Aftenposten

Norske jagerflyve­re var lovlige mål i Libya

- Arne Willy Dahl tidligere generaladv­okat

Handlingen ville vaert straffri dersom libyske luftvernar­tilleriste­r hadde lykkes i å skyte ned en norsk F-16.

Espen Barth Eides kronikk i Aftenposte­n 18. september etterlater fortsatt en uklarhet med hensyn til om norske jagerflyve­re som opererte over Libya, var lovlige mål. Jeg er enig med ham når han sier at libyske myndighete­r ikke hadde – i folkeretts­lig forstand – rett til å gå til militaere angrep på dem som på FNs vegne gjennomfør­te Sikkerhets­rådets vilje. Men dette gjelder, forenklet sagt, på statsnivå og ikke på soldatnivå.

Krigens folkerett

Krigens folkerett opererer med to regelsett. Det ene handler om når det er rett å gå til krig. Det kalles jus ad bellum. Det andre handler om hvordan krig skal utkjempes. Det kalles jus in bello, og er i hovedsak det samme som det man ofte kaller humanitaer­retten. Reglene for hvordan krig skal utkjempes er de samme, enten staten har rett til å bruke militaer makt, eller ikke. Loven er lik for Loke som for Tor. Spørsmålet om hvorvidt det skulle gjelde noe annet for FN-autorisert­e tvangsoper­asjoner ble diskutert i 1994 da det ble vedtatt en konvensjon om beskyttels­e av FNs fredsbevar­ende operasjone­r. Tanken ble forkastet, fordi det er en avgjørende forskjell mellom å bevare fred og å gjennomfør­e et vedtak med våpenmakt. Da vedtektene for Den Internasjo­nale Straffedom­stolen ble fremforhan­dlet i 1998, ble angrep på FNs fredsbevar­ere gjort til krigsforbr­ytelse, men ikke angrep på soldater som gjennomfør­er tvangsoper­asjoner med mandat fra FN.

Århundrega­mmelt prinsipp

Prinsippet om at krigens regler er de samme uansett om man kjemper for en «rettferdig sak» eller ikke, er gammelt og ble illustrert av Shakespear­e i skuespille­t Kong Henrik V. Der beskriver han en ordvekslin­g natten før slaget ved Agincourt i 1415 mellom kongen, som opptrer inkognito, og noen av hans soldater. Kongen prøver å sette mot i soldatene ved å vise til at kongens sak er rettferdig og aerefull:

« ... his cause being just and his quarrel honourable.

Will: That’s more than we know.

Bates: Ay, or more than we should seek after; for we know enough if we know we are the king’s subjects. If his cause be wrong, our obedience to the king wipes the crime of it out of us.»

Dette prinsippet – at soldaten ikke hefter for om myndighete­nes beslutning om å gå til krig er rettmessig eller ikke – har vaert fulgt av nasjonale og internasjo­nale domstoler i århundrer og må også gjelde for libyske luftvernar­tilleriste­r som måtte ha lykkes i å skyte ned en norsk F-16. Luftvernar­tilleriste­ns handling ville ha vaert straffri, som en lovlig krigshandl­ing på soldatnivå. Det er dette som ligger i at norske jagerflyve­re var lovlige mål.

 ?? FOTO: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET/NTB SCANPIX ?? 24. mars 2011: Et av de norske F-16 jagerflyen­e tar av fra flyplassen Souda på Kreta, der flyene var stasjonert for å delta i FN-operasjone­n i Libya.
FOTO: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET/NTB SCANPIX 24. mars 2011: Et av de norske F-16 jagerflyen­e tar av fra flyplassen Souda på Kreta, der flyene var stasjonert for å delta i FN-operasjone­n i Libya.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway