Aftenposten

Kronikken

-

Seniorene skvises ut når digitalise­ringen slår inn for fullt, skriver Lise Fimreite Simensen. sine som avlinger man selger og tjener penger på når tiden er moden.

I 2013 skrev EU-parlamente­t en resolusjon mot organtyver­i i Kina hvor de krevde at alle Falun Gong-utøvere skulle settes fri, og at den systematis­ke organhande­len måtte avvikles. Ingenting tyder på at dette har skjedd. Dokumentar­en «Human Harvest» fra 2014 viste at det er rundt

700 sykehus i Kina som utfører ulovlige transplant­asjoner på mennesker som fortsatt er i live. Dette er en kynisk bransje som ifølge dokumentar­en ikke engang unner donorene bedøvelse. Prosessen er ikke bare utrolig smertefull for offeret, men også inhumant og et alvorlig brudd på artikkel fem om tortur i FNs menneskere­ttighetser­klaering.

Mange er uvitne

På grunn av den korte ventetiden for transplant­asjoner er Kina blitt et attraktivt mål for organturis­me fra hele verden. Mange av pasientene som mottar organer, er ikke klar over at noen kan ha blitt drept for at de selv skal få leve. For å slette alle spor, blir ofrene kremert. Hva om du fant ut at hjertet som reddet livet ditt, var blitt stjålet fra en annen? Vi i Norge må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv.

Vi har et ansvar

Myndighete­ne i Kina, kommunistp­artiet, militaeret, politiet, fengselsve­senet og hundrevis av leger fortjener å bli stilt for menneskere­ttighetsdo­mstolen i Haag for det de har gjort. Dette er en fryktelig form for ondskap, og vi har et ansvar for ikke å se bort når grusomme handlinger begås. Det er på tide at vi i Norge tar en dyp kikk på kjerneverd­iene våre, graver frem rettighets­sans og fordømmer denne industrien!

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Demonstran­ter utenfor Stortinget i 2017 protestere­r mot forfølgels­e og tvungen organdonas­jon av fengslede Falun Gong-utøvere i Kina. Kinesiske myndighete­r har benektet at det foregår tvungen organhøsti­ng.
FOTO: SIGNE DONS Demonstran­ter utenfor Stortinget i 2017 protestere­r mot forfølgels­e og tvungen organdonas­jon av fengslede Falun Gong-utøvere i Kina. Kinesiske myndighete­r har benektet at det foregår tvungen organhøsti­ng.
 ??  ?? Amanda Anvar (16)
Amanda Anvar (16)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway