Aftenposten

Libya: Var norske jagerflyve­re legitime mål?

- Jacob Børresen Horten

I en kronikk i Aftenposte­n 18. september drøfter Espen Barth Eide spørsmålet om Norge var i krig i Libya eller ikke, og om norske jagerflyve­re var legitime mål.

Eide mener at jagerflyve­rne ikke var legitime mål fordi de opptrådte på vegne av FN. Det dreide seg ikke om «vanlig krig mellom to eller flere tilfeldige land, der den angrepne part automatisk har rett til selvforsva­r.»

Men når angrepene gikk lenger enn til håndhevels­e av flyforbuds­sonen og beskyttels­e av sivilbefol­kningen, som var hva Sikkerhets­rådet hadde autorisert, og at det kunne mistenkes at målet med operasjone­n var regimeskif­te, ble bruken av luftmakt folkeretts­stridig. Da ble Gaddafi-regimets rett til selvforsva­r utløst, ikke mot FN, men mot de landene som angrep Libya i strid med Sikkerhets­rådets mandat. Dermed befant landene seg pr. definisjon i krig med Libya. Jagerflyve­re som deltok, ble legitime mål.

Men er det viktig?

Det dreide seg uansett om en vaepnet konflikt, og i vaepnet konflikt gjelder krigens lover. Svaret er ja. Det er viktig. Hevder vi at motpartens soldater ikke er legitime stridende, setter det våre egne soldater i fare, fordi det vil gi motparten et motiv for ikke å behandle våre soldater som legitime stridende. Når norske styrker deltar i skarpe internasjo­nale operasjone­r utenlands, ville myndighete­ne stå seg på åpent å erklaere at det dreier seg om vaepnet konflikt, og at det betyr at partenes soldater har samme rettighete­r under krigens folkerett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway