Aftenposten

Egil Kjell Spangen

- Turid Henriksen Chantal Lyche

5. september døde Egil Spangen, 87 år gammel. Med han er en Frankrike-venn, en nyskapende administra­tor og pådriver for fransk-norsk universite­tssamarbei­d gått bort. Spangen studerte realfag, og fikk i 1961 en lektorstil­ling i fysikk ved Det matematisk-naturviten­skapelige fakultet (MatNat), Universite­tet i Oslo. I 1970 gikk han over til en administra­tiv lederstill­ing samme sted. Og det er som fakultetsd­irektør vi fikk oppleve han.

I begynnelse­n av 1980-årene fikk realfagsfa­kultetene rett til å utdanne sivilingen­iører gjennom «teknologis­k orienterte studier», med studieinns­lag utenom realfagene. MatNat i Oslo, med Spangen i spissen, tok kontakt med Det historiskf­ilosofiske fakultetet for et samarbeid om fremmedspr­åkstudier. Fruktene av dette var opprettels­en av kurs i fransk, tysk og spansk for realister.

Men Spangen ivret også for at studentene skulle kunne ta deler av fagstudien­e sine i utlandet, med norsk godkjennin­g. Han deltok i forhandlin­ger med Universite­tet i Caen i Normandie. Spangens innsats, sammen med MatNats økonomiske velvilje, bidro i stor grad til at norske universite­ter fikk i stand en samarbeids­avtale om opprettels­en av Fransknors­k studiesent­er i Caen, med franskkurs for filologer og realister, og mulighet for videre realfagsst­udier. Da sentret ble innviet høsten 1983, var det første kull realfagstu­denter allerede på plass; de fortsatte franskstud­iene og ble integrert i franske realfagsst­udier.

På liknende måte samarbeide­t han om tyskkurs og studieopph­old i Kiel. Adskillige kull studenter har hatt stor glede av disse realfagspr­ogrammene. Nå, 35 år senere, med utveksling­sprogram som Erasmus, er språkkurs og studieopph­old i utlandet en selvfølge.

Det er ingen tvil om at Egil Spangen var en pioner i denne utviklinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway