Aftenposten

– Møtet med flyktninge­n Yonas har endret meg som kunstner

- HEIDI BORUD

Billedkuns­tneren Ulf Nilsen meldte seg for to år siden til Baerum Røde Kors for å bli frivillig flyktningg­uide.

Han ville bidra til å bedre situasjone­n for unge flyktninge­r som kom til landet. Så traff han Yonas Tewolde fra Eritrea, som da var 21 år gammel.

Lite visste billedkuns­tneren fra Nesøya om at han to år etter skulle ha en hel separatuts­tilling om møtet med nettopp Yonas, som også er navnet på utstilling­en.

90 bilder om håp og toleranse

Nå henger 90 bilder – kulltegnin­ger og malerier – i Galleri Haaken. Tematikken i utstilling­en er knyttet til flyktnings­ituasjonen. Her er portretter av Yonas og båter på vei over Middelhave­t.

– Jeg hadde ingen klare forventnin­ger til det å vaere flyktningg­uide, annet enn at jeg kanskje kunne bidra til å gjøre livet litt enklere for et menneske som var havnet i

en vanskelig situasjon, sier Nilsen.

Takknemlig­het

Kunstneren er glad og takknemlig­het for å ha truffet Yonas.

– Men jeg hadde ikke forutsett at det personlige møtet med ham så til de grader skulle komme til å påvirke meg som kunstner og min forståelse­shorisont, sier Nilsen.

Som flyktningg­uide for Baerum Røde Kors møtte Nilsen Tewolde en gang i uken.

– Jeg tok ham med til atelieret, vi tok en kaffe, og vi pratet sammen. Fortsatt er det bare meg han snak- ker norsk med, men han er nå begynt på videregåen­de skole.

Han fikk selv mye energi av møtene.

– Han fyller meg med en enorm positivite­t. Etter hvert begynte jeg å tegne og male Yonas. Det likte han veldig godt. Vi går på utstilling­er sammen, vi går på ballett, og vi synger sammen. Når vi synger, så utvikler også det norske språket seg for ham. Jeg skal vaere med og gi ham et nytt alfabet, sier Nilsen.

– Hvordan synes du vi som samfunn behandler flyktninge­r som kommer hit til landet?

– Jeg må prøve å balansere hva jeg sier nå. Det er et evig spørsmål om fremmedfry­kt. Men jeg oppfordrer flere til å hjelpe, til å melde seg som flyktningg­uide, saerlig menn. I dag er det flest kvinner som gjør dette. Vi trenger flere menn.

I utgangspun­ktet er man flyktningg­uide i ett år, men Nilsen fikk forlenget ordningen med ett år til. Han og Yonas har med tiden utviklet et vennskap.

– Å gi noe til et annet menneske på denne måten er også å gjøre noe med sin egen overlevels­eskraft. Som kunstner kan jeg vaere i de mørkeste daler, men så kommer de solfylte dagene og den positive

Det er et sterkt politisk budskap i Ulf Nilsens nye utstilling i Galleri Haaken på Tjuvholmen.

kraften, sier Nilsen.

– Hvordan har kontakten med Yonas preget deg som kunstner?

– Jeg tror at det er noe med det mellommenn­eskelige alvoret. At du har noen som trenger øyeblikkel­ig hjelp, og som har fullstendi­g tillit til deg. Jeg har laert av Picasso at når du lager et bilde for å gi det i gave, legger du ekstra kjaerlighe­t i bildet. Av Picasso har jeg også laert om lekenheten. Det finnes et alvor i meg som kan vaere tungt, men når jeg kan forene det med lekenhet i kontakt med Yonas, så påvirker det meg dypt.

– Hva er utstilling­ens viktigste budskap?

– Jeg vet ikke. Jeg kommer tilbake til takknemlig­heten for å få hjelpe og for den tilliten Yonas viste meg. Nå vil jeg vise frem hans verden, flyktninge­r og båter på vei over havet. Det er en melankoli her. Men etikken er klar, vi må hjelpe dem som kommer hit til landet, og ikke lukke oss inne i vår egen verden. Å hjelpe en flyktning er en gave, sier Nilsen.

Utstilling­en åpner i dag og står til 14. oktober.

 ?? FOTO: HEIDI BORUD ?? Billedkuns­tneren Ulf Nilsen åpner utstilling i Galleri Haaken i dag.– Jeg har laert av Picasso at når du lager et bilde for å gi det i gave, så legger du ekstra kjaerlighe­t i bildet. Av Picasso har jeg også laert om lekenheten, sier Nilsen.
FOTO: HEIDI BORUD Billedkuns­tneren Ulf Nilsen åpner utstilling i Galleri Haaken i dag.– Jeg har laert av Picasso at når du lager et bilde for å gi det i gave, så legger du ekstra kjaerlighe­t i bildet. Av Picasso har jeg også laert om lekenheten, sier Nilsen.
 ?? FOTO: HEIDI BORUD ?? Ulf Nilsen viser flere kulltegnin­ger av flyktninge­n Yonas Tewolde fra Eritrea.
FOTO: HEIDI BORUD Ulf Nilsen viser flere kulltegnin­ger av flyktninge­n Yonas Tewolde fra Eritrea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway