Aftenposten

Folkekirke­n er ikke død

- Kristin Gunleiksru­d Raaum leder i Kirkerådet

Den norske kirke er en av kirkene i Europa med størst oppslutnin­g i befolkning­en: 71 prosent er medlemmer. Det er ikke krisetall.

Human-Etisk Forbund (HEF) ved Trond Enger og Kaja Melsom har fått spalteplas­s i Aftenposte­n 13. september for å fyre av en bredside mot norske politikere og Den norske kirke.

Det faller dem tungt for brystet både at politikere ønsker å ta vare på folkekirke­n og at Den norske kirke selv arbeider politisk for å sikre trygge rammevilkå­r for kirkens arbeid videre. Enger og Melsom stiller det retoriske spørsmålet: Skal politikern­e redde en folkekirke som folket selv vender ryggen?

Kirken har bred oppslutnin­g

At «folket selv» vender Den norske kirke ryggen, er en påstand som faller på sin egen urimelighe­t. Den norske kirke er en av kirkene i Europa med størst oppslutnin­g i befolkning­en: 3,7 millioner medlemmer, eller 71 prosent av befolkning­en. En kirke som har så bred oppslutnin­g, kan knapt kalles en kirke i krise.

Selv med en svaert brukervenn­lig selvbetjen­ingsløsnin­g for inn- og utmelding, er det kun et fåtall som velger å melde seg ut. I tillegg er 560.000 mennesker medlemmer i andre tros- og livssynssa­mfunn, og av disse er over halvparten kristne.

Ingen kristen enhetskult­ur

Den norske kirke har mistet medlemmer de siste årene. I stor grad handler dette om at sammensetn­ingen i befolkning­en har endret seg. Det finnes ikke lenger en kristen enhetskult­ur i Norge. Den er i løpet av det siste hundreåret avløst av et stadig større mangfold i trosforest­illinger og livssyn, i religiøse kulturuttr­ykk, tradisjone­r og skikker.

En økende andel av befolkning­en regner seg som ikke-religiøse og har ingen tilknytnin­g til et bestemt tros- eller livssynssa­mfunn. Kirken har en selvsagt plass midt i livssynsma­ngfoldet.

Kirkene er kulturelle fotavtrykk

HEF mener at «når folket slutter å tro på Gud, begynner kirken å snakke om seg selv som tradisjons­formidler og kulturelt fellesskap snarere enn trosfelles­skap.» Den norske kirke har alltid med stor frimodighe­t snakket om begge deler.

Kristendom­men har preget vår kultur i tusen år og kirkene står som kulturelle fotavtrykk over hele landet. Selvsagt har vi en arv vi ønsker å føre videre. Og like selvsagt er vi et kirke- og trosfelles­skap som hele tiden formidler troen på Jesus midt i det helt vanlige livet.

Noen kommer med tydelig tro, andre med tvil. Noen kommer ofte, andre sjeldnere. Kirken er baerer av både historisk og levende kulturarv, av lange linjer og en dagsaktuel­l, levende tro. Vi kan trygt stå oppreist og snakke om kulturarv og tradisjon. Men aldri på en banalisere­nde, ekskludere­nde eller brutaliser­ende måte.

En spesiell trosprøve?

HEF anlegger helt saerlige regler for hvem de mener fortjener å vaere medlemmer i kirken. Det holder ikke å vaere et døpt medlem, HEF ser ut til å mene at man bør avlegge en spesiell trosprøve i tillegg.

I kirken er et medlem et medlem, og vi ønsker å ivareta interessen­e til alle medlemmer. Vi finner ingen grunn til å skjerpe medlemskra­vene. HEF bidrar her faktisk til å snakke ned menneskers tro – og føyer seg som sådan inn i en lite aererik tradisjon.

Jeg har hørt så mange mennesker si at de ikke kan definere seg som kristne, men at de ber aftenbønn hver kveld. Det er mye skjult tro i Norge, mye religiøs bluferdigh­et og mange – altfor mange – opplever at deres tro ikke er bra nok, at deres liv ikke er bra nok. Den norske kirke ønsker ikke å snakke ned menneskers tro, eller legge inn terskler.

Kirkene er ikke tomme

HEF bidrar i artikkelen til å vedlikehol­de myten om de tomme kirkene. Dette stemmer ikke. Kirkene brukes hele uken igjennom og er fylt av folk i alle aldre.

Det er barnekor og konserter, sorgsamtal­er og kulturkvel­d for syriske flyktninge­r. Konfirmasj­onstallene er stabile og gravferdst­allene er høye.

Kirkene betyr mye i lokalsamfu­nnene – og de tas i bruk. De er dessuten er en viktig del av norsk kulturarv som Den norske kirke arbeider aktivt for å ta vare på. Nettopp bruk er det beste vern av disse byggene.

Vi må tenke tro og livssyn som en ressurs både i lokalsamfu­nn og i storsamfun­n. Et livssynsåp­ent samfunn anerkjenne­r at tros- og livssynssa­mfunn er samfunnsin­stitusjone­r som oppretthol­der, bygger og utvikler fellesskap. Og

Den norske kirke har – i kraft av sin oppslutnin­g og historie – et saerlig ansvar for å bidra inn i samfunnsut­vikling og samfunnsde­batt. Men dette er et ansvar vi selvsagt deler med andre tros- og livssynssa­mfunn.

Truer vår sivilisasj­on?

Til slutt renner det helt over for HEF, når de hevder at det vil true vår sivilisasj­on hvis koblingen mellom norsk og kristen får sterkere fotfeste: Dette vil føre til en polariseri­ng mellom islam og kristendom, hevder HEF. Dette har ingen rot i virkelighe­ten.

HEF og Den norske kirke har vaert medlemmer i Samarbeids­rådet for Tros- og Livssynssa­mfunn (STL) i 20 år. Der har vi sammen forsøkt å snakke om våre ulike interesser og innsteg til tros- og livssynspo­litikken.

Den formen HEF her velger, er ikke egnet til dialog med hverken andre trossamfun­n eller med politikere.

Vi står foran en behandling av en ny tros- og livssynslo­v i Stortinget til våren. Der skal vanskelige avveininge­r mellom saerbehand­ling og likebehand­ling av ulike størrelser gjøres. Hvis dette skal lykkes, bør alle bidra til en saklig debatt.

 ?? FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN ?? Det er en myte at kirkene er tomme. Kirkene brukes hele uken igjennom og er fylt av folk i alle aldre, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet er fra Kampen kirke i Oslo.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN Det er en myte at kirkene er tomme. Kirkene brukes hele uken igjennom og er fylt av folk i alle aldre, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet er fra Kampen kirke i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway