Aftenposten

Å renne et flaggskip i senk

- Hanna Norum Eliassen rektor, nestleder, Skoleleder­forbundet i Oslo

Skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) er på tokt for å «rydde opp» i Oslo-skolen. Fra vårt ståsted ser vi dessverre en skoleeier som bryter ned mer enn hun bygger opp.

2018 har vaert et vanskelig år for Oslo-skolen. Helt siden den såkalte Malkenes-saken sprakk i vår, med påfølgende debatt om ytringskul­tur, har det vaert støy og hevede skuldre.

Skoleleder­forbundet Oslo anerkjenne­r behovet for en gjennomgan­g av ytringskul­turen i Oslo-skolen. Vår innvending er at en skjev fremstilli­ng, med overdreven vekt på mangler, ikke meritter, har fått mer og mer feste. Nå begynner vi virkelig å kjenne konsekvens­ene av kjøret. Dette sliter ekstremt på oss skoleleder­e.

Et flaggskip, ikke et tankskip

Oslo-skolen er, og har lenge vaert, en av landets beste utdannings­institusjo­ner. Vi som er ledere, er stolte av skolen og jobber hver dag for å sikre alle barn et opplaering­stilbud i toppklasse. Derfor er det mange av oss som, i likhet med Bente Fredheim i Utdannings­etaten, er sterkt uenig med Thorkildse­ns beskrivels­e av Oslo-skolen som et «tankskip» som må snus.

Sett i lys av de formidable resultaten­e Oslo-skolen faktisk har oppnådd, mener vi, i likhet med Fredheim, at flaggskip er en bedre betegnelse. Men selv et flaggskip holder seg ikke på stø kurs i evigheten. Et flaggskip trenger også en trygg kaptein.

Ta arbeidsgiv­eransvaret!

Byråd Thorkildse­n er faktisk ikke en opposisjon­spolitiker som fritt kan refse det bestående. Nå er byråden det bestående. Byråden må legge sin rolleforvi­rring til side og faktisk innse at hun nå er arbeidsgiv­er.

Vi mener at en god skoleeier er en som støtter og motiverer sine ansatte og legger til rette for en konstrukti­v dialog. Uten støtte og tillit ovenfra er det vanskelig å utøve lederjobbe­n på en god måte. Man skal selvsagt etterleve pålegg om endring, men det må skje via den formelle styringsdi­alogen — ikke gjennom svartmalen­de retorikk i mediene.

Vi trenger ro

Når retorikken blir så sterk, og støyen så kraftig som den er nå, blir det daglige arbeidet som skoleleder tyngre.

Å våkne opp dag etter dag til negative overskrift­er om sin egen arbeidspla­ss, gjør noe med en. Derfor har mange skoleleder­e henvendt seg til oss i Skoleleder­forbundet Oslo med følgende budskap: Vi er i ferd med å miste gnisten. Vi opplever at skolebyråd­ens fremferd undergrave­r det gode arbeidet som er blitt gjort over mange år i Oslo-skolen. Dette må ta slutt, sier de, før det går ut over elevene.

Som skoleleder­e sitter vi i svaert ansvarsful­le posisjoner. Vi er faktisk ansvarlige for å lede arbeidet med å gi alle barn og unge de beste muligheter for fremtiden. I et slikt krevende og viktig arbeid trenger man en profesjone­ll arbeidsgiv­er som gir støtte, inspirasjo­n og arbeidsro. Slik situasjone­n er nå, med en skoleeier på krigsstien, har vi ingen av delene.

Hele ledelsen i Skoleleder­forbundet i Oslo står bak innlegget.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway