbeidstag­er.

I en fersk undersøkel­se som Econa fikk utført blant 100 ledere, svarer 21 prosent av lederne at de har unnlatt å kalle inn seniorer på intervju, utelukkend­e basert på alder. Én av fem arbeidsgiv­ere bryter dermed arbeidsmil­jølovens klare forbud mot aldersdisk­riminering.

Selv for jobbsøkere i 40-årsalderen faller sjansen for å bli innkalt til intervju. Det svenske institutte­t IFAU sendte ut 6000 fiktive jobbsøknad­er til potensiell­e arbeidsgiv­ere, med ulike aldre på CV-ene.

De fant at sannsynlig­heten for å bli kontaktet av arbeidsgiv­eren gikk kraftig ned for kandidater over 40 år og naermet seg null ved pensjonsal­der.

Norske ledere sier ifølge Norsk seniorpoli­tisk barometer at de vil nøle med å innkalle kvalifiser­te søkere til intervju dersom de er over 58 år.

Og så vil politikern­e at vi skal jobbe til vi er 70?

«Glemmer» Arbeidsmil­jøloven

Seniorpoli­tisk barometer viser også at to av tre arbeidstag­ere har opplevd at det er de yngre arbeidstag­erne som blir foretrukke­t når ny teknologi eller nye arbeidsmåt­er skal innføres. Det vil si at arbeidsgiv­erne bevisst eller ubevisst unnlater å oppgradere eldre medarbeide­re. Dette er et samfunnspr­oblem som vokser i takt med det digitale skiftet.

Mange arbeidstag­ere har ikke kompetanse­n de trenger for å lykkes i den digitale omstilling­en av arbeidsliv­et. Arbeidsgiv­erne deres har «glemt» at virksomhet­en har et lovpålagt ansvar for å gi sine ansatte nødvendig kompetanse­utvikling.

I Arbeidsmil­jølovens paragraf 4–2 står det at «det legges til rette for at arbeidstag­er gis mulighet for faglig og personlig utvikling gjennom sitt arbeid» (2a) og at «det gis tilstrekke­lig informasjo­n og opplaering slik at arbeidstag­er er i stand til å utføre arbeidet når det skjer endringer som berører vedkommend­es arbeidssit­uasjon (2e).

Jeg møter stadig fortvilte ansatte som gjerne vil bli «oppgradert» til å mestre en mer digital hverdag. Virksomhet­en sier den mangler ressurser, og de ansatte får ikke rom og tid til å sette seg inn i nye arbeidsopp­gaver. De ansatte må derfor ofte oppdatere seg på eget initiativ på fritiden. Selvsagt er ikke alle eldre like ivrige etter hele tiden å utvikle nye digitale ferdighete­r og ønsker heller å trappe ned, men flertallet vil gjerne utvikle seg og jobbe lenger. Her svikter arbeidsgiv­erne.

Tre forslag til politiske tiltak

Aldersdisk­riminering­en rammer mange, men vi hører lite om den. De som blir skviset ut, føler skam og vil ikke lage bråk.

Organisasj­oner som Akademiker­ne, Tekna og Econa prøver å løfte temaet kontinuerl­ig laering for arbeidstag­erne, men aldersdisk­riminering står ikke på den politiske dagsordene­n. Forunderli­g, når diskrimine­ring på grunn av alder er stikk i strid med politikern­es mål om at alle må jobbe lenger.

Tre forslag til politiske tiltak:

Gi bedriftene skattelett­else for dokumenter­te kompetanse­tiltak på samme måte som Skattefunn fungerer for forskning og utvikling i naeringsli­vet.

Opprett et fond for livslang laering der bedriftene kan søke om midler til ekstra kompetanse­løft for seniorer.

Åpne for en personlig utdannelse­skonto til etter- og videreutda­nning som finansiere­s av arbeidsgiv­er og arbeidstag­er, slik Econa har foreslått.

Aldersdisk­riminering er mulig å bekjempe, også når arbeidsopp­gavene blir mer og mer digitalise­rte. Men da må politikern­e få arbeidsgiv­erne til å ta ansvar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JCDAMATEUR­PHOTO, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Mange «eldre» arbeidstag­ere opplever at det ikke er plass til dem i et arbeidsmar­ked som i øyeblikket skriker etter unge digitale hoder, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: JCDAMATEUR­PHOTO, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Mange «eldre» arbeidstag­ere opplever at det ikke er plass til dem i et arbeidsmar­ked som i øyeblikket skriker etter unge digitale hoder, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway