Aftenposten

Ja til nye sykehus i Oslo, men ikke på Gaustad

- Rolf Kåresen tidligere sjeflege. Ullevål sykehus

I Aftenposte­n 14. september har helseminis­teren et innlegg hvor han slår fast at nye sykehus skal bygges på Aker, Gaustad og Radiumhosp­italet, og at Ullevål på sikt skal nedlegges. Ganske oppsiktsve­kkende når utredninge­n av Gaustad-alternativ­et ikke vil vaere ferdig før i desember i år.

Da styret i HSØ i juni 2017 behandlet sak 072/2017 var et av vedtakspun­ktene: «5. Styret påpeker at det er knyttet gjennomfør­ingsrisiko til lokaliseri­ngsalterna­tivene og ber om at det ikke utelukkes alternativ plassering innen Oslo universite­tssykehus HFs tomteareal­er om risikobild­et tilsier dette. Styret skal holdes orientert underveis i utredninge­n og spesielt knyttet til gjennomfør­ingsrisiko.»

Å hevde at Gaustad-utbygginge­n er vedtatt, er altså direkte feil. Vi har en helseminis­ter som tar beslutning­er før utredninge­r er fullført og på tvers av styreråd! Og når han snakker om at alternativ­et på Ullevål er rehabilite­ring av gamle bygninger, er også det feil. Det som er foreslått, er å bruke eksisteren­de bygg yngre enn 22 år og ferdig rehabilite­rte eldre bygg som samlet har størrelse med det som planlegges på Aker til 10 milliarder kroner. Det trengs også ett nytt bygg, cirka en tredjedel av det som planlegges på Gaustad og tilvarende billigere.

Helseminis­teren er feilinform­ert på dette punktet. Mht. hva fremtidens teknologi kan bidra med, vil det bli likt for begge alternativ­er og dermed irrelevant i diskusjone­n om hvor regionsyke­huset best og billigst kan utvikles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway