Aftenposten

«Mediene gir feilaktig bilde av verden»

-

Verden opplever en enorm utvikling, men vi får bare servert det negative. Det er trist å se at så få legger merke til de positive endringene.

I en undersøkel­se utført av det globale nettsamfun­net YouGov svarte hele 61 prosent av Norges befolkning at verden er i ferd med å bli et verre sted. Verden som den er i dag, er bedre enn den noen gang har vaert. Likevel lever vi med en illusjon om at verden er på vei inn i en mørk avgrunn som vi ikke makter å komme ut fra. Hvis en ser naermere på dette, vil en fort forstå at denne oppfatning­en av samfunnet faktisk ikke er mer enn en illusjon.

Barnedødel­igheten stuper

Ifølge FN er vi den første generasjon­en som har klart å halvere ekstrem fattigdom. Dette kan vaere et direkte resultat av at andelen av verdens befolkning som tar utdanning har økt drastisk. I 2010 lå andelen av barn som hadde gått på skole på 90 prosent.

Videre blomstrer demokratie­t rundt om i verden. Barnedødel­igheten stuper, og globale tall viser en halvering siden 1990. Dette fører til at faerre kvinner får barn enn tidligere.

Antallet atomvåpen er blitt kraftig redusert siden 1986. Antall dødsfall knyttet til politisk motivert vold og krig har hatt en kraftig nedgang de siste ti årene.

Skal vi tro denne statistikk­en, utvikler verden seg til å bli et bedre sted for mennesker å leve. Likevel tror et flertall av befolkning­en det motsatte. Hva skyldes denne uvitenhete­n?

Feilaktig inntrykk av verden

En kan forstå folks oppfatning av verdensbil­det, og det er vanskelig å klandre noen for denne forestilli­ngen. For selv om verden blir bedre, forteller mediene oss noe annet. Med sin sensasjons­baserte og konfliktsø­kende journalist­ikk gir pressen et feilaktig inntrykk av hvordan verden egentlig er.

Fremmedfry­kt er et resultat av den absurde oppfatning­en som befolkning­en har av verden i dag. Dette gir igjen grobunn for høyreekstr­emistiske organisasj­oner som Den nordiske motstandsb­evegelsen. Vår oppfatning av verden gjenspeile­s i våre meninger som igjen gir grunnlag for hvilken politikk vi ønsker å ha. Vil vi leve i et samfunn med politikk som baserer seg på misvisende informasjo­n om hvordan verden er?

Mediene har et ansvar

Mediene bør i større grad gis skyld for å skape et ufullstend­ig og misvisende verdensbil­de. Mediene sitter med en enorm påvirkning­skraft, og det er derfor viktig at de presentere­r verden i et fullstendi­g perspektiv. God journalist­ikk er avhengig av åpenhet, aerlighet, uavhengig og et brennende ønske om å vise verden slik den er, selv om dette går på bekostning av inntekt og publisitet.

Verden opplever en enorm utvikling, men vi får bare servert det negative. Det er trist å se at så mange ikke legger merke til de positive endringene.

Så til alle pessimiste­r som bare ser det mørke. Dommedagen er ikke så naer som en skulle tro. Lev heller i visshet om at morgendage­n kan vise seg å vaere bedre enn gårsdagen, og at verden går i en positiv retning.

 ?? FOTO: CHARLES TAYLOR, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
FOTO: CHARLES TAYLOR, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
 ??  ?? MartinBang Jareg (17)
MartinBang Jareg (17)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway